Foxconn: Εκτός από iPhone θα κατασκευάζει και ηλεκτρικά αυτοκίνητα! (video)


Η είδηση ότι η κατασκευάστρια του iPhone της Apple, η ταϊβανέζικη Foxconn, ετοιμάζει και παρουσίασε ήδη τα πρώτα τρία νέα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα προκαλεί αίσθηση. Τι γνωρίζουμε έως τώρα για τα νέα ηλεκτρικά μοντέλα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΒΒΑΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 20/10/2021

Είναι γνωστό και αναμενόμενο, καθώς οι εξελίξεις στην ηλεκτρικοκίνηση τρέχουν με ραγδαίους ρυθμούς, να «μπαίνουν» νέοι παίκτες στο χώρο με πολλές αξιώσεις που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τους παραδοσιακούς κατασκευαστές. Και μιλάμε κυρίως για εταιρείες τεχνολογίας που μέχρι πρότινος η λέξη αυτοκίνητο τους ήταν σχεδόν άγνωστη.

Ο ρόλος τους μέχρι τώρα περιορίζονταν φυσικά στα λογισμικά και την ανάπτυξή τους για τα νέα ψηφιακά περιβάλλοντα των αυτοκινήτων. Άλλωστε, αυτός είναι και ο μεγαλύτερος φόβος των μεγάλων παραδοσιακών κατασκευαστών. Τώρα που η τεχνολογία των αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία δεν απαιτεί γνώσεις μηχανολογίας και θερμικούς κινητήρες, θα γίνεται όλο και πιο εύκολο και συχνό το φαινόμενο να βλέπουμε ηλεκτρικά αυτοκίνητα από εταιρείες τεχνολογίας άγνωστες στο χώρο.

Πολλά νέα και όμως γνωστά ονόματα στον τομέα της τεχνολογίας θα αρχίσουν να «μπαίνουν» στην αυτοκίνηση όπως η Google, η Apple  και η Foxconn. Οι δύο τελευταίες όμως δεν είναι άγνωστες μεταξύ τους, αφού η Foxconn  κατασκευάζει το διάσημο iPhone για λογαριασμό της Apple.

Ο τεχνολογικός γίγαντας από την Ταϊβάν παρουσίασε χθες διαδικτυακά τρία νέα ηλεκτρικά μοντέλα με το σήμα της νέας μάρκας Foxtron, που είναι στην ουσία μια κοινοπραξία ανάμεσα στην κατασκευάστρια εταιρεία του iPhone και της Yulon Motor, της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ταϊβάν.

Και τα τρία εν λόγω ηλεκτρικά μοντέλα της Foxconn, ένα σεντάν, ένα SUV και ένα λεωφορείο, βασίζονται στην πλατφόρμα MIH της εταιρείας και ονομάζονται Model C, Model E και Model T. Ο CEO της Foxconn δήλωσε μάλιστα ότι η πρώτη στόχευση της εταιρείας είναι τα οχήματα να ξεκινήσουν να κατασκευάζονται στην Ευρώπη, χωρίς να διευκρινίσει ακόμα την τοποθεσία.

Το Model E είναι ένα πολυτελές sedan που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με τον οίκο Pininfarina. Εφοδιάζεται με μπαταρία 96 kWh και αποδίδει συνδυαστική ισχύ 750 ίππων, ενώ κάνει την επιτάχυνση του 0-100 χλμ./ώρα σε 2,5 δευτερόλεπτα και η μέγιστη αυτονομία του είναι στα 720 χιλιόμετρα.

To Model C είναι ένα SUV με μήκος 4,64 μ. και μεταξόνιο 2,86 μ. που μπορεί να φιλοξενήσει έως και 7 επιβάτες. Η μέγιστη αυτονομία που εξασφαλίζει η μπαταρία των 58 kWh μπορεί να φτάσει τα 600 χιλιόμετρα, ενώ το 0-100 χλμ./ώρα διαρκεί λιγότερο από 4,0 δευτερόλεπτα. To Model C θα είναι το πρώτο που θα μπει στην παραγωγή και αναμένεται να ξεκινήσει να πωλείται στην Ταϊβάν το 2023.

Το Model T, τέλος, είναι ένα μοντέρνο αστικό λεωφορείο με αυτονομία περίπου 400 χιλιομέτρων και τελική ταχύτητα 120 χλμ./ώρα.