Dieselgate: Ποινή φυλάκισης και βαρύ πρόστιμο στον πρώην CEO της Audi


Ο Rupert Stadler έγινε το πρώτο πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ομίλου Volkswagen που τιμωρείται για την πολύκροτη υπόθεση. Δείτε το πρόστιμο που πρέπει να πληρώσει.

  • 27/6/2023

Ο Rupert Stadler, πρώην CEO της Audi, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 21 μηνών με αναστολή και πρόστιμο 1,1 εκατ. ευρώ για το σκάνδαλο με τις εκπομπές ρύπων των κινητήρων diesel του ομίλου Volkswagen το 2015.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, την ποινή επέβαλε την Τρίτη (27/6) δικαστήριο του Μονάχου κρίνοντάς τον ένοχο για απάτη εξ’ αμελείας, θεωρώντας ότι καθυστέρησε να απαγορεύσει την πώληση των μοντέλων με παραποιημένα στοιχεία εκπομπών ακόμα και όταν το σκάνδαλο Dieselgate είχε αρχίσει να αποκαλύπτεται στις ΗΠΑ.

Ο Stadler είναι το πρώτο πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της VW Group που καταδικάζεται για την υπόθεση. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, το πρόστιμο που του επιβλήθηκε θα διατεθεί στο κρατικό ταμείο και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Αρχικά, ο Stadler δεν αποδέχονταν την κατηγορία, μεταφέροντας την ευθύνη στους μηχανικούς, αλλά τελικά την αποδέχθηκε. Η ποινή που μπορούσε να του επιβληθεί κυμαίνονταν από 1,5 έως 2 έτη.

Η δικηγόρος του, Ulrike Thole-Groll, δήλωσε τον Μάιο ότι ο Stadler δεν γνώριζε ότι τα οχήματα είχαν χειραγωγηθεί και οι αγοραστές είχαν υποστεί ζημιά, αλλά αναγνώρισε ότι αυτό ήταν μια πιθανότητα και αποδέχθηκε ότι υπήρχε ανάγκη για περισσότερη προσοχή.

Από την πλευρά τους, οι κατήγοροι ζητούσαν την επιβολή προστίμου 2 εκατ. ευρώ, επικαλούμενοι τους μισθούς του Stadler στην Audi και την Volkswagen, αλλά και την ακίνητη περιουσία του.

Η δίκη του ξεκίνησε το 2020 και είναι από τις πιο σημαντικές στον απόηχο του Dieselgate. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, είχε τοποθετηθεί λογισμικό στους κινητήρες βάσει του οποίου σε εργοστασιακές μετρήσεις οι εκπομπές ρύπων ήταν νόμιμες, κάτι που δε συνέβαινε όταν τα αυτοκίνητα κυκλοφορούσαν στους δρόμους. Volkswagen και Audi έχουν παραδεχθεί τη χρησιμοποίηση παράνομου λογισμικού.

Εκτός από τον Stadler, το δικαστήριο καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 2 ετών με αναστολή και πρόστιμο 400.000 ευρώ τον πρώην επικεφαλής εξέλιξης κινητήρων της Audi, Wolfgang Hatz και με 21 μήνες φυλάκιση, με αναστολή και πρόστιμο 50.000 ευρώ τον πρώην διευθυντή κινητήρων diesel της εταιρείας, Giovanni Pamio.

Οι καταδικασθέντες, αλλά και η εισαγγελία, έχουν τη δυνατότητα άσκησης έφεσης μέχρι τις 4 Ιουλίου.

Πηγή: Reuters