Japan Mobility Show: Η ιαπωνική γιορτή του αυτοκινήτου επιστρέφει – Ποια μοντέλα θα κάνουν ντεμπούτο


Μετά από 4 χρόνια απουσίας και μια αλλαγή ονομασίας, η Japan Mobility Show επιστρέφει δυναμικά με πάνω από 25 μοντέλα να κάνουν πρεμιέρα στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ήλιου.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ
  • 25/10/2023

Η τελευταία φορά που η έκθεση Tokyo Motor Show άνοιξε τις πύλες της στο κοινό ήταν το 2019. Η πανδημία του Covid-19 έφερε την ακύρωση το 2021 -να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη έκθεση λαμβάνει χώρα κάθε δύο χρόνια- κι έτσι οι Ιάπωνες χρειάστηκε να περιμένουν τέσσερα ολόκληρα χρόνια, προκειμένου να φιλοξενήσουν ξανά μερικές από τις κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες στον κόσμο.

Η μεγάλη στιγμή έφτασε κι οι διοργανωτές είναι έτοιμοι να καλωσορίσουν τον κόσμο της αυτοκίνησης στον εκθεσιακό χώρο Tokyo Big Sight από τις 26 Οκτωβρίου έως τις 5 Νοεμβρίου. Φέτος, με την έκθεση να έχει μετονομαστεί από Tokyo Motor Show σε Japan Mobility Show, όσοι παραβρεθούν θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν από κοντά όχι μόνο αυτοκίνητα κάθε κατηγορίας, αλλά και πολλές έξυπνες λύσεις μικροκινητικότητας.

Πολλές είναι οι εταιρείες που θα δώσουν το παρών κατά τη διάρκεια των 11 ημερών της διοργάνωσης, όμως όπως είναι λογικό, οι Ιάπωνες κατασκευαστές θα έχουν την τιμητική τους. Daihatsu, Honda, Nissan και Toyota είναι μερικές από τις μάρκες που θα έχουν τη μεγαλύτερη παρουσία στην έκθεση. Παρακάτω ο πλήρης οδηγός των οχημάτων που θα κάνουν πρεμιέρα τις επόμενες ημέρες στο Japan Mobility Show:

BMW

Αν και δεν αποτελεί μέλος της JDM, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία καταφθάνει στο Τόκιο με την ολοκαίνουργια iX2, δηλαδή την αμιγώς ηλεκτρική έκδοση της X2, η οποία έκανε ντεμπούτο πριν από δύο εβδομάδες. Διαθέτει δύο ηλεκτροκινητήρες, έναν σε κάθε άξονα, όπου συνδυαστικά αποδίδουν 313 ίππους (συμπεριλαμβανομένου του στιγμιαίου boost) και 494 Nm ροπής. Η επιτάχυνση του 0-100 km/h έρχεται σε 5,6 sec ενώ η τελική ταχύτητα φτάνει τα 180 km/h. Το σύστημα μπαταριών έχει χωρητικότητα 64,8 kWh και προσφέρει αυτονομία έως και 449 km.

Daihatsu

Η Daihatsu θα παρουσιάσει μια σειρά τεσσάρων μοντέλων, η οποία απαρτίζεται εξ ολοκλήρου από concept cars. Το σημαντικότερο εξ αυτών, εκείνο που έρχεται να σταθεί απέναντι το Mazda MX-5 είναι το Vision Copen, μία ανανεωμένη, πιο ισχυρή εκδοχή του υπάρχοντος μοντέλου της εταιρείας. Το concept car φέρει έναν κινητήρα χωρητικότητας 1,3 L, αντικαθιστώντας τον τρικύλινδρο των 658 cc που φέρει το «απλό» Copen το οποίο βρίσκεται στην παραγωγή από το 2002.

Στο πλευρό του θα βρεθεί το Me:MO Concept, ένα μικροσκοπικό όχημα κινητικότητας με τετραγωνισμένο λουκ, τα Uniform Truck & Cargo Concepts, δύο επίσης μικρά, αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα utility, και το Osanpo Concept, ένα compact ηλεκτρικό roadster με μεγάλη απόσταση από το έδαφος -ή τουλάχιστον μεγαλύτερη από ένα συμβατικό roadster-.

