Επίσημο: Η νέα Lamborghini Revuelto PHEV είναι ένα «υπερόπλο» 1.015 PS (video-photos)


Οι καινοτομίες και τα προηγμένα τεχνολογικά χαρακτηριστικά του διαδόχου της Aventador βάζουν δύσκολα στον ανταγωνισμό.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 29/3/2023

Στη συμπλήρωση των 60 χρόνων ζωής της, η Lamborghini επέλεξε να παρουσιάσει ένα super sports car το οποίο την οδηγεί στην επόμενη εποχή. Η Revuelto δεν είναι απλά ο διάδοχος της Aventador. Είναι ένα «παράδειγμα για τα super sports αυτοκίνητα», όπως αναφέρει η ίδια η ιταλική φίρμα. Και όσο και αν μπορεί κάποιος να διαγνώσει ένα είδος υπερβολής, υπάρχουν αρκετά στοιχεία που το δικαιολογούν.

Για την Lamborghini, γράφεται ιστορία. Έστω και αν αυτό συνέβη με λίγο περιπετειώδη τρόπο, καθώς της επίσημης παρουσίασης, που ήταν προγραμματισμένη για το βράδυ της Τετάρτης (29/3, 20:00) προηγήθηκε διαρροή το μεσημέρι της ίδιας μέρας. Το όνομα και οι φωτό κυκλοφόρησαν πρόωρα στο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα και η ίδια η εταιρεία να φέρει λίγες ώρες νωρίτερα την αποκάλυψή της.

Τι είναι η Lamborghini Revuelto; Καταρχήν είναι το πρώτο plug-in hybrid μοντέλο στην ιστορία της φίρμας. Ένα μοντέλο HPEV (High Performance Electrified Vehicle)hybrid και όχι «απλά» PHEV, όπως συνηθίζεται να αναφέρονται τα συγκεκριμένα κινητήρια σύνολα.

Βάση του, ο ολοκαίνουριος, ελαφρύτερος ατμοσφαιρικός V12 κινητήρας 6,5 L, που έχει περιστραφεί κατά 180 μοίρες σε σχέση με τον «προκάτοχό» του. Αποδίδει 825 PS στις 9.250 rpm και 725 Nm στις 6.750 rpm και «ενισχύεται» από τρεις ηλεκτροκινητήρες. Οι δύο στον εμπρός άξονα (έκαστος αποδίδει 350 Nm ροπής), ο τρίτος στον πίσω, τον οποίο μπορεί να κινεί ανεξάρτητα από τον V12.

Ετσι, εξασφαλίζεται η τετρακίνηση ακόμα και σε αμιγώς ηλεκτρική λειτουργία, με τη συνδυαστική ισχύς του κινητήριου συνόλου να φτάνει τα 1.015 PS. Ασύλληπτο νούμερο, που… συρρικνώνεται σε μόλις 180 PS για αμιγώς ηλεκτρική κίνηση, σαν EV, μέσα στην πόλη, με ένα από 13 διαθέσιμα drive modes.

Η μπαταρία είναι μικρή, ελαφριά και έχει ενεργειακή χωρητικότητα 3,8 kWh. Η φόρτισή της πραγματοποιείται εύκολα σε οικιακή πρίζα, ενώ μπορεί να φορτιστεί, εκτός από την αναγεννητική πέδηση, απευθείας και από τον V12 σε μόλις 6 λεπτά.

Στις καινοτομίες της Revuelto δεσπόζει το ολοκαίνουριο εγκάρσιο αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 8 σχέσεων (DCT). Για πρώτη φορά, οι Ιταλοί το τοποθέτησαν πίσω από τον V12. Ενσωματώνει τον τρίτο ηλεκτροκινητήρα και συμβάλλει στη μεταφορά του κέντρου βάρους προς τα εμπρός.

«Η νέα Revuelto είναι ένα ορόσημο στην ιστορία της Lamborghini και ένας σημαντικός πυλώνας στη στρατηγική μας για την ηλεκτροκίνηση», δήλωσε ο Stephan Winkelmann, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Lamborghini.

Ο υβριδικός χαρακτήρας έφερε αναπόφευκτη αύξηση βάρους κατά 222 kg σε σχέση με την Aventador Ultimae. Ωστόσο τα 1.772 kg δεν «αγγίζουν» την Revuelto. Mε αναλογία 1,75 kg/PS, τα 0-100 km/h έρχονται σε μόλις 2,5 sec., επίδοση καλύτερη κατά 0,3 sec. από της Aventador την οποία διαδέχεται, ενώ η τελική ταχύτητα υπερβαίνει τα 350 km/h.

