Η Τesla ανακαλεί το πρόσφατο λογισμικό τού Full Self-Driving


Όπως έγινε γνωστό, η Tesla αναγκάστηκε να αποσύρει την τελευταία αναβάθμιση του λογισμικού στο σύστημα αυτόνομης οδήγησης «Full Self-Driving» των οχημάτων της καθώς παρουσιάστηκαν προβλήματα στη λειτουργία του.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦIΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 25/10/2021

Δεν πέρασε ούτε μία ημέρα από την εφαρμογή στην πράξη της αναβάθμισης του λογισμικού στο σύστημα «Full Self-Driving» («FSD») και η Tesla υποχρεώθηκε να ακυρώσει τη διάθεση του νέου λογισμικού, επειδή παρατηρήθηκαν προβλήματα αξιοπιστίας και εσφαλμένης λειτουργίας του. 

Συγκεκριμένα, στα αυτοκίνητα που απέκτησαν την αναβαθμισμένη έκδοση 10.3 του λογισμικού εμφανίζονταν στο σύστημα «Forward Collision Warning» ειδοποιήσεις για ενδεχόμενη σύγκρουση χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος γι’ αυτό. Επίσης, αναφέρθηκαν περιπτώσεις όπου ενεργοποιήθηκε αυτόματα το σύστημα πέδησης, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος ή ότι χάθηκε εντελώς το υπάρχον λογισμικό, καθιστώντας αδύνατη τη λειτουργία του συστήματος.

Τα συμβάντα που αναφέρθηκαν από τους οδηγούς ανάγκασαν την εταιρεία να σταματήσει την παροχή της (αναβάθμιση) και να επιστρέψει στην προηγούμενη έκδοση (10.2).

Σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Elon Musk, ο ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, έγραψε σχετικά: «Βλέποντας κάποια προβλήματα με την 10.3 επιστρέφουμε προσωρινά στην 10.2. Παρακαλώ σημειώστε ότι αυτό είναι κάτι που συμβαίνει με τις beta αναβαθμίσεις. Είναι αδύνατον να δοκιμάσουμε όλες τις παραμέτρους, σε όλες τις ενδεχόμενες καταστάσεις, μόνο με την εσωτερική διαδικασία διασφάλισης ποιότητας».

Θυμίζουμε ότι ο Οργανισμός Εθνικής Ασφάλειας Κυκλοφορίας Αυτοκινητοδρόμων τού Υπουργείου Μεταφορών των ΗΠΑ («NHTSA») αποφάσισε να ερευνήσει διεξοδικότερα τα ατυχήματα και δυστυχήματα που έχουν συμβεί με αυτοκίνητα της εταιρείας και τα οποία οφείλονται στη χρήση του συστήματος «Autopilot» που διαθέτουν.