Honda

Honda SUSTANIA-C Concept
Honda SUSTANIA-C Concept

Κι η Honda αναμένεται να προσφέρει μεγάλο θέαμα στο Τόκιο, αφού έρχεται στην έκθεση με 5 διαφορετικές προτάσεις. Το Specialty Sports Concept θα είναι το «αστέρι» αυτής της γκάμας, όμως η Honda δεν έχει αποκαλύψει ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες. Οι μόνες πληροφορίες που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας λένε ότι θα είναι αμιγώς ηλεκτρικό κι ότι θα έχει fun-to-drive χαρακτήρα, παρόλο που δε θα ενσωματώνει θερμικό κινητήρα.

Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία θα φέρει επίσης το SUSTANIA-C Concept, ένα χαριτωμένο όχημα που μοιάζει αρκετά στο Honda e, το Pocket Concept, μια μικρή μοτοσυκλέτα που βάζει σε πρώτο πλάνο την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την εξοικονόμηση πόρων, και το CI-EV, ένα διθέσιο EV hatchback που προορίζεται για κινητικότητα μέσα στην πόλη κι είναι εξοπλισμένο με τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης.

Infiniti

Copyright Infiniti
Copyright Infiniti

Το μοναδικό προϊόν που θα φέρει η Infiniti στο Τόκιο είναι το Vision Qe Concept, το sedan που θα προσφέρει μια πρώτη ματιά στη σχεδιαστική γλώσσα των μελλοντικών EV της εταιρείας. Στο μπροστινό μέρος έχει διατηρηθεί η κλασική γρίλια της εταιρείας, ενώ η νοητή γραμμή που τρέχει από τον μπροστινό προφυλακτήρα, πάνω από τα φτερά και μέχρι το πίσω μέρος, προσφέρει μια καθαρή και κομψή εμφάνιση. Η αυτοκινητοβιομηχανία δεν έχει κάνει γνωστά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του νέου οχήματος, όμως έχει κάνει ξεκάθαρο ότι πρόκειται για ένα EV υψηλών επιδόσεων με μια πανίσχυρη ηλεκτρική μονάδα ισχύος.

Lexus

Με τη σειρά της, η Lexus αποκάλυψε κι εκείνη τη σχεδιαστική γλώσσα του μέλλοντός της στο Τόκιο μέσω του ηλεκτρικού LF-ZC, το οποίο, σύμφωνα με την εταιρεία, θα περάσει στην παραγωγή το 2026. Οι καθαρές γραμμές, το χαμηλό κέντρο βάρους κι η ευρύχωρη καμπίνα είναι τα χαρακτηριστικά που υπογραμμίζει η Lexus, αναφέροντας ταυτόχρονα ότι το νέο μοντέλο θα έχει ως γνώμονα τις αρμονικές δυναμικές ανάμεσα σε εκείνο και τον οδηγό, με την ισχύ και τις επιδόσεις να είναι επίσης σε πρώτο πλάνο. 

Mazda

Όπως προαναφέρθηκε, το Mazda MX-5 θα μονοπωλήσει αρκετά το ενδιαφέρον στο Japan Mobility Show. Οι Ιάπωνες αποκάλυψαν το Mazda Iconic SP Concept, το οποίο μοιάζει αρκετά με το Vision Study Concept του περασμένου έτους. Είναι λίγο μεγαλύτερο σε μήκος από το MX-5, οπότε θα λέγαμε ότι είναι μάλλον το αποτέλεσμα του «παντρέματος» του εμβληματικού roadster με το RX-7. Κάτω από το κάλυμμα κρύβεται ένας κινητήρας με δύο ρότορες που συνοδεύεται από έναν ηλεκτροκινητήρα, του οποίου η μορφή και διάταξη δεν έχουν διευκρινιστεί. Η συνδυαστική ισχύς ανέρχεται στους 365 ίππους, κι ο ηλεκτρισμός χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την τροφοδότηση της μπαταρίας, κι όχι για την κίνηση του οχήματος.