Για να επιτευχθούν αυτές οι επιδόσεις, οι Ιταλοί χρησιμοποίησαν ανθρακονήματα και ελαφριά υλικά… σχεδόν παντού. Τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό του supercar. Συνολικά, συνδυάστηκαν η απόδοση, ο σπορ χαρακτήρας, η αεροδυναμική και η οδηγική ευχαρίστηση.

Η εξωτερική σχεδίαση «συνδέεται» με τα παλιότερα μοντέλα της Lamborghini. Από τις πόρτες (της Countach) που ανοίγουν προς τα πάνω και τις δυναμικές αναλογίες της Diablo, μέχρι τη μυώδη και κεκλιμένη σχεδίαση του εμπρός τμήματος της Murcielago.

Η σχεδίαση του αμαξώματος παραπέμπει σε αεροναυπηγική, με σμιλεμένες επιφάνειες οι οποίες περικλείονται από δύο γραμμές που ξεκινούν από μπροστά και αγκαλιάζουν την καμπίνα και τον κινητήρα, φτάνοντας μέχρι τις εξαγωνικού σχήματος, ψηλά τοποθετημένες, απολήξεις της εξάτμισης. Ασφαλώς το στοιχείο που ξεχωρίζει είναι ο πλήρως εκτεθειμένος στα… αδηφάγα βλέμματα V12, με το ιδιαίτερο κάλυμμά του.

Τα εμπρός και πίσω φωτιστικά σώματα σε σχήμα Y αποτελούν σήμα κατατεθέν και συνδέουν το εξωτερικό με το εσωτερικό. Η διάταξη εμφανίζεται και στην κεντρική κονσόλα, αλλά και στο πάνω μέρος του ταμπλό. Νέο στοιχείο η ύπαρξη τριών οθονών, για χάρη του συνεπιβάτη. Αυτός βλέπει ό,τι και ο οδηγός, τον ψηφιακό πίνακα οργάνων. Απλά η δική του οθόνη είναι 9,1 ιντσών, σε αντίθεση με του οδηγού που «ανεβαίνει» στις 12,3 ίντσες.

Όσο για το σύστημα infotainment, έχει και αυτό το δική του κάθετη οθόνη 8,4 ιντσών στην κεντρική κονσόλα. Μάλιστα, οι εφαρμογές και πληροφορίες της μπορούν να μετακινούνται στις πλαϊνές οθόνες, στην ίδια λογική που γίνεται το swipe σε ένα smartphone!

Ως αποτέλεσμα, τα φυσικά κουμπιά είναι περιορισμένα, αλλά τέσσερα από αυτά, περιστροφικά, βρίσκονται στο νέας σχεδίασης τιμόνι και χρησιμοποιούνται για την επιλογή των 13 διαθέσιμων drive modes, όσο και για τη θέση της πίσω αεροτομής. Σαφώς αυτή μετακινείται αυτόματα, ανάλογα με τις συνθήκες οδήγησης, αλλά ο οδηγός μπορεί να επιλέξει να την έχει σε όποια θέση θέλει.

Αν και σε ένα τέτοιο super sports car ουδείς ασχολείται ιδιαίτερα με τους χώρους, η Lamborghini υπερηφανεύεται ότι υπάρχει περισσότερος διαθέσιμος για τα πόδια και το κεφάλι των δύο επιβατών, σε σχέση με την Aventador, αλλά και για μικροαντικείμενα. Μέχρι και στο …μικροσκοπικό πορτμπαγκάζ στο εμπρός μέρος.

Το μήκος της Revuelto είναι 4.947 mm, το πλάτος 2.033 mm (χωρίς τους καθρέφτες) και το ύψος 1.160 mm, ενώ το μεταξόνιο είναι 2.779 mm. Οι ζάντες είναι 20 ιντσών εμπρός και 21 πίσω, ενώ προαιρετικά μπορεί να επιλεχθεί πακέτο 21 ιντσών εμπρός και 22 πίσω.

Η τιμή της στην Ιταλία αναμένεται να υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ (με τους φόρους), ενώ οι πρώτες παραδόσεις είναι προγραμματισμένες μέχρι το τέλος του 2023.