Το Fiat Panda έγινε Pandina και συνεχίζει έως το 2027 - Πότε έρχεται στην Ελλάδα


Το θρυλικό μοντέλο της FIAT «αντιστέκεται» στην ηλεκτροκίνηση και συνεχίζει με πολλές αναβαθμίσεις. Δείτε πότε ανοίγουν οι παραγγελίες στη χώρα μας.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: STELLANTIS/Simona Alampi
  • 29/2/2024

Εδώ και πολλούς μήνες γνωρίζουμε ότι η FIAT ετοιμάζει την 4η γενιά του Panda, η οποία θα περάσει στον κόσμο της ηλεκτροκίνησης. Ωστόσο όσοι πίστευαν ότι το εμβληματικό αυτοκίνητο πόλης, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1980, θα αποσυρθεί, έκαναν λάθος.

Ο CEO της φίρμας, Olivier Francois, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε στο εργοστάσιο Giambattista Vico της Ιταλίας το νέο Panda. Για την ακρίβεια, το Pandina, μία ειδική σειρά, όπως χαρακτηρίζεται με το υποκοριστικό του ονόματός του, η οποία αποτελεί αναβαθμισμένη εκδοχή της υπάρχουσας γενιάς. Σύμφωνα με την ίδια τη φίρμα μάλιστα, αποτελεί το πιο ασφαλές και τεχνολογικά προηγμένο Panda που έχει υπάρξει ποτέ.

Η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας δεν έγινε τυχαία, καθώς στις 29 Φεβρουαρίου 1980 το πρώτο Panda παρουσιάστηκε στον πρόεδρο της Ιταλίας, Sandro Pertini. «Είμαι περήφανος που παρουσιάζω αυτήν την ειδική σειρά, τη συγκεκριμένη ημέρα που μπορώ επίσης να ανακοινώσω ότι το Panda θα συνεχίσει να παράγεται στο Pomigliano d’Arco τουλάχιστον μέχρι το 2027», τόνισε χαρακτηριστικά ο Francois. 

Ουσιαστικά, το Pandina εξασφαλίζει ότι το θερμικό Panda που όλοι γνωρίζουμε θα συνεχίσει να υπάρχει στην γκάμα τουλάχιστον μέχρι το 2027 και να πωλείται στις ευρωπαϊκές αγορές, παράλληλα με την ηλεκτρική έκδοσή του η οποία θα παρουσιαστεί το φετινό καλοκαίρι. Μάλιστα, η παραγωγή του θα αυξηθεί κατά 20% για να μπορέσει να ικανοποιήσει τη ζήτηση που υπάρχει όχι μόνο στην Ιταλία αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Άλλωστε, λίγες ώρες έχουν περάσει από την αποκάλυψη - και πάλι από τον Olivier Francois - μιας σειράς από concept cars που όλα τους αντλούν έμπνευση από την πρώτη γενιά του Panda. Το πρώτο εξ’ αυτών, το αυτοκίνητο πόλης, ένα «Mega Panda», θα παρουσιαστεί στις 24 Ιουλίου 2024, στο πλαίσιο των εορτασμών για τη συμπλήρωση 125 ετών ζωής της φίρμας και θα είναι το ολοκαίνουριο ηλεκτρικό Panda.

Μέχρι τότε, όμως, έχουμε το Pandina. Την έκδοση η οποία αναβαθμίζει την 3η γενιά, διατηρώντας εξωτερικά την κλασική σχεδίαση, αλλά αποκτώντας ορισμένες νέες σχεδιαστικές λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα τα κίτρινα καλύμματα των καθρεπτών, την επιγραφή Pandina στα μαρσπιέ, νέες ζάντες και νέες διχρωμίες οροφής (σε μαύρο χρώμα) με την γκάμα χρωμάτων για το αμάξωμα στην οποία προστίθεται το κίτρινο Positano Yellow.

Μεγαλύτερο είναι το φρεσκάρισμα στο εσωτερικό. Εκεί συναντάμε καινούριο ψηφιακό πίνακα οργάνων 7 ιντσών με τρία διαφορετικά layout και ίδιας διαγωνίου οθόνη για το νέο σύστημα infotainment, νέο τιμόνι τριών ακτίνων αλλά και ανανεωμένες επενδύσεις Seaqual Yarn στα καθίσματα, ένα είδος συνθετικού υφάσματος από ανακυκλωμένο πλαστικό. Επιπλέον, υπάρχουν αρκετές άσπρες λεπτομέρειες στο ταμπλό και σε άλλα σημεία, όπως και κίτρινες ραφές στα καθίσματα.

Η FIAT προίκισε το Pandina με συνδεσιμότητα Apple CarPlay και Android Auto, αλλά και με εξελιγμένα συστήματα ασφάλειας και υποβοήθησης του οδηγού, όπως σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος, αναγνώριση σημάτων κυκλοφορίας, σύστημα διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας, αυτόματη ενεργοποίηση προβολέων, πίσω αισθητήρες παρκαρίσματος, cruise control και σύστημα ανίχνευσης κόπωσης οδηγού.

Στην «καρδιά» του Pandina θα διατηρηθεί ο ήπια υβριδικός βενζινοκινητήρας 1,0 L που αποδίδει 70 PS και 92 Nm και συνδυάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων, που μεταδίδει την κίνηση στους εμπρός τροχούς.

Στη χώρα μας, η δυνατότητα παραγγελίας του Pandina θα είναι ενεργή από το καλοκαίρι και οι πρώτες παραδόσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι τιμές του υβριδικού FIAT 600 στην Ισπανία - Πότε έρχεται στην Ελλάδα

Ζήτω η τρέλα! Το πιο χαμηλό Fiat Panda του κόσμου κάνει βόλτες στην Ιταλία (video)

To σπάνιο Fiat 500 του Gianni Agnelli πουλήθηκε σε τιμή Ferrari (photos)