Η Mercedes-Benz αλλάζει το μοντέλο πωλήσεών της


Όπως ανακοινώθηκε, τα στελέχη της Mercedes-Benz συμφώνησαν με τους επίσημους αντιπροσώπους της εταιρείας στην Ευρώπη για την ισχύ ενός νέου τρόπου πωλήσεων από το 2023.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 18/12/2021

Η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της εταιρείας και της «FEAC» («Fédération Européenne des Amicales de Concessionnaires Mercedes-Benz»), δηλαδή την ομοσπονδία επίσημων αντιπροσώπων της στην Ευρώπη, προβλέπει ένα μοντέλο πωλήσεων νέων οχημάτων όπου ο πελάτης θα αγοράζει απευθείας από τον Γερμανό κατασκευαστή. 

Η νέα μέθοδος θα τεθεί σε ισχύ από το 2023 και έπειτα, όπως ανακοινώθηκε. Υπό αυτό το επιχειρηματικό σχήμα, ο κατασκευαστής μετατρέπεται αυτόματα και σε πωλητή λιανικής, ενώ ο έμπορος (δηλαδή, η αντιπροσωπεία) παραμένει το φυσικό σημείο επαφής και αλληλεπίδρασης με τους πελάτες της εταιρείας.

Η κυρία Britta Seeger, μέλος Διοικητικού Συμβουλίου τής Daimler A.G. δήλωσε ότι ως το τέλος του 2023 τουλάχιστον οι μισές πωλήσεις νέων μοντέλων, επιβατικών και επαγγελματικών, της Mercedes-Benz θα πρέπει να γίνονται με αυτόν τον τρόπο. 

Προς το παρόν, αυτή η μέθοδος έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στην Αυστρία και τη Σουηδία και από τις αρχές του 2023 θα ξεκινήσει η εφαρμογή της στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο κ. Ola Källenius, ο Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου της Daimler A.G. και Διευθύνων Σύμβουλος της Mercedes-Benz, είπε ότι με αυτή την αλλαγή θα διευκολυνθεί η διαδικασία παραγγελιοληψιών και μέσω διαδικτύου, κάτι που θα συμβάλλει στη γενικότερη ψηφιακή μεταστροφή των προσφερόμενων υπηρεσιών.  

Σύμφωνα με τη Mercedes-Benz, με το καινούργιο μοντέλο οι πελάτες της θα επωφελούνται από πιο συμφέρουσες τιμές αγοράς των αυτοκινήτων της, θα υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια στην τιμολόγηση και περισσότερες επιλογές αυτοκινήτων και εκδόσεων αυτών για τον υποψήφιο αγοραστή. 

Πάντως, και άλλες εταιρείες έxουν ανακοινώσει ότι θα εφαρμόσουν αυτή τη μέθοδο πωλήσεων. Ο Όμιλος VAG το κάνει ήδη για τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα μοντέλα της Volkswagen και της Audi, ενώ ο Όμιλος Stellantis αναμένεται να το πράξει από το 2026.