Αποκάλυψη για τη νέα Skoda Octavia (video-photos)


Η 4η γενιά του επιτυχημένου μοντέλου της Skoda ανανεώθηκε, αποκτώντας νέα εμφάνιση, καινούριες τεχνολογίες και προηγμένα συστήματα ασφάλειας.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: SKODA AUTO
  • 14/2/2024

Η Skoda παρουσίασε τη νέα Octavia, τόσο σε sedan (hatchback το ονομάζει η φίρμα) όσο και σε station wagon αμάξωμα (Combi) δίνοντας στην 4η γενιά της το απαραίτητο φρεσκάρισμα σχεδόν 4 χρόνια μετά την έναρξη παραγωγή της.

Το best-seller μοντέλο των Τσέχων, που από το 1996 έχει πουλήσει πάνω από 7 εκατ. αντίγραφα, διαθέτει, πλέον, νέα εξωτερική σχεδίαση, με καινούρια φωτιστικά σώματα, ανασχεδιασμένους προφυλακτήρες και ανανεωμένη μάσκα, ενώ το εσωτερικό χαρακτηρίζεται από περισσότερα βιώσιμα υλικά. Παράλληλα, εφοδιάζεται με καινούρια συστήματα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας.

Εξωτερικά, εκτός από τα στοιχεία που προαναφέρθηκαν - με την Skoda να δίνει έμφαση στους νέους LED Matrix προβολείς 2ης γενιάς - υπάρχουν ανασχεδιασμένες ποδιές και στις δύο άκρες του αμαξώματος, τροποποιημένες εισαγωγές αέρα στο κάτω μέρος και νέο 2D λογότυπο της φίρμας εμπρός αλλά και καινούρια γραμματοσειρά στην επιγραφή πάνω στην πόρτα του χώρου αποσκευών.

Πλέον, η νέα Octavia είναι κατά 9 mm μακρύτερη, φτάνοντας σε μήκος τα 4.698 mm. Επιπλέον, υπάρχουν καινούριες ζάντες αλουμινίου στο βασικό εξοπλισμό (με εξαίρεση την εισαγωγική έκδοση Essence), από 16 έως και 19 ίντσες στην «καυτή» έκδοση RS, αλλά και καινούρια χρώματα για το αμάξωμα: Ενδεικτικά το Mamba Green είναι διαθέσιμο μόνο στις εκδόσεις Sportline και RS, ενώ το Phoenix Orange αποκλειστικά στην station wagon.

Στο εσωτερικό, υπάρχουν 9 διαφορετικές σχεδιαστικές επιλογές, με νέες ταπετσαρίες, επενδύσεις και πάνελ θυρών. Στο βασικό εξοπλισμό υπάρχει ψηφιακός πίνακας οργάνων 10 ιντσών και οθόνη 10 ιντσών για το σύστημα infotainment. Ωστόσο, για πρώτη φορά, υπάρχει προαιρετικά και η επιλογή μεγαλύτερης κεντρικής οθόνης 13 ιντσών.

Οι Τσέχοι χρησιμοποιούν κατά βάση ανακυκλωμένα υφάσματα και δέρματα με βιώσιμη επεξεργασία, ενώ από ανακυκλωμένα υλικά είναι και τα Simply Clever στοιχεία όπως η ξύστρα πάγου και η ομπρέλα. Στο βασικό εξοπλισμό περιλαμβάνεται και αυτόματος διζωνικός κλιματισμός, θύρες USB-C 45 Watt, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη (ChatGPT) θα προστεθεί μεταγενέστερα.

Ο οδηγός έχει στη διάθεσή του μια σειρά από συστήματα ασφάλειας και υποβοήθησης της οδήγησης, ένα εκ των οποίων (Attention and Drowsiness Assist) παρακολουθεί επισταμένα και τον ίδιο, χρησιμοποιώντας καινοτόμο αλγόριθμο για να ανιχνεύσει τα επίπεδα κούρασης και διάσπασης της προσοχής. Επιπλέον, υπάρχουν, μεταξύ άλλων, νέο Intelligent Park Assist και Remote Park Assist και έως 10 αερόσακοι.

Η Skoda θα διαθέσει τη νέα Octavia σε τέσσερις εξοπλιστικές εκδόσεις (Essence, Selection, Sportline και RS), ενώ στην «καρδιά» της θα βρίσκονται κινητήρια σύνολα βενζίνης 1,5 L και 2,0 L, όπως και 2λιτροι πετρελαιοκινητήρες.

Η ισχύς ξεκινά από 116 PS και φτάνει έως τους 265 PS, ενώ υπάρχει και τετρακίνητη έκδοση με 204 PS. Οι δύο βενζινοκινητήρες προσφέρονται και με ήπια υβριδική τεχνολογία, αποκλειστικά με αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη DSG 7 σχέσεων.

Αναλυτικά τα κινητήρια σύνολα της νέας Skoda Octavia έχουν ως εξής:

ΕΚΔΟΣΗΡΟΠΗΚΙΝΗΣΗΚΙΒΩΤΙΟ
1.5 TSI 116 PS220 NmFWDχειροκίνητο 6 σχέσεων
1.5 TSI 116 PS mHEV220 NmFWDDSG 7 σχέσεων
1.5 TSI 150 PS250 NmFWDχειροκίνητο 6 σχέσεων
1.5 TSI 150 PS mHEV250 NmFWDDSG 7 σχέσεων
2.0 TSI 204 PS (2025)320 NmAWDDSG 7 σχέσεων
2.0 TSI 265 PS370 NmFWDDSG 7 σχέσεων
2.0 TDI 116 PS300 NmFWDχειροκίνητο 6 σχέσεων
2.0 TDI 150 PS360 NmFWDDSG 7 σχέσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Skoda Octavia RS: Έτσι ξεκίνησαν όλα για την sport μπερλίνα (photos-videos)

Στην Ελλάδα η νέα Skoda Fabia - Δείτε αναλυτικά τιμές και εκδόσεις

Με αυτό τον τρόπο «χτίζεται» το αμάξωμα του νέου Skoda Kodiaq (video)