Διαρροή αποκαλύπτει την πατέντα για το νέο BMW iDrive (Video)


Η BMW ψάχνει τρόπους να εξελίξει και να τελειοποιήσει το γνωστό της σύστημα τηλεχειρισμού iDrive. Πως θα το κάνει αυτό και ποια στοιχεία αποκαλύπτουν οι πατέντες που διέρρευσαν.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΒΒΑΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 16/12/2021

Η ψηφιακή τεχνολογία στα μοντέλα της BMW με τη μορφή του γνωστού μας πλέον iDrive εισήλθε για πρώτη φορά στο εσωτερικό των μοντέλων της βαυαρικής φίρμας με τη Σειρά 7 το 2001. Τότε, η πρώτη γενιά του συστήματος δέχθηκε πολλά αρνητικά σχόλια και ήταν αμφιλεγόμενη η επιτυχία του.

Η ψηφιοποίηση των εσωτερικών των αυτοκινήτων είναι το μέλλον. Δεν χωρά αμφιβολία το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των κατασκευαστών επενδύει και σχεδιάζει πιο τεχνολογικούς και «καθαρούς» εσωτερικούς χώρους. Το μενού φαίνεται πως περιλαμβάνει την κατάργηση του παραδοσιακού χειρόφρενου (κάτι που έχει γίνει ήδη στις περισσότερες περιπτώσεις) και θα συνεχιστεί με τον μοχλό ταχυτήτων.

Στην περίπτωση της BMW, το ηλεκτρικό χειρόφρενο είναι πλέον ο κανόνας στα σύγχρονα μοντέλα και τώρα φαίνεται πως την θέση του επιλογέα του 8τάχυτου αυτόματου κιβωτίου παίρνει ένα πιο απλό πιεζοηλεκτρικό χειριστήριο. Η γερμανική μάρκα θέλει όμως να φέρει την επανάσταση και στην ψηφιακή τεχνολογία φέρνοντας στην αγορά το νέο χειριστήριο για το σύστημα iDrive.

ΤοiDrive 8 που παρουσιάστηκε μόλις φέτος και βλέπουμε στο βίντεο που ακολουθεί, ήταν η τελευταία και πιο πρόσφατη εξέλιξη του γνωστού συστήματος, που έκανε δυνατή την πλήρη παραμετροποίηση του ψηφιακού πίνακα οργάνων και της οθόνης αφής του συστήματος infotainment. Ίσως η κορύφωση του συστήματος iDrive ήταν ο λεπτός γυάλινος περιστρεφόμενος τροχός που είδαμε σ’ αυτή την τελευταία γενιά.

Για το μέλλον, όπως φαίνεται από την πολύ ενδιαφέρουσα διαρροή ευρεσιτεχνίας που αφορά ένα νέο τηλεχειριστήριο πολλαπλών λειτουργιών iDrive, η BMW μοιάζει να θέλει να «τελειώσει» με το συνηθισμένο χειριστήριο iDrive. Η γερμανική φίρμα σχεδιάζει ένα νέο τεχνολογικό άλμα με το σύστημα iDrive και λέγεται πως σκοπεύει να το κάνει με τη νέα γενιά της Σειράς 5 που θα έρθει στις αρχές του 2024.

Αν και έχουμε ήδη δει το εσωτερικό του μοντέλου από κατασκοπευτικές φωτογραφίες, και ο λεπτός γυάλινος περιστρεφόμενος τροχός βρίσκεται στο τούνελ μετάδοσης, το πιο ενδιαφέρον είναι αυτό που υπάρχει γύρω του. Διότι αυτή είναι η διαρροή που βγήκε από το μητρώο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας των Ηνωμένων Πολιτειών, στην οποία εμφανίζεται ένα εξελιγμένο χειριστήριο που αναδύεται αυτόματα από την κεντρική κονσόλα.

Η BMW αναφέρει στην περιγραφή του συστήματος διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας ότι σκοπός είναι να «μειώσει το πλήθος των διαφορετικών στοιχείων λειτουργίας», μέσω ενός ενιαίου ελέγχου που ομαδοποιεί τις λειτουργίες του μπουτόν εκκίνησης του κινητήρα, του ηλεκτρικού χειρόφρενου και του αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων. Και αυτό βρίσκεται στο εμπρός αριστερό τμήμα της κεντρικής κονσόλας, σε ένα αναδυόμενο χειριστήριο που έχει επίσης μία επιφάνεια αφής στο επάνω μέρος.  

Ακριβώς πίσω από αυτό το χειριστήριο, υπάρχει άλλη μια επιφάνεια αφής που, αν κρίνουμε από τις διαφορετικές επιλογές που εμφανίζονται, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένα πάνελ για την επιλογή τρόπων οδήγησης. Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας δείχνει επίσης ένα ειδικό χειριστήριο για το παρκάρισμα που θα αρκεί για να το επιλέξετε και θα είναι το σύστημα που θα αξιολογεί εάν είναι απαραίτητο να ενεργοποιηθεί το χειρόφρενο. Η μονάδα ελέγχου θα μπορεί να αναλύσει επιπλέον τη θέση και την κατάσταση του οχήματος για να ανιχνεύσει πότε το όχημα είναι σταματημένο σε φανάρι και επομένως να μην ενεργοποιεί το χειρόφρενο.

Η διαρροή ευρεσιτεχνίας δείχνει επίσης έναν μοχλό επιλογής για το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων που έχει τη μορφή ενός περιστροφικού μπουτόν. Μια σειρά από λύσεις που σίγουρα περιμένουμε να δούμε να εφαρμόζονται στα μελλοντικά μοντέλα της γερμανικής φίρμας.