Έχει το νέο Mazda MX-30 ιταλικά "γονίδια"; (video)


Τι σχέση μπορεί να έχει το νέο ηλεκτρικό MX-30 με ένα πρωτότυπο κουπέ Mazda που παρουσιάστηκε ακριβώς 40 χρόνια πριν;

  • 21/5/2021

Η Mazda παρουσίασε πρόσφατα το νέο ηλεκτρικό MX-30. Είναι το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό αυτοκίνητο της ιαπωνικής εταιρείας, ενώ το επόμενο έτος θα προστεθεί και μια υβριδική έκδοση.

Στην Ελλάδα το ηλεκτροκίνητο Mazda MX-30: Από 32.043 ευρώ

Κατά τη διάρκεια της 40ής επετείου των μοντέλων MX, η Mazda ανέφερε χαρακτηριστικά: «Προορίζεται να αμφισβητήσει γνωστές προοπτικές ανοίγοντας νέους ορίζοντες». Πολύ αινιγματική δήλωση θα λέγαμε εμείς, που μας αφήνει με μεγάλη προσμονή για μία πιθανή αναβίωση του πρωτότυπου κουπέ MX-81.

Ποιο ήταν όμως το MX-81 με τις ιταλικές ρίζες;

Ακριβώς πριν από 40 χρόνια, στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Τόκιο εμφανίστηκε το πρωτότυπο MX-81 Aria και ήταν το αυτοκίνητο που έφερε το όνομα MX για πρώτη φορά. Όπως και πολλά άλλα πρωτότυπα, τότε απλώς τοποθετήθηκε κάπου και ξεχάστηκε.

Μέχρι το 2019, όταν ο Nobuhio Yamamoto βρήκε το MX-81 σε μία αποθήκη στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας. Η ιδέα του ήταν να μεταφέρει το αυτοκίνητο στο Τορίνο και να το αποκαταστήσει πλήρως από το SuperStile και το Flavio Gallizio. Όταν η αποκατάσταση ολοκληρώθηκε, αποφασίστηκε η αναπαραγωγή των αρχικών φωτογραφιών του τύπου της δεκαετίας του 1980 που τραβήχτηκαν μπροστά από τον διάσημο Καθεδρικό Ναό του Μιλάνου.

Το MX-81 Aria ήταν αναμφίβολα μία δημιουργία του οίκου Bertone, και πιο συγκεκριμένα του σχεδιαστή του, Marc Deschamps. Ο Deschamps είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνος για το κουπέ MX-81, το οποίο βασίστηκε στο εμπορικά επιτυχημένο τότε Mazda 323.

Το χρυσό χρώμα, οι μεγάλες γυάλινες επιφάνειες και οι αναδυόμενοι προβολείς δείχνουν επίσης ότι υπάρχει συγγένεια και με το Volvo Tundra, το οποίο σχεδιάστηκε επίσης από τον Bertone. Ωστόσο, το εσωτερικό αυτού του MX-81 είναι πολύ πιο ριζοσπαστικό από αυτό του Σουηδού.

Οι ιδέες που εφαρμόστηκαν ήταν τόσο πρωτότυπες, όχι μόνο για τα δεδομένα της εποχής, αλλά ακόμα και σήμερα. Τα μεγάλα παράθυρα που εξασφαλίζουν φυσικό φως στο εσωτερικό, το μεγάλο πίσω παρμπρίζ που ανοίγει και τραβιέται προς τα κάτω, όπως και οι κάθετοι πίσω προβολείς που ενσωματώνονται πλήρως στις πίσω κολώνες, κάτι πολύ πρωτότυπο για το 1980.

Στο εσωτερικό, το εκκεντρικό τιμόνι με τη λαστιχένια διάμετρο είχε ενσωματωθεί στην έγχρωμη οθόνη του πίνακα οργάνων, ενώ τα δύο εμπρός καθίσματα περιστρέφονταν προς την πόρτα για ευκολότερη είσοδο των επιβατών. Λύσεις που στο σύνολό τους ήταν πολύ προχωρημένες για την εποχή και ακόμα και σήμερα φαντάζουν ιδιαίτερες. Και είτε λόγω κόστους, είτε επειδή ήταν τόσο ριζοσπαστικές δεν είδαμε να εφαρμόζονται σε μοντέλα παραγωγής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δοκιμάζουμε το ανανεωμένο Mazda CX-30 e-Skyactiv X 186 PS