Δεν καταλαβαίνει από κρίση η Lamborghini – Ολοταχώς για νέο ρεκόρ πωλήσεων


Γελάνε και τα... μουστάκια του CEO της Lamborghini Stephan Winkelmann και των συνεργατών του, αφού βλέπουν τα μοντέλα της εταιρείας να ξεπουλάνε! Ποιο μοντέλο είναι το κορυφαίο σε πωλήσεις.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 3/8/2023

Η Lamborghini είναι μία αυτοκινητοβιομηχανία που απευθύνεται σε πελάτες με φουσκωμένα πορτοφόλια, ενώ πολλά από τα οχήματά της είναι ιδιαίτερα περιορισμένης διαθεσιμότητας. Κι όμως, παρά το υψηλό κόστος τους, η ιταλική εταιρεία καταφέρνει να ξεπερνά τον εαυτό της χρονιά με τη χρονιά, καταγράφοντας ολοένα και καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα.

Το 2022 ήταν χρυσή χρονιά για τους Ιταλούς, αφού τα κέρδη τους άγγιξαν ποσά-ρεκόρ, παρουσιάζοντας αύξηση 22% σε σχέση με το 2021. Βέβαια, και το 2021 ήταν επίσης σημαντική χρονιά για τη Lamborghini, αφού κατέγραψε και τότε ρεκόρ πωλήσεων, με 8.405 μονάδες παγκοσμίως.

Τώρα, με το πρώτο εξάμηνο του έτους να έχει ολοκληρωθεί, η αυτοκινητοβιομηχανία είναι πιο αισιόδοξη από ποτέ για το 2023. Πιο συγκεκριμένα, η Lamborghini πούλησε 5.341 οχήματα στο πρώτο μισό της χρονιάς, εκ των οποίων τα 1.625 κατέληξαν στα χέρια Αμερικανών. Πράγματι, οι ΗΠΑ ήταν η αγορά στην οποία διέπρεψε περισσότερο η Lamborghini, με αυτές του Ην. Βασιλείου και της Γερμανίας να ακολουθούν.

Ο Stephan Winkelmann (κεντρική φωτό), πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, αποκάλυψε ότι παρόλο που οποιαδήποτε πρόβλεψη κι εκτίμηση για την κίνηση της αγοράς είναι ριψοκίνδυνη εξαιτίας των αναταράξεων που ακόμη υπάρχουν στις εφοδιαστικές αλυσίδες, οι συνολικές πωλήσεις της για το 2023 μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τις 10.000 μονάδες.

«Δεν είναι κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να πετύχουμε, όμως είναι σημαντικό να δείξουμε την υγεία της εταιρείας και το πόσο αποφασισμένοι είναι οι πελάτες να αγοράσουν τα αυτοκίνητά μας,» είπε ο Winkelmann.

Φυσικά, καίριο ρόλο σε αυτήν τη λαμπρή πορεία έχει παίξει η Urus, η οποία συνεχίζει να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Τόσο το 2021, όσο και το 2022, ήταν το καλύτερο σε πωλήσεις μοντέλο της Lamborghini.

Η Lamborghini σκοπεύει να επενδύσει 1,9 δις ευρώ μέχρι το 2027 στο ταξίδι της προς τον εξηλεκτρισμό, με περισσότερα υβριδικά και ηλεκτρικά μοντέλα να εισβάλουν στην γκάμα της. Πρώτος καρπός αυτής της κίνησης είναι η Lamborghini Revuelto των 1.015 PS, η οποία έρχεται να προστεθεί στο πλευρό της Urus και της Huracan στους καταλόγους της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της εταιρείας θα ερθει το 2028, ενώ η ηλεκτρική έκδοση της Urus θα καταφτάσει στις εκθέσεις το 2029. Ο Winkelmann προσέθεσε ότι «αυτό που έχει σημασία είναι να βρεθούμε εκεί τη σωστή στιγμή, όταν γνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε στην καλύτερη πιθανή κατάσταση κι όταν η αγορά είναι έτοιμη.»