Αποκάλυψη για το νέο Hyundai i20: Ανανεωμένη σχεδίαση και αυξημένη ασφάλεια (photos)


Το Hyundai i20 ανανεώνεται κι έρχεται με «κομψή» και σπορ σχεδίαση, αλλά και βελτιώσεις στα συστήματα ασφαλείας και τεχνολογίας.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: HYUNDAI
  • 10/5/2023

Το νέο Hyundai i20 είναι το δεύτερο αναβαθμισμένο μέλος της σειράς i της Hyundai, ακολουθώντας τα χνάρια του i10, το οποίο αποκαλύφθηκε πριν λίγο καιρό στην ανανεωμένη του έκδοση. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι οι Κορεάτες σκοπεύουν να επενδύσουν στη μικρή κατηγορία.

Η νέα έκδοση του hatchback της Hyundai φέρει μοντέρνο σχεδιασμό και βελτιωμένα συστήματα ασφαλείας και τεχνολογίας, προκειμένου να ανταγωνιστεί τα υπόλοιπα μοντέλα της κατηγορίας.

Κομψός σχεδιασμός και αεροδυναμική

Το εξωτερικό, σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, έχει αναδιαμορφωθεί, έτσι ώστε να «τραβάει όλα τα βλέμματα στο δρόμο». Στο μπροστινό μέρος, η μάσκα και ο προφυλακτήρας έχουν ανασχεδιαστεί προκειμένου να προσφέρουν μία πιο σπορ και ταυτόχρονα κομψή εμφάνιση.

Και στο πίσω μέρος έχουν γίνει αντίστοιχες βελτιώσεις, όπως για παράδειγμα στα φωτιστικά σώματα, τα οποία έχουν δεχτεί γραφικά LED σε σχήμα Ζ κι ενισχύουν το έντονο look του νέου μοντέλου, αλλά και στον προφυλακτήρα, ο οποίος έχει δεχτεί ολική ανασχεδίαση. Οι ζάντες των 16 και 17 ιντσών έχουν, επίσης, νέο design.

Διατηρώντας τη σπορ διάθεσή του με το χαμηλωμένο προφίλ της οροφής και το μεγάλο μήκος του μεταξονίου, το νέο i20 έχει βελτιωμένη αεροδυναμική, μειώνοντας την αντίσταση του αέρα κι αυξάνοντας την οικονομία καυσίμου.

Η νέα προσθήκη στην γκάμα της Hyundai είναι διαθέσιμη σε 8 χρωματισμούς, 3 εκ των οποίων είναι ολοκαίνουργιοι: Lucid Lime Metallic, Lumen Grey Pearl και Meta Blue Pearl. Οι υπόλοιποι 5, ήδη υπάρχοντες χρωματισμοί είναι οι Atlas White, Phantom Black Pearl, Aurora Grey Pearl, Dragon Red Pearl και Mangrove Green Pearl.

«Προικισμένο» με τεχνολογία

Οι νέοι χρωματισμοί του αμαξώματος περνούν και στο εσωτερικό, καθώς η Hyundai θέλει να «αναζωογονήσει και να κάνει πιο χαρούμενους τους επιβάτες» με το πακέτο σε απόχρωση Lucid Lime. Οι ραφές και λεπτομέρειες σε λάιμ χρώμα δίνουν έμφαση στον σπορ χαρακτήρα του i20.

Μία από τις πιο ριζικές βελτιώσεις που φέρει η νέα έκδοση του μοντέλου αφορά στα συστήματα τεχνολογίας του. Το νέο i20 έρχεται με τις τελευταίες λειτουργίες συνδεσιμότητας, κάνοντας την εμπειρία των επιβατών ακόμα πιο άνετη. Ένα ψηφιακό καντράν οργάνων LCD 4,2 ιντσών έχει τοποθετηθεί πίσω από το τιμόνι, ενώ θύρες USB type-C έχουν επίσης προστεθεί. Στον εξοπλισμό συμπεριλαμβάνεται σύστημα eCall δεύτερης γενιάς, βασισμένο σε δίκτυο 4G και οι αναβαθμίσεις Over The Air (OTA) είναι επίσης διαθέσιμες.

Φυσικά, από την καμπίνα δε λείπουν οι προαιρετικές προσθήκες που ήδη είχε η προηγούμενη έκδοση του μοντέλου, όπως για παράδειγμα η οθόνη 10,25 ιντσών του συστήματος infotainment αλλά και η ίδια διάστασης του πίνακα οργάνων, η ασύρματη φόρτιση, η σύνδεση σε Apple CarPlay και Android Auto, αλλά και η τελευταία αναβάθμιση του συστήματος τηλεματικής της Bluelink.

Ασφάλεια σε πρώτο πλάνο

Όσο για τα συστήματα ασφαλείας Hyundai Smart Sense, το Hyundai i20 φέρει το σύστημα Forward Collision-Avoidance Assist (FCA - Υποβοήθηση Αποφυγής Μετωπικής Σύγκρουσης), η οποία εφαρμόζεται στα modes 'City', 'Interurban' και 'Pedestrian', ενώ τώρα υπάρχει αντίστοιχη λειτουργία και για ποδηλάτες ('Cyclist').

Εκτός αυτού, το σύστημα υποβοήθησης Rear Cross-traffic Collision Assist προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη άνεση στο δρόμο, φρενάροντας αυτόματα όταν ο οδηγός πλησιάζει υπερβολικά ένα άλλο όχημα ή εμπόδιο κατά τη διάρκεια του παρκαρίσματος, κι όταν η όπισθεν είναι ενεργοποιημένη. Αντίστοιχο σύστημα ανιχνεύει οποιοδήποτε ξένο σώμα στις νεκρές γωνίες του οχήματος, ενώ το Navigation-based Smart Cruise Control προσαρμόζει την ταχύτητα του οχήματος ανάλογα με τη διαδρομή. Αν για παράδειγμα πλησιάζει σε κάποια στροφή, μειώνει την ταχύτητα, ενώ διατηρεί σταθερή ταχύτητα στις ευθείες των αυτοκινητοδρόμων.

Η γκάμα κινητήρων του Hyundai i20

Το νέο i20 έρχεται με μία ανανεωμένη γκάμα κινητήριων συνόλων. Η υβριδική τεχνολογία έρχεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του μοντέλου, με την ήπια υβριδική μονάδα ισχύος 48V να συνοδεύει τον νέο κινητήρα T-GDi χωρητικότητας 1,0 L, αποδίδοντας 100 ή 120 PS. Το συγκεκριμένο σύστημα προσφέρει μέγιστη απόδοση, με το υβριδικό σύστημα να μειώνει την κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές CO2.

Δύο επιλογές κιβωτίου ταχυτήτων είναι διαθέσιμες: Ένα αυτόματο 7 σχέσεων με διπλό συμπλέκτη, ή ένα «Έξυπνο Μηχανικό Κιβώτιο» (Intelligent Manual Transmission - iMT) 6 σχέσεων, το οποίο προσφέρει ακόμα πιο ομαλή οδήγηση και καλύτερη ανταπόκριση στις αλλαγές σχέσεων. Μάλιστα, όταν ο οδηγός δεν ασκεί πίεση στο πεντάλ του γκαζιού, το iMT αποσυνδέει τον κινητήρα από το σύστημα μετάδοσης, επιτυγχάνοντας έτσι τη μέγιστη εξοικονόμηση καυσίμου.

Η παραγωγή του νέου i20 αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, και θα γίνεται εξ ολοκλήρου στη μονάδα παραγωγής της Hyundai στο Izmit της Τουρκίας. Οι τιμές της νέας έκδοσης δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα.