Η Mitsubishi κάνει «restart» στην Ελλάδα με τα νέα ASX και Colt (τιμές-εκδόσεις)


Tο Car and Driver βρέθηκε στο Ellinikon Experience Center για την πρώτη εν Ελλάδι παρουσίαση των νέων ASX και Colt τα οποία ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο στην πορεία της Mitsubishi. 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΜΠΕΑΣ, ΦΩΤΟ: MITSUBISHI
  • 30/1/2024

Η Mitsubishi ετοιμάζεται για το μεγάλο «restart» στην ελληνική αγορά με δύο νέες προσθήκες στη γκάμα της. Αναφερόμαστε στα νέα ASX και Colt τα οποία στη νέα τους γενιά γυρίζουν σελίδα με στόχο να εντάξουν τη φίρμα με τα τρία διαμάντια στο «παιχνίδι» της αγοράς.

Η πρώτη εν Ελλάδι παρουσίαση των αυτοκινήτων έγινε την Τρίτη 30 Ιανουαρίου στον φιλόξενο χώρο του Ellinikon Experience Center και το Car and Driver ήταν εκεί για να τα γνωρίσει από κοντά, να τα οδηγήσει και να σας μεταφέρει τις εντυπώσεις του (σ.σ. έρχονται σύντομα αναλυτικά test drives).

Στη διάρκεια της παρουσίασης επισημάνθηκε από τον Marketing Supervisor Cars Division της φίρμας, Κωνσταντίνο Στέφα, ότι η αποχώρηση της Mitsubishi από την Ευρώπη αποφασίστηκε επειδή το 2020 η εταιρεία εμφάνισε μεγάλες ζημιές, «παγώνοντας», ουσιαστικά, το λανσάρισμα νέων μοντέλων στην ευρωπαϊκή αγορά. Ωστόσο, τον Μάρτιο του 2023 παρουσιάστηκε το πλάνο «Challenge 2025» το οποίο επαναφέρει δυναμικά το brand στη Γηραιά Ήπειρο.

Το στοιχείο με την πιο έντονη παρουσία στα νέα αυτοκίνητα της Mitsubishi είναι χωρίς καμία αμφιβολία η... γαλλική τους φινέτσα. Η εταιρεία, στην προσπάθεια που κάνει να επιστρέψει δυναμικά στην ευρωπαϊκή αγορά, αποφάσισε να πατήσει πάνω στη δοκιμασμένη και άκρως επιτυχημένη συνταγή της Renault κάνοντας rebadging των Captur και Clio. Ουσιαστικά επωφελήθηκε από τη συμμαχία που έχει στήσει με τους Γάλλους και τη Nissan και εκμεταλλεύτηκε την κοινή πλατφόρμα CMF-B πάνω στην οποία έχουν κατασκευαστεί και τα νέα δύο μοντέλα.

Η Mitsubishi δεν είναι ούτε η πρώτη αλλά ούτε και η τελευταία εταιρεία που επιλέγει το συγκεκριμένο μονοπάτι. Το rebadging δεν αποτελεί νέα πρακτική στους κόλπους της αυτοκινητοβιομηχανίας και πατώντας ΕΔΩ μπορείτε να δείτε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα που έχουμε δει τα προηγούμενα χρόνια. Επιπλέον, στην παρουσίαση τονίστηκε ότι υπάρχουν διάφορες παραμετροποιήσεις σε σχέση με τα μοντέλα στα οποία τα ASX και Colt βασίζονται. Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία στα οποία δίνει βάρος η Mitsubishi είναι ο ποιοτικός έλεγχος και γι' αυτό προσφέρει τα οχήματά της με εγγύηση 5 ετών.

Συν τοις άλλοις, όπως τονίστηκε και η προηγούμενη γενιά του Colt, που γνώρισε μεγάλη επιτυχία σε πωλήσεις, είχε βασιστεί στην - τότε - συνεργασία με την Daimler, η οποία κατείχε ποσοστό ανάλογο με αυτό που κατέχει τώρα η Συμμαχία (περίπου 33%), με αποτέλεσμα το supermini να αξιοποιήσει την πλατφόρμα των Mercedes A-Class και Smart forfour.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν έρθει ήδη τα πρώτα αντίγραφα και των δύο μοντέλων στην Ελλάδα και τις επόμενες μέρες αναμένεται να αρχίσουν οι παραδόσεις στους αγοραστές.

