Η θηριώδης Aston Martin Valhalla περνά στην παραγωγή μέσω του Silverstone (photos)


Η Aston Martin Valhalla των 1.012 PS έκανε την πρώτη της δημόσια εμφάνιση στην πίστα του Silverstone και έκλεψε τις εντυπώσεις.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ASTON MARTIN FACEBOOK
  • 23/12/2023

Η Aston Martin Valhalla αποκαλύφθηκε τον Ιούλιο του 2021, αποτελώντας τον «νέο ορισμό της Aston Martin,» όπως είχε εξηγήσει η ίδια. Όλα της τα τεχνικά χαρακτηριστικά είχαν γίνει γνωστά, όμως το μοντέλο δεν είχε εμφανιστεί ποτέ σε κοινή θέα. Η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία ήρθε να το αλλάξει αυτό, αφού η Valhalla έκανε αυτήν την εβδομάδα τις πρώτες της δοκιμές στο Silverstone.

Θυμίζουμε ότι πρόκειται για το πρώτο υβριδικό supercar των Βρετανών, το οποίο έχει εξοπλιστεί με έναν twin turbo κινητήρα V8 4,0 L, διά χειρός Mercedes-Benz, και τρεις ηλεκτροκινητήρες, δύο στον μπροστινό άξονα κι έναν ενσωματωμένο στο κιβώτιο ταχυτήτων. Η συνολική ισχύς του αγγίζει τα 1.012 PS, με την Aston Martin να εκτιμά ότι τα 0-100 km/h θα είναι εφικτά σε 2,5 sec, όταν αυτό περάσει στην παραγωγή.

Ο στόχος είναι σαφής: Να καταρρίψει το ρεκόρ γύρου στο Nurburgring, και μάλιστα με χρόνο 6:30. Σκοπεύει επίσης να σταθεί απέναντι στη Ferrari SF90, η οποία είναι ο πιο κοντινός της ανταγωνιστής. Η αεροδυναμική είναι το Α και το Ω στον σχεδιασμό του πανίσχυρου supercar, με την εταιρεία να του προσφέρει ενεργά αεροδυναμικά συστήματα, όπως φαίνεται και σε κάποιες από τις εικόνες που δημοσίευσε από τις δοκιμές στη θρυλική πίστα.

Η Valhalla θα είναι ικανή να παράξει 600 kg κάθετης δύναμης στα 240 km/h, χάρη στις ενεργές μπρος και πίσω αεροτομές, για τον σχεδιασμό των οποίων έχει χρησιμοποιηθεί η τεχνογνωσία της εταιρείας από τον κόσμο της Formula 1. Μάλιστα, η Aston Martin έχει επιβεβαιώσει ότι οι μηχανικοί της ομάδας της στην F1 εμπλέκονται ενεργά και σε αυτό το πρότζεκτ, ενώ έχει αξιοποιηθεί στο έπακρο η αεροδυναμική σήραγγα στις εγκαταστάσεις της στο Silverstone.

Πρόκειται για το μοντέλο με το οποίο η Aston Martin θα περάσει στον ηλεκτρισμό, με το πρώτο της αμιγώς ηλεκτρικό προϊόν να καταφτάνει μέσα στο 2025. Η παραγωγή της Valhalla αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2024, με μόλις 999 μονάδες της να κατασκευάζονται συνολικά. Η τιμή δεν έχει εξακριβωθεί, όμως εκτιμάται ότι θα είναι αρκετά χαμηλότερη από εκείνη των 3,5 εκατ. ευρώ της Valkyrie.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Aston Martin θέλει να κρατήσει τον V12 ζωντανό

Δείτε την Aston Martin DBX707 να τα «σπάει» στην Autobahn (video)

Aston Martin DB12 Volante: Το «super tourer» γίνεται και κάμπριο με τρομερές επιδόσεις (photos)