Αρχίζουν οι πωλήσεις του ηλεκτροκίνητου Xpeng P7


Η κινεζική Xpeng Motors θα ξεκινήσει τη διάθεση στην εγχώρια αγορά του P7, του νέου ηλεκτροκίνητου μοντέλου της το οποίο έχει θεωρητική αυτονομία που ξεπερνά τα 700 km.

  • 24/4/2020

Η Xpeng Motors (ή αλλιώς Xiaopeng Motors) ιδρύθηκε το 2014 με σκοπό να δημιουργεί αμιγώς ηλεκτροκίνητα μοντέλα και να ανταγωνίζεται την Tesla αναφορικά με την τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης αυτών και την αυτονομία τους, μέχρι την υποχρεωτική φόρτισή τους. Το P7, το πιο πρόσφατο δημιούργημά της, παρουσιάστηκε ως πρωτότυπο πέρυσι στην Έκθεση αυτοκινήτου της Σαγκάης και οι πωλήσεις του στην κινεζική αγορά θα αρχίσουν από τις 27 Απριλίου.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από την εταιρεία, το P7 εξελίχθηκε σε συνεργασία με την Nvidia η οποία παρείχε την απαραίτητη τεχνολογία ηλεκτρονικών που απαιτούνταν. Όπως δήλωσε ο κ. Xinzhou Wu, Αντιπρόεδρος στο τμήμα αυτόνομης οδήγησης της Xpeng Motors, το νέο μοντέλο δοκιμάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα σε δύσκολες καιρικές συνθήκες σε ό,τι αφορά στη χαμηλή θερμοκρασία του περιβάλλοντος, η οποία έφτανε τους -40 βαθμούς Κελσίου.

Το P7 διαθέτει την ηλεκτρονική πλατφόρμα «Drive AGX Xavier» της Nvidia η οποία επιτρέπει τη λειτουργία συστήματος αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 3. Για τον λόγο αυτό είναι εφοδιασμένο με 13 κάμερες, 12 αισθητήρες υπερήχων και πέντε ραντάρ, τα οποία είναι τοποθετημένα περιμετρικά του οχήματος. Επίσης, διαθέτει σύστημα πλοήγησης υψηλής ακρίβειας σε ό,τι αφορά τον εντοπισμό της θέσης του.

Οι μπαταρίες του είναι ιόντων-λιθίου, έχουν χωρητικότητα 80,87 kWh και προσδίδουν μια θεωρητική αυτονομία 706 km, βάσει του κύκλου «NEDC». Αυτό σημαίνει ότι είναι μεγαλύτερη από αυτή των μοντέλων της Tesla και αυτό είναι ένα καίριο πλεονέκτημα στο οποίο βασίζονται οι άνθρωποι της Xpeng Motors για τις πωλήσεις του P7. Το νέο ηλεκτροκίνητο μοντέλο διαθέτει δύο ηλεκτροκινητήρες που αποδίδουν συνολικά 430 PS και το επιταχύνουν από το 0-100 km/h σε 4,3 sec. Όπως ανακοινώθηκε, θα δημιουργηθεί και μια προσιτότερη έκδοσή του η οποία θα έχει έναν ηλεκτροκινητήρα και η μέγιστη ισχύς του θα είναι 266 PS.