H BMW iX που αλλάζει χρώματα με την… σκέψη!


Η δυνατότητα της BMW iX να αλλάζει το χρώμα της μόνη της ήταν το highlight του αμιγώς ηλεκτρικού SAV της BMW. Τώρα η iX μπορεί να αλλάξει χρώμα με τη σκέψη με τη βοήθεια της νευροτεχνολογίας.

  • 21/5/2022

Στην Έκθεση Τεχνολογίας Consumer Electronics Show 2022 στο Λας Βέγκας, η BMWαποκάλυψε την BMW iX Flow με E Ink, ένα μοναδικό όχημα που μπορεί να αλλάξει ολόκληρο το χρώμα του αμαξώματος με το πάτημα ενός κουμπιού και εντυπωσίασε τους πάντες.

Τώρα όμως πάει ένα βήμα παραπέρα. «Έχουμε ήδη παρουσιάσει περαιτέρω βελτιώσεις για την τεχνολογία από την πρεμιέρα στην CES», αναφέρει η Stella Clarke, επικεφαλής του project του BMW iX Flow. «Προηγουμένως, οι αλλαγές μεταξύ των χρωματικών μοτίβων γίνονταν μόνο σε σταδιακή μετάβαση. Τώρα, τα ηλεκτρονικά στοιχεία ελέγχου έχουν τροποποιηθεί για να επιτρέπουν στιγμιαίες μετατροπές, με αποτέλεσμα ένα ακόμα πιο εντυπωσιακό οπτικό αποτέλεσμα.»

Οι συμμετέχοντες στην πλατφόρμα διαλόγου rad°hub του BMW Group που πραγματοποιήθηκε στο Εργοστάσιο του Μονάχου στις 12-13 Μαΐου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τις νέες βελτιωμένες δυνατότητες εναλλαγής χρωμάτων της BMW iX Flow για πρώτη φορά. Η εκδήλωση rad°hub παρέχει μια πλατφόρμα για ανοιχτή, διεπιστημονική ανταλλαγή ιδεών μεταξύ οραματιστών, στοχαστών και opinion leaders από όλο τον κόσμο.

H BMW iX Flow συναντά τη νευροτεχνολογία.

Η startup εταιρεία brainboost με έδρα το Μόναχο χρησιμοποίησε το νέο και βελτιωμένο αποτέλεσμα αλλαγής χρώματος σε συνεργασία με το BMW Group στο rad°hub με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ψυχική υγεία.

Με τη βοήθεια της brainboost, η BMW iX Flow συνδέθηκε απευθείας με τον εγκέφαλο των εκπροσώπων του rad° hub χρησιμοποιώντας έναν ηλεκτροεγκεφαλογράφο (EEG), ο οποίος καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου. «Τα χρωματικά σχέδια του BMW iX Flow αντιδρούν στην εγκεφαλική δραστηριότητα και αντανακλούν το επίπεδο δραστηριότητας», εξηγεί ο Διευθύνων Σύμβουλος της brainboost, Philipp Heiler. «Όταν ο εγκέφαλος είναι σε ηρεμία, οι αλλαγές στα μοτίβα στο iX Flow γίνονται επίσης πιο ήρεμες και πιο ρυθμικές». Ένα ειδικό κινούμενο σχέδιο ενεργοποιούνταν εάν οι εκπρόσωποι κατάφερναν να διατηρήσουν αυτήν την κατάσταση για αρκετά δευτερόλεπτα. Έτσι, οι συμμετέχοντες μπόρεσαν σταδιακά να ηρεμήσουν και να χαλαρώσουν τον εγκέφαλό τους υπό την καθοδήγηση των ειδικών του brainboost και με τη βοήθεια της νευροανάδρασης μέσω της iX Flow. Αυτό ωριμάζει τη γνώση του ποιες στρατηγικές λειτουργούν καλύτερα για να σταματήσει συγκεκριμένα τη δική του εγκεφαλική δραστηριότητα για χαλάρωση, π.χ. στην καθημερινή εργασιακή ζωή.

Ποια είναι η τεχνολογία πίσω από την αλλαγή χρώματος;

Το σώμα του BMW iX Flow είναι πλαστικοποιημένο με μία ειδική μεμβράνη που περιέχει εκατομμύρια έγχρωμες κάψουλες. Όταν διεγείρονται από ηλεκτρικά σήματα, αρνητικά φορτισμένες λευκές χρωστικές ή θετικά φορτισμένες μαύρες θα συγκεντρωθούν στην επιφάνεια, αλλάζοντας έτσι το εξωτερικό χρώμα.

Ποια είναι η brainboost;

Η startup brainboost ιδρύθηκε με αποστολή να κάνει την ψυχική φυσική κατάσταση και την υγεία προσβάσιμη σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Η διεπιστημονική ομάδα της ειδικεύεται εξ ολοκλήρου στην ψυχική φυσική κατάσταση και την υγεία, προσφέροντας εκπαιδευτικά μαθήματα, συνεδρίες καθοδήγησης και μέτρα εταιρικής διαχείρισης υγείας σε αυτόν τον τομέα, ενώ παράλληλα διεξάγει έρευνα και αναπτύσσει λογισμικό. Η brainboost χρησιμοποιεί τις βασικές αρχές της νευροεπιστήμης και τις τεχνικές μέτρησης που βασίζονται σε δεδομένα – κυρίως ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα για τη μέτρηση της ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο – με σκοπό την αποσαφήνιση και την πρόληψη, καθώς και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της πνευματικής απόδοσης.