Έπεσε η "αυλαία" για το Smart EQ ForFour


Το εργοστάσιο της Renault στο Novo Mesto της Σλοβενίας σταμάτησε την παραγωγή του ηλεκτρικού μοντέλου, ρίχνοντας τίτλους τέλους σε μια περιπετειώδη ιστορία που ξεκίνησε το 2004. 

  • 6/1/2022

Ο κύκλος του Smart EQ ForFour ολοκληρώθηκε, με την παραγωγή του να διακόπτεται οριστικά από το εργοστάσιο της Renault  στο Novo Mesto της Σλοβενίας. Πρόκειται για μια αναμενόμενη εξέλιξη αφού ακριβώς το ίδιο είχε συμβεί και το προηγούμενο καλοκαίρι με την παύσητου μοντέλου από το εργοστάσιο του Hambach, στη Γαλλία. Να θυμίσουμε ότι η συγκεκριμένη μονάδα πουλήθηκε απ' την Daimler στην Ineos προκειμένου να το χρησιμοποιεί για να κατασκευάζει τα off-road μοντέλα της.

Το πρώτο Smart ForFour εμφανίστηκε το 2004 και έμεινε στην παραγωγή για 2 χρόνια χωρίς να μπορέσει να σημειώσει επιτυχία . Βασικό του μειονέκτημα ήταν ότι δεν είχε καμία σχεδιαστική διασύνδεση με το επιτυχημένο Smart ForTwo κάτι το οποίο αποτέλεσε "μάθημα" για την εταιρία. Έτσι όταν το 2014 ήρθε η αναβίωση του ForFour οι παραπομπές στο "μικρό αδελφάκι" ήταν περισσότερες, αφού στην ουσία ήταν σχεδιαστικά τα ίδια αυτοκίνητα.

Στη συνέχεια μεταφερόμαστε χρονικά στο 2017 όπου η Smart παρουσίασε τις ηλεκτρικές εκδόσεις EQ με τις οποίες ήλπιζε να περάσει με επιτυχία στην εποχή του εξηλεκτρισμού. Τα επιθυμητά νούμερα πωλήσεων δεν ήρθαν ποτέ και έτσι η Daimler  έψαχνε έναν τρόπο για να σώσει την “παρτίδα” και να αντιστρέψει το κλίμα. Σαν... από μηχανής θεός εμφανίστηκε η κινεζική Geely μαζί με τα κεφάλαιά της η οποία έχοντας αποκτήσει το 10% της Daimler το 2018, αποφάσισε έναν χρόνο μετά να πάρει και το 50% της Smart, βάζοντας τους δικούς της όρους.

Η Geely ζήτησε να μεταφερθεί η παραγωγή των μοντέλων στην Κίνα και να αναλάβει την ανάπτυξη των μηχανικών μερών, αφήνοντας στην Daimler να αποφασίζει μόνο για το design. Προφανώς αυτές οι απαιτήσεις δεν στάθηκαν εμπόδιο για να έρθει η συμφωνία και να δημιουργηθεί μια νέα κοινοπραξία που ονομάστηκε Smart Automobile Co. με έδρα την πόλη-λιμάνι Nigbo, στην ανατολική Κίνα.

Πλέον, το βάρος έχει πέσει εξ' ολοκλήρου στο επερχόμενο mini ηλεκτρικό SUV που θα στηρίζεται στο Concept #1. Σε αυτό το πλαίσιο το Smart EQ ForFour μπήκε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και το ίδιο αναμένεται να γίνει και για το EQ ForTwo προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος στη γκάμα του brand και να "προσγειωθούν" τα νέα μοντέλα.