Επίσημο: Αυτή είναι η νέα BMW Σειρά 2 Active Tourer


Η BMW παρουσιάζει τη νέα Σειρά 2 Active Tourer με νέες ψηφιακές τεχνολογίες, plug-in υβριδικές μηχανολογικές επιλογές, συνεχίζοντας να επενδύει στην κατηγορία των MPV.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΒΒΑΣ, ΦΩΤ.: BMW
  • 6/10/2021

Έφτασε η στιγμή για την επίσημη πρεμιέρα της νέας BMW  Σειράς 2 Active Tourer μετά από αρκετές κατασκοπευτικές φωτογραφίες και μία «επίσημη διαρροή» πριν από λίγες ημέρες. Η εντελώς νέα γενιά της πολυμορφικής BMW  βασίζεται στο νέο προσθιοκίνητο πλαίσιο UKL ΙΙ, με συμβατικές και υβριδικές μονάδες, ενώ έχει μεγαλώσει σε όλες τις διαστάσεις.

Το μήκος πλέον φτάνει τα 4,386 μέτρα, αυξημένο κατά 32 χιλιοστά σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, το πλάτος τα 1,824 μέτρα ( 24 χιλιοστά) και το ύψος τα 1,576 μέτρα. Παράλληλα, έχουν αυξηθεί αμφότερα τα εμπρός και πίσω μετατρόχια κατά 25 χιλιοστά.

Οι μεγαλύτερες διαστάσεις και η δουλειά που έχει γίνει στην αεροδυναμική απόδοση, μαζί με μικρές έξυπνες λύσεις όπως οι ενεργές γρίλιες στα νεφρά της μάσκας που ανοιγοκλείνουν, έχουν βελτιώσει τον συντελεστής οπισθέλκουσας Cd στο 0,26.

Σχεδιαστικά, οι βασικές γραμμές του αμαξώματος έχουν παραμείνει στο ίδιο μοτίβο, όμως η νέα Σειρά 2Active Tourer έχει ένα πιο σύγχρονο και μοντέρνο πρόσωπο στο πρότυπο της Σειράς 1 με τη μεγάλη έντονη μάσκα με τις ευμεγέθεις γρίλιες και τα λεπτότερα φώτα εμπρός και πίσω. Στο πλάι η γραμμή των παραθύρων ανεβαίνει πιο έντονα προς τα πίσω δίνοντας μία πιο δυναμική εικόνα.

Αντίθετα, στο εσωτερικό οι ομοιότητες με την Σειρά 1 είναι ελάχιστες και η εικόνα είναι πιο κοντά στην ολοκαίνουρια αμιγώς ηλεκτρική iX. Στο κέντρο του ταμπλό ξεχωρίζει το ενιαίο και κυρτό σύνολο οθονών με την ονομασία Curved Display, που αποτελείται από οθόνη 10,25 ιντσών του ψηφιακού πίνακα οργάνων και 10,7 ιντσών της οθόνης του συστήματος infotainment iDrive8.

Αυτό έχει πλέον πολλές δυνατότητες παραμετροποίησης της απεικόνισης του, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα φωνητικών εντολών. Χαμηλότερα, στην αιωρούμενη κεντρική κονσόλα υπάρχει μία υπερυψωμένη και μεγάλης επιφάνειας μονάδα που στεγάζει όλα τα κουμπιά και το περιστροφικό χειριστήριο του iDrive8, μαζί με το ηλεκτρικό χειρόφρενο και τον μικρό επιλογέα του αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη των 7 σχέσεων, το οποίο είναι αποκλειστικά διαθέσιμο με όλες τις εκδόσεις.

Οι λύσεις πολυμορφικότητας φυσικά δε λείπουν από το εσωτερικό με τις θέσεις να είναι ελαφρώς υπερυψωμένες για να εξασφαλίζεται η πιο άνετη είσοδος των επιβατών, το πίσω κάθισμα είναι μετακινούμενο κατά 13 εκατοστά (στον προαιρετικό εξοπλισμό) και αναδιπλώνεται με διάταξη 40:20:40, ενώ στάνταρ είναι η ηλεκτρική πέμπτη πόρτα. Ο χώρος αποσκευών κυμαίνεται από τα 470 λίτρα στις εκδόσεις με κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου (406 λίτρα στα plug-in υβριδικά και 415 στα ήπια υβριδικά) έως τα 1.455 λίτρα.

Η γκάμα των κινητήριων συνόλων ξεκινά με τον 3κύλινδρο τούρμπο 1.500άρη με απόδοση 136 ίππων στην έκδοση 218i, συνεχίζεται στην 220i με το ίδιο σύνολο με ήπια υβριδική τεχνολογία 48V να αποδίδει 156 ίππους. Ήπια υβριδική είναι και η 2λιτρη 223i των 204 ίππων. Μοναδική diesel επιλογή είναι η επίσης 2λιτρη 218d απόδοσης 150 ίππων.

Η γκάμα περιλαμβάνει πλέον και δύο plug-in υβριδικές εκδόσεις, οι οποίες θα προστεθούν αργότερα στη γκάμα, τις 225e και 23οe xDrive, στις οποίες ο 3κύλινδος κινητήρας βενζίνης των 1.500 κυβικών στον εμπρός άξονα συνδυάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα στον πίσω, δίνοντας στο μοντέλο και τετρακίνηση. Η συνδυαστική απόδοση εδώ φτάνει τους 245 και τους 326 ίππους αντίστοιχα και η μπαταρία έχει αυξημένη ενεργειακή χωρητικότητα 16,3 kWh (από 10,0) με αποτέλεσμα η αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία να φτάνει πλέον τα 80 χιλιόμετρα.

Η νέα BMW 2 Active Tourer θα είναι διαθέσιμη πανευρωπαϊκά στις αρχές του 2022.