Επίσημο: Το «θρυλικό» Suzuki Jimny μεγάλωσε και έγινε 5θυρο (photos)


Χρειάστηκε να περάσουν περίπου 5 χρόνια προκειμένου το 3θυρο Jimny να αποκτήσει δύο επιπλέον πόρτες, διατηρώντας αναλλοίωτο τον off-road χαρακτήρα του.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: NEXA
  • 12/1/2023

Μετά από... πολυάριθμες πληροφορίες και εκτιμήσεις, αλλά και διάφορες κατασκοπευτικές φωτογραφίες και σχεδιαστικές προτάσεις, η 5θυρη έκδοση του Suzuki Jimny αποτελεί, πλέον, γεγονός.

Η θυγατρική της Suzuki Motor Corporation στην Ινδία, Maruti Suzuki India Limited, παρουσίασε στην έκθεση Auto Expo 2023 στο Δελχί της Ινδίας την πολυαναμενόμενη έκδοση. Όπως είναι λογικό, είναι μακρύτερη από το 3θυρο αμάξωμα, για να μπορέσει να υποδεχθεί τις πίσω πόρτες, που προσφέρουν πρόσβαση στην πιο ευρύχωρη καμπίνα επιβατών.

Το 3θυρο Jimny έχει μήκος 3.645 mm (στην Ιαπωνία διατίθεται και σαν kei car με μήκος μόλις 3.395 mm), ενώ η νέα έκδοση μεγαλώνει κατά 340 mm, φτάνοντας σε μήκος τα 3.985 mm. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλη αυτή η αύξηση προήλθε από το μεγαλύτερο μεταξόνιο (2.590 mm). Οι υπόλοιπες δύο διαστάσεις δεν διαφέρουν (1.645 mm πλάτος και 1.720 mm ύψος).

Το 5θυρο Jimny διατηρεί τις κάθετες σχεδιαστικές γραμμές και έχει μαύρη οροφή για αντίθεση με το κύριο χρώμα Kinetic Yellow. Οι φουσκωμένοι θόλοι των τροχών, οι στρογγυλοί προβολείς, η μπροστινή μάσκα με σχάρες και τα ελαστικά εκτός δρόμου είναι μερικά από τα γνωστά χαρακτηριστικά που κληρονομήθηκαν από το μοντέλο 3 θυρών. Οι ζάντες είναι 15 ιντσών με ελαστικά 195/80 και διαθέτει εφεδρικό τροχό με μαύρο κάλυμμα τοποθετημένο πίσω.

Εφοδιάζεται με ειδικά πίσω καθίσματα και επένδυση, ενώ σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχει την οδηγική συμπεριφορά που περιμένουν όσοι είχαν ενθουσιαστεί με την 3θυρη, αυθεντική off-road έκδοση. Πλέον, γίνεται πιο εύχρηστο και αποκτά μια αύρα lifestyle, σύμφωνα με όσα υποστηρίχθηκαν κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του.

Ο χώρος των αποσκευών φτάνει τα 208 lt, ενώ με αναδιπλωμένες τις πλάτες των πίσω καθισμάτων, η χωρητικότητα επεκτείνεται στα 332 lt. Διαθέτει οθόνη infotainment 9 ιντσών με ασύρματο Android Auto και Apple CarPlay, κάμερα οπισθοπορείας και ηχοσύστημα Arkamys.

Κάτω από το καπό του βρίσκεται ο κινητήρας βενζίνης 1,5 L, που αποδίδει ισχύ 105 PS και ροπή 134 Nm, με σύστημα τετρακίνησης. Συνοδεύεται είτε με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων 5 σχέσεων είτε με αυτόματο 4άρι. Αναμένεται να ακολουθήσουν και mild-hybrid εκδόσεις.

Η παραγωγή και οι πωλήσεις της τέταρτης γενιάς Jimny ξεκίνησαν στην Ιαπωνία το 2018 και στη συνέχεια ακολούθησαν εξαγωγές σε περιοχές όπως η Ευρώπη και η Ωκεανία. Τον Νοέμβριο του 2020, η παραγωγή του Jimny ξεκίνησε στην Ινδία αποκλειστικά για εξαγωγές σε περιοχές όπως η Λατινική Αμερική και η Αφρική

Η Maruti Suzuki θα συναρμολογήσει το 5θυρο Jimny στο εργοστάσιο της Gurugram και ήδη δέχεται παραγγελίες στην Ινδία, όπου θα κυκλοφορήσει τον Μάιο. Θα ακολουθήσουν και άλλες αγορές, όπως η Αφρική, η Αυστραλία και η Λατινική Αμερική, ενώ δύσκολα θα το δούμε στην Ευρώπη.

Το νέο Suzuki Fronx SUV

Εκτός από την 5θυρη έκδοση του Jimny, η Maruti Suzuki παρουσίασε και το ολοκαίνουριο Fronx. Ένα SUV με συμπαγές αμάξωμα και coupe σχεδίαση, με κλίση προς τα πίσω, που διαθέτει «τολμηρή» μεγάλη μάσκα και δυναμικές γραμμές.

Διαθέτει πλούσιο εξοπλισμό όπως κάμερα 360 μοιρών, headup display, ασύρματο φορτιστή και αεραγωγούς κλιματισμού πίσω καθισμάτων. Και αυτό θα διατεθεί στην Ινδία, με mild hybrid κινητήρα 1,0 L και αμιγώς θερμικό κινητήρα 1,2 L και χειροκίνητα ή αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων 5 και 6 σχέσεων.