H Sony Mobility αναζητά στρατηγικούς συνεργάτες για το αυτοκίνητό της


Τα στελέχη της Sony Mobility, της εταιρείας που συστήθηκε για την κατασκευή του αμιγούς ηλεκτρικού μοντέλου της Sony Corporation, ψάχνουν επιχειρηματικούς συμμάχους για να ολοκληρωθεί η διαδικασία παραγωγής τού οχήματος.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΩΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 22/1/2022

Όπως ανακοινώθηκε, ο Όμιλος Sony πρόκειται να συνεργαστεί με άλλες εταιρείες οι οποίες έχουν ήδη την τεχνολογία και την τεχνογνωσία στην κατασκευή τμημάτων που είναι απαραίτητα για τη δημιουργία ενός ηλεκτρικού οχήματος. 

Αυτό δήλωσε ο κ. Izumi Kawanishi. Ανώτερος Αντιπρόεδρος της Sony Corporation και υπεύθυνος για το τμήμα Ρομποτικής και Τεχνητής Νοημοσύνης αυτής. Όπως είπε: «Διαπιστώνουμε ότι το αγνοήσουμε τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα ενέχει μεγαλύτερο ρίσκο από αυτό που θα έχει η προσπάθεια δημιουργίας ενός (από την εταιρεία μας). Η επερχόμενη μεταμόρφωση των αυτοκινήτων, κατά κάποιον τρόπο, θα είναι παρόμοια με αυτή που συνέβη στην τεχνολογία των τηλεπικοινωνιών, όπου τα τηλέφωνα μετατράπηκαν σε smartphones».

Ωστόσο, ο κ. Kawanishi απέφυγε να αποκαλύψει με ποιες εταιρείες πρόκειται να συνεργαστεί η Sony Mobility για να επιτύχει τον σκοπό της, δηλαδή να κατασκευάσει και να διαθέσει στην αγορά το πρώτο αυτοκίνητό της. Η δημιουργία ενός αμιγούς ηλεκτροκίνητου οχήματος είναι πιο εύκολη από αυτή της εξέλιξης και παραγωγής ενός νέου οχήματος με συμβατικό κινητήρα, υπό τη έννοια ότι (στην πρώτη περίπτωση) χρειάζονται λιγότερα μηχανικά τμήματα. 

Η δυνατότητα αυτόνομης οδήγησης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και η ανάπτυξη του δικτύου «5G» αναμένεται να επιτρέψει σε εταιρείες που δεν είναι αυτό που ονομάζουμε «παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες» να εμπλακούν στον συγκεκριμένο βιομηχανικό κλάδο.

Προς το παρόν, για τη δημιουργία τού οχήματός της, η Sony έχει συνεργαστεί με τη Magna Steyr ενώ έχουν γίνει συνομιλίες με στελέχη της νεοφυούς ουγγρικής εταιρείας AImotive, η οποία έχει δημιουργήσει μια πλατφόρμα για ηλεκτροκίνητα οχήματα που μπορεί να υποστηρίξει τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης, καθώς και με επιχειρηματικούς κολοσσούς όπως η Robert Bosch και η Valeo.

Πάντως, ο κ. Kawanishi δεν απέκλεισε μια ενδεχόμενη συνεργασία και με εταιρείες άλλης εθνικότητας (πέραν των προαναφερθέντων ευρωπαϊκών), για παράδειγμα κινεζικές. Ως τώρα, δεν έχει ληφθεί κάποια οριστική απόφαση συνεργασίας.