Επίσημο: Μεγαλύτερο και ασφαλέστερο το νέο Volkswagen Passat (photos)


Η 9η γενιά του VW Passat θα είναι διαθέσιμη μόνο σε αμάξωμα station wagon και θα παρουσιαστεί στα τέλη Αυγούστου.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 12/7/2023

Εδώ και σχεδόν 2 χρόνια είναι γνωστό ότι η Volkswagen ετοιμάζει την επόμενη γενιά του Passat, η οποία θα κυκλοφορήσει αποκλειστικά σε αμάξωμα station wagon.

Μάλιστα, οι συνεργάτες μας έχουν συναντήσει δύο φορές πρωτότυπα της 9ης γενιάς να δοκιμάζονται, αμφότερα σε χειμερινές συνθήκες και σας έχουμε ήδη παρουσιάσει τις πληροφορίες που είχαν γίνει γνωστές.

Πλέον, ήρθε η σειρά της γερμανικής φίρμας να δώσει φωτογραφίες από καμουφλαρισμένα πρωτότυπα του Passat Variant (η ονομασία της VW για τις station wagon εκδόσεις) αλλά και κοινοποιήσει τις πρώτες επίσημες πληροφορίες για το μοντέλο.

Όπως είχε ήδη γίνει γνωστό, η 9η γενιά Passat θα είναι μεγαλύτερη, πιο άνετη και με μεγαλύτερα επίπεδα ποιότητας και θα αποκαλυφθεί στα τέλη του ερχόμενου Αυγούστου, ενώ το λανσάρισμά της στην αγορά αναμένεται το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Βασισμένο στην αρθρωτή πλατφόρμα MQB evo, το νέο Passat Variant θα είναι εξοπλισμένο με μια σειρά καινοτομίες στα συστήματα απεικόνισης και χειρισμού, προσαρμοζόμενο σύστημα ελέγχου πλαισίου, καθίσματα premium κατηγορίας και plug-in hybrid κινητήρια σύνολα με αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία έως 100 km.

Στο εσωτερικό, τα υλικά υψηλής ποιότητας θα εξασφαλίζουν καλύτερη ηχομόνωση, ενώ τα καθίσματα προαιρετικά μπορεί να είναι ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα και με λειτουργίες μασάζ. Επιπλέον, θα υπάρχει νέο cockpit και νέο σύστημα infotainment, με οθόνη 12,9 ιντσών στο βασικό εξοπλισμό και προαιρετικά 15 ιντσών.

Επιπλέον, θα παρέχεται η δυνατότητα head-up display, ενώ το τιμόνι πολλαπλών λειτουργιών θα έχει και πάλι φυσικά κουμπιά, για να είναι πιο εύκολος ο χειρισμός.

Οι επιβάτες θα απολαμβάνουν μεγαλύτερους χώρους, καθώς το συνολικό μήκος του οχήματος θα είναι αυξημένο κατά 140 mm σε σχέση με τον προκάτοχό του, κάτι που σημαίνει 50 mm επιπλέον για τα πόδια των πίσω επιβατών. Αυξημένη θα είναι και η χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ κατά 40 lt, φτάνοντας τα 690 lt (μέχρι το ύψος της πλάτης των πίσω καθισμάτων), ενώ με ριγμένη την πίσω σειρά ο χώρος αποσκευών φτάνει τα 1.920 lt (επιπλέον 140 lt σε σχέση με την τρέχουσα έκδοση).

Η 9η γενιά θα είναι εξοπλισμένη με μια σειρά συστημάτων στο σύστημα διεύθυνσης και τις αναρτήσεις που θα εξασφαλίζουν την καλύτερη οδική συμπεριφορά και την αυξημένη ευστάθεια του πίσω άξονα, με το μεγαλύτερο μεταξόνιο να συμβάλλει θετικά.

Επίσης με το προαιρετικά διαθέσιμο σύστημα DCC Pro, το προσαρμοζόμενο σύστημα ελέγχου πλαισίου με αμορτισέρ δύο βαλβίδων υπολογίζει ανά πάσα στιγμή παραμέτρους όπως οι ελιγμοί επιτάχυνσης, το φρενάρισμα και το τιμόνι, με αποτέλεσμα να υπάρχει η κατάλληλη απόσβεση σε κάθε τροχό σε κλάσματα δευτερολέπτου.

Συν τοις άλλοις, με το σύστημα Vehicle Dynamics Manager, η οδική συμπεριφορά γίνεται πιο ουδέτερη και σταθερή, με παρεμβάσεις πέδησης και επιλεκτική ρύθμιση της σκληρότητας των αμορτισέρ για κάθε τροχό.

Το νέο Passat Variant θα διαθέτει νέα γενιά προβολέων IQ.LIGHT LED matrix, με νέα μεγάλη σκάλα εμβέλειας περίπου 500 m. Οσο για το πίσω μέρος, θα «φιλοξενεί» οριζόντια μπάρα LED που θα «ενώνει» τα φωτιστικά σώματα.

Τέλος, η πλατφόρμα MQB evo δίνει τη δυνατότητα πλήρους γκάμας κινητήριων συνόλων για το νέο Passat, που περιλαμβάνει turbo πετρελαιοκινητήρες (TDI), υπερτροφοδοτούμενους βενζινοκινητήρες (TSI), mild hybrid turbo βενζινοκινητήρες (eTSI) και plug-in hybrid κινητήρια σύνολα (eHybrid). Τα τελευταία θα έχουν αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία έως 100 km, ταχύτερους χρόνους φόρτισης σε εναλλασσόμενο ρεύμα, ενώ για πρώτη φορά θα είναι διαθέσιμη, ως standard και η φόρτιση DC.