Aston Martin V12 Speedster: Ο σκοτεινός ιππότης


Η Aston Martin δεν εγκατέλειψε την ιδέα και προσπάθεια να κατασκευάσει την V12 Speedster και συνεχίζει τις δοκιμές εξέλιξης σε ένα ιδιαίτερο supercar που ανήκει σε μια ολιγάριθμη ελίτ. 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 7/10/2020

Η παρουσίαση του πρωτότυπου V12 Speedster από την Aston Martin στις αρχές Μαρτίου ήταν μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ειδήσεις της χρονιάς για τη βρετανική εταιρεία. Το δημιούργημα των ανθρώπων του τμήματος «Q by Aston Martin», δηλαδή αυτών που ασχολούνται με άκρως εξατομικευμένα οχήματα των πελατών της αλλά και με συλλεκτικές εκδόσεις, είναι ένα supercar στην πιο απλή μορφή του αναφορικά με το αμάξωμά του. Ένα διθέσιο roadster, χωρίς παρμπρίζ, πόρτες ή πτυσσόμενη οροφή.

Η V12 Speedster είχε στόχο να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των υποψήφιων αγοραστών και να διαπιστώσουν τα στελέχη της Aston Martin εάν είναι συμφέρον να την κατασκευάσουν. Η αποδοχή ήταν μεγάλη και το αυτοκίνητο πρόκειται να ενταχθεί στην ελίτ που συντελούν οι (μονοθέσια) Ferrari Monza SP1 και (διθέσια) Monza SP2, καθώς και η McLaren Elva. Οχήματα που οριακά παίρνουν έγκριση για να κινούνται στον δρόμο και διακρίνονται για την αισθητική τους και τον καθαρόαιμο αγωνιστικό χαρακτήρα τους.

Η Aston Martin συνεχίζει τις δοκιμές εξέλιξης και θα κατασκευάσει το ξεχωριστό μοντέλο μόλις σε 88 αριθμημένες μονάδες. Θα διαθέτει (τι άλλο..) V12 κινητήρα χωρητικότητας 5,2 λίτρων ο οποίος αποδίδει μέγιστη ισχύ 700 PS και μέγιστη ροπή τα 753 Nm, αυτόματο κιβώτιο οκτώ σχέσεων της ZF και μηχανικό διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης. Σύμφωνα με την εταιρεία, επιταχύνεται από τα 0-100 km/h σε 3,5 sec, ενώ η τελική ταχύτητά του περιορίζεται στα 300 km/h. Οι παραδόσεις στους ιδιοκτήτες θα αρχίσουν το πρώτο τρίμηνο του 2021 και η τιμή αγοράς της V12 Speedster έχει οριστεί περίπου στα 835.000 ευρώ.