Η Skoda γιορτάζει τα 125 χρόνια της (video)


Η εταιρία που ίδρυσαν οι Vaclav Laurin και Vaclav Klement, το 1895, γίνεται φέτος 125 ετών και σκοπεύει να γιορτάσει αυτή την επέτειο με την παραγωγή του πρώτου της αμιγώς ηλεκτρικού SUV.

  • 3/4/2020

Κάνοντας μία ιστορική αναδρομή, οι δύο ιδρυτές της εταιρίας αποφάσισαν να συνεργαστούν το 1895, ανοίγοντας στην πόλη Mladá Boleslav της Τσεχίας μία μικρή φίρμα κατασκευής ποδηλάτων, με την ονομασία Laurin & Klement. Φανατικοί ποδηλάτες και οι δύο, γρήγορα απέκτησαν κοινό και οι δουλειές τους άρχισαν να ανθίζουν. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1898, επεκτάθηκαν σε ένα μεγαλύτερο κτίριο και έκαναν το μεγάλο βήμα, να προσθέσουν κινητήρες σε αυτά τα ποδήλατα. Προφανώς με διάφορα προβλήματα στις αρχές, τα οποία όμως διορθώνονταν με τον καιρό.

Τα αυτοκίνητα ήρθαν μόλις 10 χρόνια από την ίδρυση της εταιρίας. Το 1905, ως φυσική συνέχεια των εργασιών τους, οι Laurin και Klement παρουσίασαν το Voiturette A, το οποίο και αποτέλεσε τεράστια επιτυχία στην εγχώρια αγορά. Σύντομα όμως, ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος άλλαξε τα δεδομένα. Η εταιρία ξεκίνησε να παράγει πολεμικό υλικό, κάτι όμως που δεν της έκανε απαραίτητα κακό, αφού απέκτησε τεχνογνωσία στην κατασκευή φορτηγών, λεωφορείων, αεροπορικών κινητήρων, ακόμα και αγροτικών μηχανημάτων.

Ώσπου, το 1925, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη, η Laurin & Klement αποφάσισε να συνενωθεί με τη μηχανολογική φίρμα Škoda. Το πρώτο τους κοινό μοντέλο ήταν το Laurin & Klement / SKODA 110, το οποίο παραγόταν σε αρκετές διαμορφώσεις. Τη δεκαετία του 1930, με τη μεγάλη οικονομική κρίση, η Skoda κατάφερε να σταθεί χάρη στην εμπορική επιτυχία του 420 Popular, ενός μοντέλου 650 κιλών, με τελική ταχύτητα 80 χλμ./ ώρα, που είχε πολύ ανταγωνιστική τιμή.

Το 1950, για να γιορτάσει τα 70 της έτη, η Skoda αποφάσισε να κατέβει στο Le Mans, αν και το ένα της αγωνιστικό εγκατέλειψε από κινητήρα. Όσο για το 1959, μετεξέλιξε το μοντέλο 440 στην πρώτη Octavia, ως το όγδοο μοντέλο της από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τις επόμενες δεκαετίες και ειδικά αυτή του 1980, με την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος, γενικά υπήρξε μία κρίση στην αγορά των ανατολικών κρατών. Αυτό έφερε σε δύσκολη θέση την εταιρία, η οποία τελικά, τον Δεκέμβριο του 1990, προσχώρησε στον όμιλο Volkswagen, ως η τέταρτη φίρμα του μετά από τις VW, Audi και Seat.

Για τη νεότερη εποχή της φίρμας δεν έχουμε να πούμε πολλά, καθώς η άνθηση που γνωρίζει χάρη στα ποιοτικά της μοντέλα είναι γνωστή σε όλους. Αξίζει, ωστόσο, να αναφερθεί ότι φέτος, εντός των επόμενων μηνών, αναμένουμε το Enyaq, το πρώτο της αμιγώς ηλεκτρικό SUV, που θα βασίζεται στη νέα πλατφόρμα του ομίλου, ΜΕΒ. Με βάση τα πλάνα της εταιρίας, μέχρι το 2022 θα διαθέτει στη γκάμα της τουλάχιστον δέκα μοντέλα τα οποία θα είναι υβριδικά ή αμιγώς ηλεκτρικά. Έτσι, κλείνει τα 125 έτη της ως φίρμα και διασφαλίζει ότι θα ζήσει πολλά χρόνια ακόμα!