Αποκάλυψη για την Ferrari SF90 Stradale


Η ιταλική φίρμα έδωσε στην δημοσιότητα τα πρώτα επίσημα στοιχεία για το δεύτερο υβριδικό της μοντέλο.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 29/5/2019

Μετά την LaFerrari και τώρα με την SF90 Stradale η Ferrari εισέρχεται για τα καλά στην εποχή του εξηλεκτρισμού και της υβριδοποίησης. Με ένα υβριδικό μοντέλο που έχει βαριά ονομασία όσο πριν από 90 χρόνια όταν και ιδρύθηκε η αγωνιστική ομάδα. Και που σε σχέση με την εξωτική LaFerrari έχει έναν μικρότερο κινητήρα, plug-in δυνατότητα φόρτισης, τετρακίνηση και φυσικά περισσότερα άλογα!

Συγκεκριμένα, η συνολική ισχύς της SF90 φτάνει τα 1.000 PS και είναι το ισχυρότερο αυτοκίνητο παραγωγής -με άδεια κυκλοφορίας για τους δρόμους- που έχει κατασκευάσει η Ferrari. Στην καρδιά της χτυπά ένας twin-turbo των 780 PS με 800 Nm ροπής και είναι ο ισχυρότερος V8 της Ferrari. Από εκεί και πέρα υπάρχουν τρεις ηλεκτροκινητήρες, ο ένας στον πίσω άξονα και δύο στον μπροστινό. Έτσι, η SF90 αποδίδει επιπλέον 220 PS για να φτάσουμε στην τετραψήφια ιπποδύναμη και στην συνολική ροπή των 1.200 Nm!

Την μετάδοση αναλαμβάνει ένα αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη με οκτώ σχέσεις και με εξαίρεση την GTC4Lusso αυτή είναι η πρώτη τετρακίνητη Ferrari. Έστω και υβριδικά. Πάντως, η επιπλέον πρόσφυση των τροχών προσφέρει από στάση μια επιτάχυνση μέσα σε 2,5 sec για τα 100 km/h και σε 6,7 sec για τα 0-200 km/h. Η τελική φτάνει τα 340 km/h. Το απόβαρο είναι στα 1.570 kg.

Από εκεί και πέρα τα λόγια περιττεύουν για την σχεδίαση του αμαξώματος που παραπέμπει… σε γλυπτό και που φτάνει τα 4,71 m σε μήκος, τα 1,19 σε ύψος και τα μεγαλοπρεπή 1,97 m σε πλάτος. Αξιοσημείωτη λεπτομέρεια στο πίσω μέρος η αψίδα που σχηματίζει η αεροτομή (παράγει 390 kg φορτίου στα 250 km/h), τα διπλά τετράγωνα φωτιστικά σώματα και οι δύο απολήξεις στο κέντρο αλλά με απόσταση μεταξύ τους.

Στο κόκπιτ ο οδηγός έχει μπροστά του μια μεγάλη οθόνη 16 ιντσών που υποστηρίζει head-up display και συνδυάζεται άψογα με το πολύ-λειτουργικό τιμόνι με το όλο σύνολο η Ferrari να το αποκαλεί EOTR-HOTW (Eyes On The Road - Hands On The Wheel). Από το γνωστό Manettino ο οδηγός μπορεί να επιλέξει τέσσερα διαφορετικά προφίλ κίνησης: το eDrive (για ηλεκτροκίνηση 25 km σε ταχύτητες έως 135 km/h, μπαταρία 7,9 kWh), το Hybrid, το Performance και το Qualify για μέγιστη ισχύς.