Γερμανός χάκερ «έσπασε» την ψηφιακή πόρτα ασφαλείας σε 25 Tesla


Στα 19 του χρόνια, ο David Colombo, εντόπισε κενό σε 25 οχήματα Tesla και πήρε υπό τον έλεγχό του κάποιες από τις λειτουργίες τους. Άμεση η αντίδραση της αμερικανικής εταιρίας.

  • 13/1/2022

Ονομάζεται David Colombo, είναι 19 ετών, κατάγεται από τη Γερμανία και τις τελευταίες ώρες συζητιέται στα γραφεία της Telsa αφού όπως αποκάλυψε μέσα από τον λογαριασμό του στο Twitter κατάφερε να βρει ένα κενό ασφαλείας σε 25 αυτοκίνητα Tesla από 13 διαφορετικές χώρες και να πάρει στον έλεγχο του κάποιες από τις λειτουργίες τους.

Ευτυχώς ο Colombo δεν είχε κακές προθέσεις ενώ οι λειτουργίες που κατάφερε να χακάρει μέσω ενός third-party software δεν αφορούσαν την κίνηση του αυτοκινήτου αλλά την αυξομείωση της έντασης της μουσικής και τις ρυθμίσεις στα φώτα. Ο ίδιος αρχικά έκανε λόγο για πλήρη έλεγχο του αυτοκινήτου αλλά στη συνέχεια ανασκεύασε... Την ίδια στιγμή ξεκαθάρισε πως για το συγκεκριμένο κενό δεν ευθύνεται η κατασκευάστρια αλλά οι ιδιοκτήτες των οχημάτων με τους οποίους προσπάθησε να επικοινωνήσει προκειμένου να τους ενημερώσει. Αυτό όμως δεν κατέστη εφικτό.

Ο 19χρονος Γερμανός hacker David Colombo
Ο 19χρονος Γερμανός hacker David Colombo

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η Tesla μετά την έκταση που πήρε η είδηση επικοινώνησε με τον 19χρονο και οι δύο πλευρές βρίσκονται σε επαφή προκειμένου να προχωρήσουν σε όλες τις ενέργειες που θα αποκαταστήσουν το πρόβλημα. Επίσης θα πρέπει να τονίσουμε πως η Tesla εδώ και καιρό έχει θέσει σε λειτουργία πλατφόρμα μέσω της οποίας προσφέρει χρηματικό ποσό σε όσους εντοπίσουν κενά ασφαλείας στα συστήματα των αυτοκινήτων της.

Τέλος, σύμφωνα με το προφίλ του Colombo στο Linkedin, όταν ήταν 10 έγραψε τον πρώτο του κώδικα ενώ διατηρεί start-up που ασχολείται με την κυβερνοασφάλεια και οραματίζεται κάποια να την αναπτύξει τόσο ώστε να βοηθά -με το αζημίωτο προφανώς- κάθε εταιρία να εντοπίζει κενά στον συγκεκριμένο τομέα και να τα διορθώνει