Εντυπωσιάζει η πέμπτη γενιά του Lexus RX (Video)


H Lexus παρουσίασε την καινούργια γενιά του RX το οποίο θα διατίθεται είτε ως υβριδικό είτε ως Plug-in Hybrid και θα αποτελεί το κεντρικό μοντέλο της εταιρείας αναφορικά με τις πωλήσεις της στην Ευρώπη.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 1/6/2022

H Lexus παρουσίασε την πέμπτη γενιά του RX, του πολυτελούς crossover/SUV μοντέλου της. Από το 1998 που εμφανίστηκε για πρώτη φορά μέχρι και τώρα, έχουν πουληθεί περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια μονάδες αυτού, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η εταιρεία.

Το καινούργιο RX έχει τη σχεδιαστική γραμμή που έχει επιλέξει πλέον η Lexus και βασίζεται στην πλατφόρμα «GA-K» (που χρησιμοποιήθηκε και στο NX), η οποία είναι πιο ελαφριά και με μεγαλύτερη δυσκαμψία από πριν. Όπως ανακοίνωσε η ιαπωνική εταιρεία, χάρη σε αυτή το βάρος του νέου μοντέλου μειώθηκε κατά 90 kg συγκριτικά.

Επίσης, η συγκεκριμένη πλατφόρμα επέτρεψε στους σχεδιαστές να διατηρήσουν ταυτόσημο το μήκος του αυτοκινήτου σε σχέση με πριν (4.890 mm) αλλά να αυξήσουν κατά 60 mm το μεταξόνιο (πλέον είναι 2.850 mm). Επίσης, αυξήθηκε κατά 25 mm το πλάτος του αμαξώματος (φτάνει τα 1.920 mm), ενώ το ύψος του μειώθηκε κατά 10 mm (είναι 1.710 mm), με αποτέλεσμα να μειωθεί κατά 15 mm και το κέντρο βάρους του νέου οχήματος, συγκριτικά.

Επιπλέον αυξήθηκε κατά 15 mm το εμπρός μετατρόχιο και κατά 50 mm το πίσω, κάτι που δίνει στο νέο RX την αίσθηση ότι είναι επιβλητικότερο και με καλύτερη οδική συμπεριφορά εντός δρόμου.

Συνολικά, το καινούργιο μοντέλο της Lexus, θα διατίθεται σε τέσσερις διαφορετικές εκδόσεις αναφορικά με τους κινητήρες του. Οι δύο διαθέτουν σύστημα υβριδικής διάταξης, μία Plug-in Hybrid και μία μόνο με θερμικό κινητήρα, για τις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, το RX 350h διαθέτει τον χωρητικότητας 2,5 λίτρων κινητήρα και η μέγιστη συνδυαζόμενη ισχύς του συστήματος είναι 245 PS. Επιταχύνεται από τα 0-100 km/h σε 8,0 sec, η μέση τυποποιημένη κατανάλωσή του είναι 6,4 l/100 km και η μέση τυποποιημένη εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα 143 g/km.

To RX 450h είναι η Plug-in Hybrid εκδοχή του νέου μοντέλου. Ο 2,5 λίτρων κινητήρας αποδίδει 185 PS και συνδυάζεται με δύο ηλεκτροκινητήρες. Ο ένας έχει μέγιστη ισχύ 182 PS και ο δεύτερος (που βρίσκεται πίσω και δίνει ροπή στους εκεί τροχούς) 54 PS. Οι μπαταρίες του είναι ιόντων λιθίου, έχουν ενεργειακή χωρητικότητα 18,1 kWh και μπορούν να κινήσουν το αυτοκίνητο ως αμιγώς ηλεκτρικό σε μια μέγιστη θεωρητική απόσταση 65 km και με ταχύτητα έως 135 km/h.

Η μέγιστη συνδυαζόμενη ισχύς του RX 450h φτάνει τους 306 PS και είναι τετρακίνητο. Επιταχύνεται από τα 0-100 km/h σε περίπου 7,0 sec (όπως ανακοινώνει η Lexus), η μέση τυποποιημένη κατανάλωσή του είναι 1,2 l/100 km και η μέση τυποποιημένη εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα περίπου 26 g/km (sic).

H τρίτη έκδοση του νέου μοντέλου είναι η RX 500h η οποία είναι η δεύτερη εκδοχή του με υβριδικής διάταξης κινητήρα. Αυτή διαθέτει τον χωρητικότητας 2,4 λίτρων κινητήρα και η μέγιστη συνδυαστική ιπποδύναμη του συστήματος είναι 371 PS. Το αυτοκίνητο επιταχύνεται από τα 0-100 km/h σε περίπου 6,0 sec (σύμφωνα με τη εταιρεία), η μέση τυποποιημένη κατανάλωσή του είναι 8,2 l/100 km και η μέση τυποποιημένη εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα περίπου 182 g/km (sic).

Τέλος, το νέο μοντέλο θα διατίθεται και στην εκδοχή RX 350 η οποία προορίζεται για τις αγορές των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης ή για αγορές όπου δεν ισχύουν τόσο αυστηρά όρια εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα όπως στη Δύση.

Αυτή διαθέτει τον υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα χωρητικότητας 2,4 λίτρων ο οποίος αποδίδει 279 PS. Σύμφωνα με τη Lexus, τo RX 350 επιταχύνεται από τα 0-100 km/h σε περίπου 7,1 sec, η μέση τυποποιημένη κατανάλωσή του είναι 8,8 l/100 km και η μέση τυποποιημένη εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα περίπου 197 g/km.

Το καινούργιο RX αναμένεται να είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σε πωλήσεις αυτοκίνητα της ιαπωνικής εταιρείας στην Ευρώπη. Η ποιότητα κατασκευής του έχει προσεχθεί ακόμα περισσότερο όπως και το επίπεδο εξοπλισμού ασφαλείας και άνεσης των επιβατών κατά τη μετακίνησή τους. 

To εσωτερικό είναι σχεδιασμένο βάσει της φιλοσοφίας που οι άνθρωποι της Lexus ονομάζουν «Tazuna» η οποία έχει ως επίκεντρο τον οδηγό αλλά φροντίζει και για την ευρυχωρία, την εργονομία και τη δημιουργία ευχάριστου περιβάλλοντος και άνεσης για τους επιβαίνοντες κάθε φορά. 

Το νέο RX διαθέτει το αναβαθμισμένο σύστημα «Lexus Safety System Plus», συστήματα υποβοήθησης του οδηγό (π.χ. «Digital Panoramic View Monitor» ή « Advanced Park system») και έγχρωμη οθόνη αφής 14 ιντσών στο κέντρο του ταμπλό. Όπως ανακοινώθηκε, οι πωλήσεις του στην ευρωπαϊκή αγορά αναμένεται να αρχίσουν εντός του καλοκαιριού.