Η Tesla πήρε την έγκριση για το εργοστάσιο στη Γερμανία


Η Tesla έλαβε την άδεια υπό όρους για την έναρξη των εργασιών στο εργοστάσιό της στη Γερμανία. Τα εγκαίνια προγραμματίζονται για τις 22 ή 23 Μαρτίου, παρουσία τού κ. Elon Musk.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 6/3/2022

Οι Αρχές του ομόσπονδου κρατιδίου τού Βρανδεμβούργου έδωσαν τελικά την άδεια υπό όρους για την έναρξη της λειτουργίας του νέου «Gigafactory» της Tesla που κατασκευάστηκε στο Gruenheide, κοντά στο Βερολίνο.

Η άδεια επιτρέπει τόσο την παραγωγή των μοντέλων της επί γερμανικού εδάφους όσο και των μπαταριών που αυτά χρειάζονται στις παρακείμενες εγκαταστάσεις που ανεγέρθηκαν πλάι στο εργοστάσιο. Έτσι, τερματίστηκε η παρατεινόμενη καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας του η οποία αρχικά είχε οριστεί για πέρυσι το καλοκαίρι. 

Ωστόσο, η αμερικανική εταιρεία χρειάζεται ακόμα να εξασφαλίσει την οριστική άδεια λειτουργίας για να μπορέσει να ξεκινήσει την παραγωγή, μια διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο εβδομάδες.

Όπως έχει ανακοινωθεί από την Tesla, η δυνατότητα παραγωγής τού συγκεκριμένου «Gigafactory» μπορεί να φτάσει τα 500.000 οχήματα ετησίως, ενώ το εργοστάσιο μπαταριών της εταιρείας θα δύναται να παράγει περισσότερες από 50 γιγαβατώρες κατ’ έτος. Προς το παρόν, η δυναμική και οι αριθμοί αυτοί ξεπερνούν τα αντίστοιχα στοιχεία των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών αναφορικά με την παραγωγή αμιγώς ηλεκτροκίνητων οχημάτων και μπαταριών από αυτές.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο κ. Dietmar Woidke, Πρωθυπουργός του κρατιδίου του Βρανδεμβούργου, δήλωσε σχετικά: «Η διαδικασία αδειοδότησης ήταν ένα έργο-μαμούθ για εμάς. Είναι ένα νέο κεφάλαιο στην βιομηχανική ανάπτυξη της περιοχής μας».

Στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, αρχικά θα κατασκευάζεται το Model Y (φωτογραφία). Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Tagesspiegel», η Αστυνομία της περιοχής που βρίσκεται το εργοστάσιο έχει αρχίσει να προετοιμάζεται για τη λήψη μέτρων για την εκδήλωση εγκαινίων σε αυτό, η οποία προγραμματίζεται για τις 22 ή 23 Μαρτίου. Όπως έγινε γνωστό, σε αυτή θα παραβρεθεί και ο κ. Elon Musk, o ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla.