Ford Fiesta: Έφτασε η στιγμή του αποχαιρετισμού – Ολοκληρώνεται η παραγωγή του εμβληματικού supermini


Τις επόμενες ημέρες το εργοστάσιο της Ford στην Κολωνία θα κατασκευάσει τα τελευταία Fiesta με τα οποία θα γραφτεί ο επίλογος στην πορεία του θρυλικού μοντέλου.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 3/7/2023

Από το περασμένο έτος, η Ford είχε ανακοινώσει την απόφασή της να τερματίσει την παραγωγή του Fiesta και να αποσύρει το ιδιαίτερα επιτυχημένο supermini από την γκάμα της. Η τελευταία μονάδα του μοντέλου θα εξέλθει από το εργοστάσιο της Ford στις 7 Ιουλίου του τρέχοντος έτους, ολοκληρώνοντας έτσι 47 χρόνια παραγωγής κι 8 διαφορετικές γενιές.

Οι δύο τελευταίες μονάδες θα παραμείνουν στο πλευρό της εταιρείας, όπως έγινε γνωστό. Η μία εξ αυτών θα γίνει μέλος του διεθνούς «στόλου κληρονομιάς» της Ford, με βάση την Κολωνία της Γερμανίας, όπου και βρισκόταν το «σπίτι» του Fiesta. Η δεύτερη μονάδα θα μετακομίσει στο Ην. Βασίλειο στον αντίστοιχο στόλο κληρονομιάς.

Ο τερματισμός της παραγωγής του Fiesta ήρθε εξαιτίας της ανάγκης για περισσότερο χώρο στο εργοστάσιο στο οποίο κατασκευαζόταν, προκειμένου να ξεκινήσει η παραγωγή του αμιγώς ηλεκτρικού Ford Explorer, όπως αποκάλυψε στο Autocar τον περασμένο Δεκέμβριο ο Martin Sander, γενικός διευθυντής της Ford Model E στην Ευρώπη.

«Αποφασίσαμε να κατασκευάσουμε το πρώτο μας αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο ευρείας παραγωγής εδώ στην Κολωνία. Φτάσαμε στο σημείο να χρειαζόμαστε περισσότερο χώρο γι αυτό, αφού θα μετατρέψουμε τη μονάδα παραγωγής του Fiesta σε εργοστάσιο για αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα. Γι αυτό χρειάστηκε να πάρουμε την απόφαση να σταματήσουμε την παραγωγή του Fiesta,» είπε ο Sander.

Το εν λόγω εργοστάσιο άνοιξε κι επίσημα τις πόρτες του στις 12 Ιουνίου, με τις βλέψεις της Ford να θέλουν την πώληση 600.000 EV ετησίως μέχρι το 2026. Αυτό θα γίνει με τη βοήθεια του τμήματος Ford Model E, το οποίο δρα ανεξάρτητα από τα τμήματα ΜΕΚ και εμπορικών οχημάτων, Ford Blue και Ford Pro, αντίστοιχα. Φυσικά, όπως κι οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες, η Ford έχει το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και τον εξηλεκτρισμό, στοχεύοντας να πουλά αποκλειστικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα από το 2030 κι έπειτα.