Γιατί ο Ιούλιος είναι ο μήνας με τις περισσότερες θραύσεις κρυστάλλων (video)


Μια έρευνα δείχνει ότι το χαλάζι «αγαπάει» τον Ιούλιο, όμως την ίδια στιγμή δεν «αγαπάει» καθόλου τα κρύσταλλα των αυτοκινήτων, αφού είναι τα πρώτα που την... πληρώνουν από το σφοδρό καιρικό φαινόμενο.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΜΠΕΑΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 1/7/2023

Ποιος είναι ο μεγάλος εχθρός των κρυστάλλων ενός αυτοκινήτου εκτός από τα… άτιμα τα πετραδάκια που εμφανίζονται από το πουθενά και μπορούν να προκαλέσουν μικρές ή και μεγαλύτερες ζημιές; Μα φυσικά το χαλάζι το οποίο εκτός από τους οδηγούς πονοκεφαλιάζει –σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό- και τους αγρότες οι οποίοι βλέπουν τις σοδιές τους να πλήττονται από το ακραίο καιρικό φαινόμενο.

Όσο παράδοξο και αν μοιάζει ο μήνας όπου σημειώνονται οι περισσότερες θραύσεις κρυστάλλων στα αυτοκίνητα από χαλαζόπτωση δεν είναι χειμωνιάτικος αλλά καλοκαιρινός. Πρόκειται για τον Ιούλιο κατά τον οποίο, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που πραγματοποίησε πέρυσι η Hellas Direct, την τριετία 2019-2021 είχαν σημειωθεί οι περισσότερες θραύσεις κρυστάλλων στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα το 2019 και το 2021 ήταν ο πρώτος μήνας με τα περισσότερα περιστατικά μέσα στο έτος ενώ το 2020 ήταν τρίτος πίσω από τον Ιούνιο και τον Ιανουάριο. Δείτε αναλυτικά τους μήνες με τις περισσότερες θραύσεις κρυστάλλων το συγκεκριμένο διάστημα.

201920202021
1. Ιούλιος1. Ιανουάριος1. Ιούλιος
2. Μάιος2. Ιούνιος2. Ιούνιος
3. Οκτώβριος3. Ιούλιος3. Μάιος

Μάλιστα, η Hellas Direct προχώρησε σε έρευνα και διαπίστωσε ότι στην εν λόγω χρονική περίοδο, τον μήνα Ιούλιο σημειώθηκαν χαλαζοπτώσεις στις εξής περιοχές:

  • Ιούλιος & Ιούνιος 2021 - Χαλάζι σε Θεσσαλονίκη, Φάρσαλα, Φλώρινα, Παλαμάς Καρδίτσας
  • Ιούλιος 2020 - Χαλάζι σε Νεάπολη Λακωνίας, Πτολεμαΐδα, Λάρισα
  • Ιούλιος 2019 - Χαλάζι σε Έβρο, Βέροια

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους αυτό το φαινόμενο συμβαίνει επειδή ψυχρές αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη έρχονται στα μέρη μας και συναντούν ένα πολύ θερμό έδαφος δημιουργώντας συνθήκες αστάθειας που επιτρέπουν τη δημιουργία χαλαζιού.

Όλο αυτό προκαλείται μέσα στα σύννεφα της καταιγίδας, όπου στροβιλισμοί και ανοδικά και καθοδικά ρεύματα ανεβοκατεβάζουν τα νέφη που μέσα τους έχει ξεκινήσει η δημιουργία χαλαζόκοκκων. Αυτοί οι χαλαζόκοκκοι μεγαλώνουν όσο κολλάνε πάνω τους υδρατμοί. Και μετά από όλη αυτή τη διαδικασία έρχονται και πέφτουν στο αυτοκίνητο όπου και ενδέχεται να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές.

Δείτε στο παρακάτω video το χαλάζι που έπεσε στην Καστοριά τον Ιούνιο του 2022...

Προφανώς ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτεί ένα αυτοκίνητο από το χαλάζι είναι να βρίσκεται μέσα σε κλειστό γκαράζ. Ακόμα και αν δεν έχετε αυτή τη δυνατότητα μπορείτε, εφόσον υπάρχουν σχετικές προγνώσεις, να φροντίσετε την ώρα που αναμένεται το φαινόμενο να μεταφέρεται το όχημα σε ένα κλειστό μέρος.

Αν το χαλάζι εμφανιστεί ξαφνικά ενώ κινείστε είναι προτιμότερο να παρκάρετε σε ένα ασφαλές σημείο, όπου το αυτοκίνητο δεν θα είναι εκτεθειμένο στους κόκκους του χαλαζιού ή να το σκεπάσετε με μία κουκούλα εφόσον είναι διαθέσιμη.

Τέλος, πέραν όλων των παραπάνω είναι καλό να έχετε προνοήσει και στο ασφαλιστήριο συμβόλαιό σας να έχετε συμπεριλάβει αποζημίωση για την θραύση κρυστάλλων οπότε ακόμα και αν υποστεί το όχημα ζημιές να μη χρειαστεί να πληρώσετε από την τσέπη σας για να τις επισκευάσετε.

Πηγή: Hellas Direct