FIAT 500 Tributo Trepiuno: Συλλεκτική έκδοση που τιμά το concept του 2004 (video-photos)


Γιορτάζοντας τα 20 χρόνια από την παρουσίαση του FIAT Trepiuno concept, το τμήμα κληρονομιάς της Stellantis δημιούργησε μια ξεχωριστή έκδοση.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: STELLANTIS
  • 6/3/2024

Στις 4 Μαρτίου του 2004, η FIAT παρουσίασε στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης το Trepiuno, ένα concept car πόλης το οποίο άντλησε τη σχεδιαστική του έμπνευση από το «θρυλικό» 500 του 1957. Για να τιμήσει την επέτειο των 20 χρόνων, το τμήμα κληρονομιάς της Stellantis δημιούργησε τη συλλεκτική έκδοση FIAT 500 Tributo Trepiuno.

Πρόκειται για μια περιορισμένη παραλλαγή, η οποία βασίζεται στο τρέχον 500 Hybrid και αποτελεί μέρος του project «Reloaded by Creators» του τμήματος Heritage (Alfa Romeo, FIAT, Lancia, Abarth) της φίρμας. Μάλιστα, ο επικεφαλής του, Roberto Giolito, είχε αντίστοιχη θέση, εκείνη την εποχή, στην ομάδα «Advanced Design» του ομίλου FIAT, η οποία είχε δημιουργήσει το concept car του 2004.

Το συλλεκτικό 500 Tributo Trepiuno θα κατασκευάζεται, πιστοποιείται και πωλείται από το τμήμα της Stellantis που είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση της ιστορικής κληρονομιάς των ιταλικών brand της φίρμας και μάλιστα κάθε αντίγραφό του θα συνοδεύεται από ξεχωριστό πιστοποιητικό αυθεντικότητας.

«Το 500 Tributo Trepiuno είναι ο φόρος τιμής μας σε ένα πρωτότυπο αυτοκίνητο που έπαιξε βασικό ρόλο στην εξέλιξη της σύγχρονης ιστορίας της FIAT. Για να γιορτάσει αυτή την απίστευτα σημαντική επέτειο, η ομάδα Heritage θα κυκλοφορήσει έναν περιορισμένο αριθμό συλλεκτικών μοντέλων με τη διαισθητική σχεδίαση ‘εφαρμοσμένη’ σε ένα σύγχρονο 500 Hybrid, που θα οδηγούσε στο σύγχρονο 500: Έναν ακρογωνιαίο λίθο στην εκατοντάχρονη και πλέον ιστορία της FIAT και ένα σύμβολο της ιταλικής δημιουργικότητας και εφευρετικότητας που έχει μπει στη συλλογική φαντασία», δήλωσε ο Roberto Giolito.

Αν και βασίζεται στο τρέχον 500 Hybrid, η συλλεκτική έκδοση διαθέτει μια σύγχρονη επανερμηνεία της ατμόσφαιρας του Trepiuno του 2004, η οποία «αποτυπώνεται» στα εσωτερικά και εξωτερικά χαρακτηριστικά της, στα χρώματα και τα υλικά.

Το λευκό χρώμα «Trepiuno» ξεχωρίζει στο αμάξωμα και παραπέμπει στο «τιμώμενο» όχημα, ενώ τα πίσω φωτιστικά σώματα με τα κόκκινα ένθετα και τα λογότυπα με τη λέξη «FIAT» γραμμένη σε μπλε φόντο φέρνουν στο μυαλό το λογότυπο του 1999 που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων του brand.

Στην καμπίνα κυριαρχεί η διχρωμία που συναντούσε κανείς στο concept του 2004. Τα δερμάτινα λευκά καθίσματα διαθέτουν κεντημένο λογότυπο «Trepiuno XX» και πλαϊνά σε χρώμα κόκκινο/καφέ, που συναντάται και στις επενδύσεις του εσωτερικού.

Στο ταμπλό απεικονίζονται αυθεντικά ιστορικά σκίτσα του Trepiuno concept car που είχε φτιάξει ο Giolito εκείνη την εποχή, ενώ η πίσω σειρά καθισμάτων είναι λευκή στη βάση και κόκκινη/καφέ στην πλάτη.

FIAT Trepiuno concept car

To FIAT Trepiuno concept car του 2004 είχε μήκος μόλις 3,3 m και ήταν τέτοια η επιτυχία του, που αποτέλεσε την «αφορμή» για την παρουσίαση του 500 το 2007.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

2022 FIAT 500e Trepiuno 118 PS – Test Drive: Δοκιμάζουμε το ξεχωριστό ηλεκτρικό όχημα πόλης

FIAT: Το νέο Panda έρχεται και φέρνει μαζί του άλλα 3 μοντέλα έως το 2027 (photos)

Νέο FIAT Panda: Οι ανεξάρτητοι designers «αποκαλύπτουν» τη σχεδίασή του (photos)