Ετοιμάζεται η ηλεκτρική Skoda Octavia!


Η τσέχικη εταιρία έχει ήδη αρχίσει την ανάπτυξη της πλήρους ηλεκτρικής Octavia, διατηρώντας για ένα διάστημα και τα «θερμικά» μοντέλα της γκάμας.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 23/9/2022

Στην εκδήλωση που πραγματοποίησε η Skoda στην Πράγα στα τέλη Αυγούστου και παρουσίασε τη «νέα εποχή» της φίρμας - με το Car and Driver να είναι παρών - έγινε γνωστό ότι μέχρι το 2026 θα λανσάρει μία σειρά από ηλεκτρικά μοντέλα.

Στην Πράγα, μάλιστα, παρουσιάστηκε το Vision 7S Concept, ένα εντυπωσιακό 7θέσιο SUV. «Το πρώτο από πολλά» ηλεκτρικά που θα ακολουθήσουν, όπως είχε λεχθεί τότε. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Autocar, ότι ένα από αυτά θα είναι η πλήρως ηλεκτρική Octavia. Ένα μοντέλο που θα μπορέσει να «χτυπήσει» απευθείας το Tesla Model 3.

Η ανάπτυξή της έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά η παρουσίασή της δεν αναμένεται σύντομα. Άλλωστε οι Τσέχοι ήδη προγραμματίζουν να ανανεώσουν την υπάρχουσα σειρά του μοντέλου, με τις ΜΕΚ και τις υβριδικές plug-in εκδόσεις, το αργότερο μέχρι το 2024. Ετσι, το νωρίτερο που μπορεί να βρεθεί στην αγορά η ηλεκτρική Octavia είναι το 2025.

Με αυτό το χρονοδιάγραμμα, δεν αποκλείεται να μην «πατήσει» στην υπάρχουσα πλατφόρμα MEB του Ομίλου Volkswagen, την οποία χρησιμοποιούν όλα τα ηλεκτρικά μοντέλα της εταιρίας. Με δεδομένο ότι η μελλοντική αρχιτεκτονική SSP εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη μέσα στο 2025, δεν αποκλείεται η EV Octavia να είναι ένα από τα πρώτα ηλεκτρικά μοντέλα του ομίλου που θα την αξιοποιήσει.

Σχεδιαστικά, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα διαφέρει αρκετά από την τωρινή έκδοση. Θα εφαρμόσει τη νέα σχεδιαστική φιλοσοφία Modern Solid της Skoda, η οποία προσφέρει πιο «στιβαρή» εικόνα και δίνει έμφαση σε σχεδίαση τύπου SUV.

Η EV Octavia θα είναι εξοπλισμένη με μια βελτιωμένη έκδοση της μπαταρίας ενεργειακής χωρητικότητας 89 kWh που χρησιμοποιεί η τσέχικη εταιρεία και στην περίπτωση του Vision 7S θα προσφέρει αυτονομία περίπου 600 km. Επιπλέον, δεν αποκλείεται να υπάρξει και μια πιο σπορ έκδοση, μια ηλεκτρική Octavia RS.

Το λανσάρισμά της δε σημαίνει ότι αυτομάτως θα βάλει τέλος στη «θερμική» έκδοση του μοντέλου. Αυτό επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Skoda, Klaus Zellmer, με βάση την εμπορική της επιτυχία. «Η Octavia είναι ένα φανταστικό αυτοκίνητο που φυσικά θα πρέπει να κρατήσουμε στην οικογένεια όσο μπορούμε, καθώς έχουμε μια τόσο τεράστια πελατειακή βάση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, άφησε ανοικτό ακόμα και το ενδεχόμενο να υπάρξει και μία παραλλαγή της με μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος, ώστε να έχει τη δυνατότητα ελαφριάς χρήσης εκτός δρόμου! Ετσι κι αλλιώς, η Skoda στοχεύει μέχρι το 2030, το 70% των κερδών της να προέρχονται από τις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Στο πλαίσιο του εξηλεκτρισμού του brand, η ηλεκτρική Octavia θα ενταχθεί στον επερχόμενο «στόλο» EV που περιλαμβάνει το Vision 7S Concept, ένα EV πόλης, ένα crossover και ένα mini-SUV Skoda Fabia. Όλα θα παρουσιαστούν το αργότερο μέχρι το 2026.

Πηγή: Autocar