FIAT: Το νέο Panda έρχεται... και φέρνει μαζί του άλλα 3 μοντέλα έως το 2027 (video-photos)


Δείτε τη νέα οικογένεια μοντέλων της FIAT, η οποία βασίζεται στο θρυλικό Panda. Από αυτοκίνητο πόλης και pickup μέχρι fastback και SUV.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: STELLANTIS
  • 26/2/2024

Η FIAT προχώρησε στην παρουσίαση μιας σειράς από concept cars, τα οποία ωστόσο δε θα παραμείνουν απλά πρωτότυπα, αλλά θα φτάσουν στη γραμμή παραγωγής, με στόχο να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς.

Η αποκάλυψή τους έγινε μέσω video από τον CEO της φίρμας, Olivier Francois, που ξεκαθάρισε ότι όλα τους θα βασίζονται στην ίδια, παγκόσμια, πλατφόρμα της Stellantis και θα προσφέρονται με κάθε είδους συστήματα μετάδοσης κίνησης: Αμιγώς ηλεκτρικά, υβριδικά και θερμικά, προκειμένου να μπορούν να διεισδύσουν στις αγορές όλου του κόσμου.

Τα 4 νέα μοντέλα θα είναι εμπνευσμένα από το εμβληματικό Panda και το πρώτο όχημα αυτής της νέας «οικογένειας» θα παρουσιαστεί στις 24 Ιουλίου 2024, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 125 χρόνια της FIAT. Θα ακολουθήσει η αποκάλυψη ενός μοντέλου κάθε χρόνο, έως το 2027.

Θα μοιράζονται την ίδια φιλοσοφία, με έμφαση στη λειτουργικότητα, στην απόλαυση και στη βιωσιμότητα, αφαιρώντας περιττά εξαρτήματα και μειώνοντας τα ρυπογόνα υλικά όπως το χρώμιο.

«Η FIAT είναι μια παγκόσμια μάρκα με 1,3 εκατ. πωλήσεις αυτοκινήτων πέρυσι και σταθερή ηγετική θέση σε πολλά μέρη του κόσμου. Είμαστε σε ένα παγκόσμιο παιχνίδι και το επόμενο βήμα μας θα είναι η μετάβαση από τα τοπικά προϊόντα σε μια παγκόσμια προσφορά που μπορεί να ωφελήσει όλους τους πελάτες μας σε όλο τον κόσμο. Είμαστε ενθουσιασμένοι που μοιραζόμαστε αυτή τη ματιά στο μέλλον μας, ένα πολύ κοντινό μέλλον, στην πραγματικότητα, αφού το πρώτο αυτοκίνητο θα παρουσιαστεί σε 4 μήνες κατά τη διάρκεια του εορτασμού της 125ης επετείου της μάρκας. Αυτό το αυτοκίνητο θα ακολουθείται από 1 νέο μοντέλο κάθε χρόνο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Olivier Francois.

Αυτοκίνητο Πόλης

Το πρώτο concept car στο video είναι το νέο αυτοκίνητο πόλης. Το «Mega-Panda» όπως το αναφέρουν οι Ιταλοί, μεγαλύτερο από το υπάρχον Panda. Η σχεδίασή του άντλησε έμπνευση από το εμβληματικό Lingotto στο Τορίνο, με τη διάσημη πίστα δοκιμών στην οροφή του. Έτσι, πολλά σχεδιαστικά στοιχεία θα έχουν οβάλ σχήμα, από το ταμπλό μέχρι την οθόνη και τα καθίσματα.

Στο νέο Panda, η ψηλή θέση οδήγησης και η στιβαρή σχεδίαση θα καθιστούν το city car ως τον ιδανικό «σύμμαχο» για τους οδηγούς σε κάθε γωνιά του πλανήτη, σύμφωνα με την FIAT, ιδίως σε μεγάλα αστικά κέντρα που χαρακτηρίζονται από κίνηση. Παράλληλα, θα μπορεί να προσφέρει ευρυχωρία αλλά και ευελιξία για οικογενειακά ταξίδια και εκδρομές.

Pickup

Το δεύτερο concept που παρουσίασε η FIAT είναι ένα pickup. Μπορεί να μην τα έχουμε… συνηθίσει στην Ευρώπη, ωστόσο οι Ιταλοί πρωταγωνιστούν σε αυτή την κατηγορία στην αγορά της Νότιας Αμερικής, με το Strada να είναι πρώτο σε πωλήσεις στη Βραζιλία.

Πλέον, στόχος της εταιρείας είναι το pickup να αποδειχθεί ανάλογα επιτυχημένο και σε παγκόσμιο επίπεδο, ακόμα και στην Ευρώπη και πιστεύει ότι αυτό είναι εφικτό. Το νέο pickup συνδυάζει την απόλαυση και τη λειτουργικότητα ενός ελαφρού επαγγελματικού οχήματος, με τις ανέσεις ενός SUV, διατηρώντας τις διαστάσεις που το κάνουν εύχρηστο για χρήση στην πόλη.

Fastback

Με βάση την επιτυχία του FIAT Fastback στη Βραζιλία και του Tipo στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, η ιταλική φίρμα παρουσίασε ένα fastback concept, με στόχο όχι μόνο να συνεχιστεί η επιτυχία στις συγκεκριμένες αγορές, αλλά να επεκταθεί παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρώπης.

Και αυτό βασίζεται στην ίδια αρθρωτή πλατφόρμα, έχει σπορ αίσθηση, δυναμική σχεδίαση και, σύμφωνα με το brand, θα αποτελέσει την απόδειξη ότι η στροφή στη βιωσιμότητα δε «θυσιάζει» τις επιδόσεις και τη χαμηλή κατανάλωση. Μάλιστα, επισημαίνει ότι θα είναι πιο νεανικό και μοντέρνο από αρκετά SUV.

SUV

Το τέταρτο πρωτότυπο που παρουσιάστηκε είναι ένα ευρύχωρο οικογενειακό SUV, που η FIAT το χαρακτηρίζει ένα είδος «Giga-Panda» και θα καλύπτει τις υψηλές ανάγκες των υποψήφιων αγοραστών αναφορικά με την ασφάλεια, την ευελιξία και τη σχεδίαση, προσφέροντας τους χώρους και τη στιβαρότητα που αναζητά κάθε οικογένεια σε όλο τον κόσμο.

Επιπλέον, θα αποτελεί επιβεβαίωση του στόχου της φίρμας να προσφέρει προσιτή κινητικότητα σε όλους, με έμφαση στη βιωσιμότητα και την καινοτομία, με target group τις οικογένειες.

Σαν… κερασάκι στην τούρτα, στο τέλος του video, ο Olivier Francois παρουσίασε και ένα πρωτότυπο Camper, ένα όχημα «do-it-all», με στόχο την ενίσχυση της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση. Μάλιστα, η σχεδίασή του τιμά το concept Panda της δεκαετίας του ’80, υπενθυμίζοντας την ευελιξία του αυτοκινήτου που δημιουργήθηκε για την πόλη, αλλά διαθέτει στοιχεία SUV.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο διάδοχος του Fiat Panda θα είναι EV και θα τιμά τα 100 χρόνια του Lingotto (photos-video)

Τα 10 ξεχωριστά Fiat Panda που έγραψαν ιστορία (photos)

Rally Dakar: Ένα Fiat Panda 30 ετών ζει το όνειρό του (photos)