Mistubishi ASX

Εδώ και λίγες εβδομάδες το νέο ASX έχει ξεκινήσει επισήμως την εμπορική του πορεία στην ελληνική αγορά με τον εισαγωγέα να το προσθέτει στη γκάμα με τα διαθέσιμα μοντέλα στο επίσημο site του. Όπως προαναφέραμε το πάτωμά του είναι το CMF-B ενώ η παραγωγή φιλοξενείται στο εργοστάσιο της Renault στο Βαγιαδολίδ της Ισπανίας.

Το νέο ASX διατίθεται με τέσσερις επιλογές κινητήριων συνόλων βενζίνης. Ο βασικός είναι ένας αποκλειστικά θερμικός 3κύλινδρος turbo 1,0 L με ψεκασμό πολλαπλών σημείων, που αποδίδει ισχύ 91 PS και ροπή 160 Nm. Ακολουθεί ο 4κύλινδρος turbo κινητήρας 1,3 L με ήπια υβριδική τεχνολογία (MHEV), που αποδίδει 140 PS με 6άρι χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων και 158 PS με αυτόματο διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων.

Η πλήρως υβριδική έκδοση (HEV) έχει ως βάση έναν ατμοσφαιρικό κινητήρα 1,6 L που αποδίδει 90 PS, ωστόσο «ενισχύεται» από δύο ηλεκτροκινητήρες και μια μπαταρία ιόντων λιθίου ενεργειακής χωρητικότητας 1,3 kWh, με αποτέλεσμα η συνδυαστική ισχύς να φτάνει τους 143 PS.

Στην κορυφή υπάρχει η plug-in hybrid έκδοση, με τον ίδιο κινητήρα 1,6 L και τους δύο ηλεκτροκινητήρες, οι οποίοι τροφοδοτούνται από μπαταρία ενεργειακής χωρητικότητας 10,5 kWh. Η αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία φτάνει τα 50 km, ενώ η συνδυαστική ισχύς του κινητήριο συνόλου τους 160 PS.

Τα εξοπλιστικά πακέτα είναι τέσσερα. Στην αρχή υπάρχει η έκδοση Inform που συνοδεύεται μεταξύ άλλων από αναλογικό πίνακα οργάνων, ζάντες 17 ιντσών, κεντρική οθόνη αφής 7 ιντσών, κάμερα στάθμευσης, σύστημα αναγνώρισης σημάτων κυκλοφορίας, κ.α.

Ακολουθεί η Invite Plus με αυτόματο κλιματισμό, ηλεκτρικά αναδιπλούμενους καθρέπτες, πίσω τζάμια υψηλής σκίασης και θερμαινόμενα καθίσματα. Μετά είναι η Intense Plus με ψηφιακό πίνακα οργάνων 10 ιντσών, κεντρική οθόνη 9,3 ιντσών, ζάντες αλουμινίου 18 ιντσών, σύστημα προειδοποίησης τυφλού σημείου, κεραία τύπου Shark Fin, κ.α. Τέλος, είναι η Instyle όπου έχουμε ηχοσύστημα Bose με 9 ηχεία, επαγωγικό φορτιστή smartphone, επενδύσεις σε μαύρο χρώμα, ηλιοροφή, κ.α..

Δείτε αναλυτικά τις τιμές του νέου Mitsubishi ASX στην Ελλάδα

ΈκδοσηΑρχική τιμή
1.0 Turbo 6MT 91 PS Inform25.750€
1.0 Turbo 6MT 91 PS Invite Plus26.990€
1.3 Turbo 6MT Mild Hybrid 140 PS Invite Plus28.990€
1.3 Turbo 6MT Mild Hybrid 140 PS Intense Plus32.940€
1.6 AT Hybrid Electric 143 PS Invite Plus36.890€
1.6 AT Hybrid Electric 143 PS Intense Plus40.390€
1.6 AT Hybrid Electric 143 PS Instyle43.650€
1.6 ΑΤ Plug-In Hybrid Electric 160 PS Intense Plus45.830€
1.6 ΑΤ Plug-In Hybrid Electric 160 PS Instyle47.840€

