Έφτασε η στιγμή για το μεγάλο αντίο στο Opel Insignia


Αρκετά πιο νωρίς σε σχέση με το αρχικό πλάνο σταματά η παραγωγή του Opel Insignia, με το νέο Astra να παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη. 

  • 19/7/2022

Το «ηλεκτρικό» μέλλον του Opel Insignia το γνωρίζαμε εδώ και μερικούς μήνες όπως επίσης γνωρίζαμε ότι η νέα πρόταση που θα πάρει τη θέση του στη γκάμα της εταιρείας θα κουβαλήσει αρκετά στοιχεία από τον προκάτοχό τουαλλά δεν θα ανήκει στην κατηγορία των sedan.

H πρώτη γενιά του Insignia κυκλοφόρησε το 2008 και βασιζόταν στην πλατφόρμα της General Motors, ενώ η δεύτερη γενιά του μοντέλου εμφανίστηκε το 2017.

Παρότι ο αρχικός σχεδιασμός ήθελε τη δεύτερη γενιά να μένει στην παραγωγή μέχρι και το 2024 η Opel αποφάσισε να τραβήξει την... πρίζα νωρίτερα ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων εταιρειών στη συγκεκριμένη κατηγορία, όπως για παράδειγμα της Volkswagen με το Passat.

Οι πληροφορίες που έρχονται από την Opel θέλουν το Insignia να σταματά την παραγωγή του μέχρι και το τέλος του 2022 με στόχο να σταματήσει η χρησιμοποίηση της πλατφόρμας της General Motors από τη Stellantis, για τη χρησιμοποίηση της οποίας δέσμευε ένα μέρος του budget της.

Πέραν όμως του κόστους εξίσου σημαντικό είναι πως η συγκεκριμένη πλατφόρμα δεν είναι συμβατή με την ηλεκτροκίνηση. Αυτό σημαίνει ότι το εργοστάσιο του Russelheim όπου κατασκευάζεται το Insignia δεν μπορεί πλέον να υποστηρίξει τη συγκεκριμένη αρχιτεκτονική και έτσι το μοντέλο απαιτεί μία αποκλειστική γραμμή παραγωγής, κάτι που πάει αρκετά πίσω την παραγωγή άλλων μοντέλων όπως για παράδειγμα του Opel Astra που βγαίνει από την ίδια εγκατάσταση.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε και τη μειωμένη δυναμική των sedan τα οποία όσο περνάει ο καιρός εξαφανίζονται ως άλλοι δεινόσαυροι από την αγορά και αυτό σημαίνει ότι δεν φέρνουν το τα κέρδη που ζητούν οι εταιρείες.

Συνεπώς η επόμενη σημαντική ημερομηνία για τον αντικαταστάτη του Opel Insignia είναι το έτος 2024 όπου θα δούμε και το μοντέλο που θα προσπαθήσει να… μπει στα παπούτσια του. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω το σίγουρο είναι ότι θα διατηρηθούν κάποια στοιχεία, ωστόσο θα πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένο ότι το αμάξωμά του δεν θα ανήκει στην κατηγορία των sedan.