Άσχημα νέα για όσους θέλουν να «πειράξουν» τη νέα Ford Mustang


Τα... κακά μαντάτα για τους βελτιωτικούς οίκους ήρθαν μέσα από συνέντευξη που έδωσε ο επικεφαλής μηχανικός της Ford Mustang S650, Edwin Krenz. 

  • 13/10/2022

Πριν από περίπου ένα μήνα η Ford τράβηξε το κάλυμμα από τη νέα, έβδομη κατά σειρά, γενιά της Mustang αποκαλύπτοντάς την στο παγκόσμιο κοινό. Σχεδόν αμέσως οι βελτιωτές άρχισαν να τρίβουν τα χέρια τους αφού στο νέο μοντέλο έβλεπαν έναν «καμβά, » πάνω στον οποίο θα μπορέσουν να εκφράσουν τα πιο... τρελά τους γούστα.

Η χαρά όμως δεν κράτησε για πολύ αφού με τοποθέτησή του ο επικεφαλής μηχανικός της Mustang S650 τόνισε πως είναι σχεδόν αδύνατο για τους βελτιωτές να επέμβουν στο αυτοκίνητο και να το πειράξουν αυξάνοντας τη δύναμή του.

Η συνέντευξη του Edwin Krenz δόθηκε στο Ford Authority και ως βασικό εμπόδιο παρουσιάστηκε η νέα αρχιτεκτονική FNV (Fully-Networked Vehicle) που συνδυάζεται με πολλές δικλείδες ασφαλείας ώστε να υποστηρίζονται οι over-the-air ενημερώσεις αλλά και να αποτρέπονται πιθανές κυβερνοεπιθέσεις στο λογισμικό του αυτοκινήτου από επίδοξους χάκερς.  Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότεροι τομείς είναι «κλειδωμένοι» και δεν μπορεί να τους ακουμπήσει….. ξένο χέρι.

Ο επικεφαλής μηχανικός της Ford Mustang, Edwin Krenz.
Ο επικεφαλής μηχανικός της Ford Mustang, Edwin Krenz.

Η συγκεκριμένη πληροφορία κυκλοφορούσε καιρό πριν από την επίσημη παρουσίαση της νέα Mustang, με τους μηχανικούς να τονίζουν ότι η ECU είναι κρυπτογραφημένη και αν το σύστημα εντοπίσει ότι μη-εξουσιοδοτημένο χέρι να προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση, κλειδώνει.

Συνεπώς αυτό σημαίνει ότι αν υπάρξει βελτίωση σε επιμέρους σύστηματα του αυτοκινήτου, ο μηχανικός δεν θα μπορέσει στη συνέχεια να συντονίσει τις λειτουργίες μέσω της ECU και έτσι δεν θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί πλήρως τις παρεμβάσεις που έχει κάνει.

Ωστόσο υπάρχει μια... χαραμάδα ελπίδας, αφού όπως τονίζει το Ford Authority, η εταιρεία εμφανίζεται θετική στο ενδεχόμενο να συνεργαστεί με συγκεκριμένους βελτιωτικούς οίκους, επιτρέποντάς τους την πρόσβαση ώστε να προσφέρουν official βελτιωτικά πακέτα στους οδηγούς που αναζητούν το κάτι παραπάνω.

Πηγή: Ford Authority