Mitsubishi Colt

Σχεδόν μια δεκαετία συμπλήρωσε η απουσία τού Colt από την γκάμα της Mitsubishi. Στη έβδομη γενιά του, η οποία παρουσιάστηκε επισήμως από την εταιρεία τον περασμένο Ιούνιο, φιλοδοξεί να εισέλθει δυναμικά στην αγορά του B-Segment, ύστερα από την τελευταία πετυχημένη ευρωπαϊκή παρουσία του το διάστημα 2004 - 2014 με περισσότερες από 400.000 πωλήσεις.

Βασίζεται και αυτό στην πλατφόρμα CMF-B της συμμαχίας με την Renault, έχει σαφείς επιρροές από το Clio και η κατασκευή του πραγματοποιείται στην Προύσα της Τουρκίας. Η σχεδίασή του είναι στιβαρή και σπορ, διαθέτει ολοκαίνουριες επιγραφές «Mitsubishi» και «Colt», προκειμένου να είναι άμεσα αντιληπτό ότι πρόκειται για την καινούρια εκδοχή του supermini που έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του στις αρχές του 1960.

Το νέο Colt θα είναι διαθέσιμο σε τρεις εκδόσεις ισχύος. Στη βασική, ο 3κύλινδρος κινητήρας βενζίνης 1,0 L αποδίδει 67 PS και 95 Nm, ενώ συνδυάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο 5 σχέσεων. Η αμέσως ισχυρότερη έκδοση διαθέτει τον ίδιο κινητήρα, αλλά με τη συνδρομή turbo, με αποτέλεσμα η ισχύς να ανεβαίνει στους 91 PS και η ροπή στα 160 Nm, με το χειροκίνητο κιβώτιο να διαθέτει 6 σχέσεις.

Στην κορυφή της γκάμας υπάρχει το full hybrid κινητήριο σύνολο, αποτελούμενο από βενζινοκινητήρα 1,6 L και δύο ηλεκτροκινητήρες (εναλλάκτης-μίζα και βασικός κινητήρας), με συνδυαστική απόδοση 143 PS και αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων. Όσο για τη ροπή, ο θερμικός κινητήρας αποδίδει 148 Nm και ο βασικός ηλεκτροκινητήρας 205 Nm. Ο οδηγός, μάλιστα, έχει στη διάθεσή του 3 drive modes (Sport, Eco, My Sense), στα «γαλλικά» πρότυπα.

Όσο για τον εξοπλισμό του, στη βασική έκδοση, υπάρχει ψηφιακός πίνακας οργάνων 7 ιντσών, ενώ ανάλογα με την έκδοση μπορεί να φτάσει και τις 10,25 ίντσες. Επιπλέον, το σύστημα infotainment (ξεκινά με οθόνη 7 ιντσών και φτάνει έως τις 9,3 ίντσες) προσφέρει αυξημένες επιλογές συνδεσιμότητας με smartphone, για τα οποία προβλέπεται και ασύρματη φόρτιση.

Αναλυτικά οι τιμές του νέου Mitsubishi Colt στην Ελλάδα έχουν ως εξής:

ΈκδοσηΑρχική τιμή
1.0 5MT 67 PS Inform18.700€
1.0 5MT 67 PS Inform Plus19.490€
1.0 5MT 67 PS Invite Plus20.760€
1.0-T 6MT 91 PS Invite Plus21.920€
1.0-T 6MT 91 PS Intense Plus24.470€
1.0-T 6MT 91 PS Instyle27.470€
1.6 AT Hybrid Electric 143 PS Invite Plus29.170€
1.6 ΑΤ Hybrid Electric 143 PS Intense Plus30.360€
1.6 ΑΤ Hybrid Electric 143 PS Intstyle32.690€

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Mitsubishi Pajero: Το θρυλικό SUV μπήκε στο πάνθεον με τα κορυφαία μοντέλα της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας

Mitsubishi L200: Επίσημη πρώτη για το νέο, θηριώδες pickup (photos)

Mitsubishi Xforce: Πλήρης αποκάλυψη για το ολοκαίνουριο C-SUV (video-photos)