Hyundai Ioniq 5 2023: Μεγαλύτερη μπαταρία και over-the-air αναβαθμίσεις


Το Hyundai Ioniq 5 για το model year του 2023 αναβαθμίζεται και αποκτά μεγαλύτερη μπαταρία, ενώ κάνει το ντεμπούτο της και η δυνατότητα over-the-air ενημερώσεων στο λογισμικό του. Ποιες είναι οι αλλαγές.

  • 1/6/2022

Η Hyundai έχει κάνει σημαντικές βελτιώσεις στο πρώτο της αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο νέας γενιάς, δίνοντάς του μεγαλύτερη αυτονομία, χάρη στην πιο μεγάλη μπαταρία. Δεν είναι όμως αυτή η μόνη καινοτομία που φέρνει το Hyundai Ioniq 5 για το 2023. Οι ασύρματες ενημερώσεις over-the-air (OTA) είναι ήδη διαθέσιμες στο crossover μηδενικών εκπομπών της Hyundai.

Ξεκινώντας από την μεγαλύτερη μπαταρία, αυτή ανέβηκε από τις 72,4 kWh στις 77,4 kWh, ανεβάζοντας παράλληλα και την μέγιστη αυτονομία πάνω από το όριο των 500 χιλιομέτρων, για την έκδοση με ένα ηλεκτροκινητήρα των 168 kW (229 PS) και κίνηση στους πίσω τροχούς. Η μικρότερη μπαταρία των 58 kWh παραμένει αμετάβλητη και δίνει ενέργεια στην έκδοση με τον μονό ηλεκτροκινητήρα των 125 kW (170 ίππων). Σ’ αυτή την έκδοση η μέγιστη αυτονομία αγγίζει τα 384 χιλιόμετρα.

Οι ασύρματες over-the-air ενημερώσεις επιτρέπουν στο κορεατικό ηλεκτρικό crossover να διατηρεί ενημερωμένα το σύστημα πλοήγησης και την πλατφόρμα πολυμέσων, κατεβάζοντας νέα δεδομένα μέσω της κάρτας SIM που υπάρχει και στα δύο συστήματα. Η Hyundai λέει ότι για να λαμβάνει το αυτοκίνητο ενημερώσεις over-the-air, το βασικό λογισμικό του συστήματος ψυχαγωγίας «BlueLink» πρέπει να ενημερώνεται χειροκίνητα, κατεβάζοντας την έκδοση «220211» μέσω συσκευής μνήμης USB.

Μετά από αυτήν την ενημέρωση, το σύστημα θα είναι έτοιμο να λάβει τις αντίστοιχες αναβαθμίσεις, οι οποίες θα εγκατασταθούν σε λίγα λεπτά και στο παρασκήνιο, χωρίς να χρειάζεται να σταματήσει το όχημα, καθώς θα επηρεάσουν μόνο τα αναφερόμενα συστήματα. Η ίδια η πλατφόρμα θα ειδοποιήσει τον οδηγό ότι η λειτουργία πραγματοποιήθηκε σωστά μέσω ενός μηνύματος που αποστέλλεται στο smartphone του οδηγού.

Η Hyundai σχεδιάζει δύο ασύρματες ενημερώσεις ετησίως. Η πρώτο θα είναι έτοιμη κατά τη διάρκεια του Ιουνίου, ενώ η δεύτερη θα έρθει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η ίδια τεχνολογία θα επεκταθεί σε όλα τα μελλοντικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα της μάρκας, ξεκινώντας από το νέο Ioniq 6 που θα παρουσιαστεί πριν από το τέλος του 2022.