H Lancia Stratos των ονείρων σας


Για πάνω από έναν αιώνα τα αυτοκίνητα της ιταλικής εταιρίας έχουν αποτελέσει ορόσημο και πηγή έμπνευσης για πολλά επόμενα.

  • KEIMENO: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤ.:
  • 12/10/2020

Αυτά βέβαια ανήκουν στο μακρινό παρελθόν αφού τα τελευταία χρόνια η Lancia κινείται μονοδιάστατα με ένα μόνο μοντέλο (την Ypsilon) και δραστηριοποιείται αποκλειστικά σε μια αγορά (την ιταλική). Και μολονότι έχει περάσει πολύς καιρός ακόμη και σήμερα υπάρχουν μοντέλα της εταιρίας που εμπνέουν σχεδιαστές με ταλέντο και ελπίδα για την επιστροφή της μάρκας.

Μια επιστροφή που στη νεότερη εποχή θα μπορούσε να συνδυαστεί με προηγμένα σχήματα έχοντας ως βάση ευέλικτες πλατφόρμες με ηλεκτρικά συστήματα πρόωσης. Κάτι τέτοιο φαντάστηκε και ο χρήστης στο Instagram που ανέβασε μια συμπαγής προσέγγιση της εμβληματικής Stratos ως ένα supercar.

H Stratos ήταν το πρώτο αυτοκίνητο που παρουσίασε η Lancia μετά την ενσωμάτωσή της στην Fiat εν έτει 1969. Την είχε σχεδιάσει ο Marcello Gandini που τότε εργαζόταν στον οίκο Bertone. Ήταν ένα κεντρομήχανο σπορ κουπέ με το V6 μοτέρ χωρητικότητας 2,4 lt της Dino που απέδιδε 190 άλογα.

Η παραγωγή ήταν στα 492 αυτοκίνητα ώστε να πάρει ομολογκασιόν για τους αγώνες. Έτσι, η Stratos είχε συνδέσει την ύπαρξή της με τα θηρία του Group B, αφού είχε προκύψει η ανάγκη για ένα αυτοκίνητο αποκλειστικά για χρήση στους αγώνες ράλι.

Υπενθυμίζεται πως το καλοκαίρι είχε ανακοινωθεί πως θα παρουσιαζόταν τον Σεπτέμβριο η τελευταία εκδοχή της Lancia Stratos από την MAT (Manifattura Automobili Torino), η οποία όμως ήταν μια εντελώς ανεξάρτητη εκτέλεση δίχως να έχει σχέση με την Lancia.