Η Toyota εκθρόνισε την GM στις ΗΠΑ έπειτα από 90 χρόνια!


Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, η Toyota πούλησε τα περισσότερα καινούργια αυτοκίνητα στις ΗΠΑ το 2021, ξεπερνώντας την General Motors η οποία κατείχε διαρκώς την πρώτη θέση από το 1931!

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 6/1/2022

Συγκεκριμένα, την περσινή χρονιά, η Toyota πούλησε 2.332.262 καινούργια οχήματα έναντι 2.218.228 της General Motors. Βάσει αυτών, η ιαπωνική εταιρεία σημείωσε μια αύξηση κατά 10%, ενώ η αμερικανική μείωση κατά 13%, συγκριτικά με τις ετήσιες πωλήσεις τους το 2020.

Οι αναλυτές της αμερικανικής αγοράς δεν συμφωνούν πλήρως για τους λόγους που η Toyota βρέθηκε στην κορυφή των πωλήσεων. Ωστόσο όλοι αναγνωρίζουν ότι αυτή επηρεάστηκε λιγότερο από την έλλειψη ημιαγωγών καθώς έκανε καλύτερη διαχείριση των προμηθειών της με αυτούς. Έτσι, διατήρησε έναν πιο ομαλό ρυθμό παραγωγής οχημάτων στα εργοστάσιά της σε σχέση με την General Motors ή τη Ford, γεγονός που σημαίνει ότι είχε περισσότερα διαθέσιμα οχήματα. 

Όπως προκύπτει από τις πωλήσεις, πέρυσι, τα δημοφιλέστερα μοντέλα της Toyota στις ΗΠΑ ήταν τα Camry, Corolla, Highlander και Tacoma, ενώ το RAV4 είχε μείωση κατά 5% σε σχέση με το 2020. Σημαντικό ρόλο στην εμπορική επιτυχία της διαδραμάτισαν και οι υβριδικές ή εξηλεκτρισμένες εκδόσεις των μοντέλων της.

Toyota Camry.
Toyota Camry.

Σύμφωνα με την Toyota, το 2021, πουλήθηκαν στις ΗΠΑ 583.697 οχήματα αυτής της τεχνολογίας (συμπεριλαμβανομένου και του αμιγούς ηλεκτροκίνητου Mirai), αριθμός που είναι κατά 73% αυξημένος από το 2020 και ο οποίος αντιστοιχεί σχεδόν στο 25% των συνολικών ετήσιων πωλήσεών της εκεί. Η ιαπωνική εταιρεία, από εφέτος θα διαθέτει και το ηλεκτρικό bZ4x.

Toyota Tacoma.
Toyota Tacoma.

Συνάδελφος από το αμερικανικό Car and Driver επικοινώνησε με εκπρόσωπο της επίσημης αντιπροσωπείας της Toyota στη χώρα ο οποίος δήλωσε τα εξής: «Είμαστε ευγνώμονες στους πιστούς πελάτες μας για την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια που δείχνουν για τα αυτοκίνητα της Toyota και της Lexus. Ποτέ δεν έχουμε ως αυτοσκοπό και δεν επιδιώκουμε να είμαστε πρώτοι. Ο στόχος της εταιρείας ήταν πάντα –και θα εξακολουθεί να είναι– να καταφέρνουμε θεωρούμαστε από τους πελάτες μας οι καλύτεροι αναφορικά με την ασφάλεια και την ποιότητα».

Chevrolet Silverado.
Chevrolet Silverado.

Τέλος, ο κ. Jim Cain, εκπρόσωπος της General Motors, δήλωσε σχετικά στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Reuters» ότι λόγω της έλλειψης τσιπ ο αμερικανικός κολοσσός εστίασε στην αύξηση της κερδοφορίας του και όχι στον όγκο πωλήσεων. Όπως είπε: «Το 2021 είχαμε πολλές πωλήσεις, ιδίως σε SUV και pickup μοντέλα. Αν ήμουν στη θέση τους (εννοεί Toyota), δεν θα βιαζόμουν να κάνω τατουάζ τη φράση “Είμαστε το Νο 1”».