Αυτό είναι το νέο KIA Sportage για την Ευρώπη


H KIA έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από το καινούργιο Sportage για την ευρωπαϊκή αγορά το οποίο θα παρουσιαστεί επίσημα στην προσεχή έκθεση αυτοκινήτου του Μονάχου.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 1/9/2021

Περίπου τρεις μήνες έπειτα από την παρουσίαση του νέου Sportage για τις αγορές της Ασίας και των ΗΠΑ, η KIA κάνει το ίδιο και για το μοντέλο το οποίο προορίζεται για τη Γηραιά ήπειρο.

H πέμπτη γενιά του κορεατικού crossover/SUV θα παρουσιαστεί επίσημα στην έκθεση αυτοκινήτου του Μονάχου η οποία θα διοργανωθεί μεταξύ 7-12 Σεπτεμβρίου. Το καινούργιο μοντέλο διακρίνεται για τη σχεδίασή του και την έντονη διαμόρφωση της μάσκας του.

Μια ματιά στην κοινή φωτογραφία των πέντε γενεών του μοντέλου αρκεί για αν διαπιστώσουμε ότι κάθε φορά το αυτοκίνητο άλλαζε στυλ και προσαρμοζόταν στα εκάστοτε δεδομένα, τις ανάγκες και τις προτιμήσεις των ευρωπαίων αγοραστών για τα οχήματα της κατηγορίας.

Και αυτή τη φορά το καινούργιο Sportage κάνει το ίδιο. Σύμφωνα με την KIA, το μήκος τού οχήματος ευρωπαϊκών προδιαγραφών φτάνει τα 4.515 mm, δηλαδή είναι κατά 145 mm μικρότερο από το αντίστοιχο της εκδοχής που απευθύνεται στις υπόλοιπες αγορές. Το ίδιο ισχύει και για το μεταξόνιό του, το οποίο στο ευρωπαϊκό μοντέλο είναι 2.680 mm έναντι 2.755 mm, αντιστοίχως. Σε ό,τι αφορά στο πλάτος του, στο νέο μοντέλο είναι 1.865 mm, ενώ το ύψος του αμαξώματός του φτάνει τα 1.645 mm.

Το εσωτερικό του είναι σύγχρονο και στο ταμπλό του υπάρχουν δύο έγχρωμες οθόνες 12,3 ιντσών έκαστη (μία στον πίνακα οργάνων και μία στο κέντρο της κονσόλας) οι οποίες συνιστούν ένα ενιαίο σύνολο. Όπως ανακοινώνει η KIA, σχεδιάστηκε και μορφοποιήθηκε ώστε το αποτέλεσμα να είναι πρακτικό και εργονομικό. Σε ό,τι αφορά στον χώρο αποσκευών, αυτός κυμαίνεται μεταξύ 591-1.780 λίτρων, χάρη στη δυνατότητα μερικής ή πλήρους αναδίπλωσης των ερεισίνωτων του πίσω καθίσματος.

Το επίπεδο εξοπλισμού του θα είναι υψηλό, ιδίως στην έκδοση «GT-Line» που βλέπουμε στις φωτογραφίες. Όπως έγινε γνωστό, θα περιλαμβάνει πολλά συστήματα ασφάλειας των επιβατών και υποβοήθησης του οδηγού, καθώς και ψηφιακές εφαρμογές. Για παράδειγμα, τα «KIA Live Services», «Online Navigation», δυνατότητα φωνητικών εντολών, αναβαθμίσεις over-the-air, ηχοσύστημα «Harman Kardon», κ.λπ.

Η ανάρτηση του καινούργιου Sportage έχει προσαρμοστεί στα δεδομένα και στις απαιτήσεις των Ευρωπαίων. Για τον λόγο αυτό διαθέτει και το εξελιγμένο σύστημα «Electronic Controlled Suspension» («ECS») το οποίο μεταβάλλει τη σκληρότητα των αμορτισέρ αναλόγως της επιφάνειας του δρόμου και του στυλ οδήγησης.

Επίσης, στον εξοπλισμό περιλαμβάνεται και το σύστημα «Terrain Mode» μέσω του οποίου παραμετροποιείται η αμεσότητα εφαρμογής της ροπής στους τροχούς, αναλόγως της υφής και του συντελεστή πρόσφυσης του εδάφους. Τέλος, το καινούργιο Sportage θα διατίθεται τόσο με βενζινοκινητήρα όσο και με πετρελαιοκινητήρα, ενώ θα υπάρχει και έκδοση με σύστημα υβριδικής διάταξης κινητήρα.