Nissan

Nissan Hyper Urban Concept
Nissan Hyper Urban Concept

Η Nissan έχει ήδη τραβήξει το κάλυμμα από την γκάμα μοντέλων και προϊόντων που θα αποκαλύψει στο Τόκιο. Πρόκειται για πέντε concept cars που έχουν ως πρώτο συνθετικό τους τη λέξη ‘Hyper’, δίνοντας μεγάλη έμφαση στο φουτουριστικό τους στυλ και σχήμα. Πρώτο έρχεται το Hyper Urban, ένα όχημα με αιχμηρό σχεδιασμό και πόρτες που ανοίγουν σε «ψαλιδωτό» στυλ, που αναμένεται να αποτελέσει έμπνευση για τα μελλοντικά crossover της εταιρείας. Όντας ένα SUV που εστιάζει στις μετακινήσεις μέσα στην πόλη, η Nissan εμπλούτισε αυτή τη σειρά concept με το Hyper Adventure, το οποίο, όπως αντιλαμβάνεται κανείς από την ονομασία του, έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τα ταξίδια στη φύση.

Nissan Hyper Tourer Concept
Nissan Hyper Tourer Concept

Ακολουθεί το Nissan Hyper Tourer, ένα minivan του οποίου το εσωτερικό μοιάζει αρκετά με σαλόνι, αφού η μεσαία κολόνα λείπει και στη θέση της έχει τοποθετηθεί ένα τραπέζι που περιβάλλεται από τα τέσσερα καθίσματα της καμπίνας, όπως θα έβλεπε κανείς στο τραπέζι της κουζίνας κάποιου σπιτιού ή σε ένα εστιατόριο. Εκτός αυτού, η Nissan παρουσίασε ήδη το πρώτο αυτοκίνητο που απευθύνεται σε influencers, το Hyper Punk, όπως και το Hyper Force, τον ηλεκτρικό απόγονο του GT-R που έχει εξοπλιστεί με μπαταρίες στερεού τύπου, αποδίδει 1.341 PS και μπορεί να ξεπεράσει τα 320 km/h. 

Subaru

Ακολουθώντας την ίδια περίπου στρατηγική με την περσινή της συμμετοχή στο Tokyo Auto Salon, όπου είχε παρουσιάσει το STI E-RA των 1.000 PS, η Subaru καταφτάνει στη γενέτειρά της με ένα ακόμη δίθυρο coupe με λεπτούς προβολείς κι αρκετά ογκώδες αμάξωμα. Πρόκειται για το Sport Mobility Concept, ένα φουτουριστικό όχημα με μακρύ μπροστινό μέρος, τετραγωνισμένα φτερά και κάμερες στη θέση των καθρεπτών. Θυμίζει αυτοκίνητο από τις αρχές της δεκαετίας του '90, αφού μοιάζει αρκετά με το SVX που είχε κάνει πρεμιέρα εκείνη την περίοδο.

Suzuki

Suzuki Swift Concept - Copyright Suzuki Automotive
Suzuki Swift Concept - Copyright Suzuki Automotive

Το πιο σημαντικό έκθεμα που θα φέρει η Suzuki στο Τόκιο είναι το Swift Concept, δηλαδή το τελευταίο βήμα πριν το νέο, ριζικά ανανεωμένο Suzuki Swift περάσει στην παραγωγή. Μπορεί να είναι concept, όμως στην πραγματικότητα, τα περισσότερa μέρη είναι έτοιμα για την έναρξη του εμπορικού του ταξιδιού.

Μαζί του θα κάνει πρεμιέρα το ηλεκτρικό Suzuki EWX, ένα «crossover διασκέδασης και πρακτικότητας,» όπως αναφέρει η εταιρεία, και το Suzuki eVX, ένα αμιγώς ηλεκτρικό crossover που έχει παρόμοιο ανάστημα με το S-Cross, το οποίο φέρει μια μπαταρία χωρητικότητας 60 kWh που προσφέρει αυτονομία 550 km, με τους Ιάπωνες να στοχεύουν η τιμή να μην ξεπεράσει τα 30.000 ευρώ.

Toyota

Toyota FT-Se, Koji Sato, Toyota FT-3e
Toyota FT-Se, Koji Sato, Toyota FT-3e

Όσο για την Toyota, είναι ήδη το μεγαλύτερο όνομα της εβδομάδας που έρχεται, αφού είναι η εταιρεία με τις περισσότερες παρουσιάσεις. Τα σημαντικότερα concepts που θα φέρει η εταιρεία είναι το FT-Se, ένα ηλεκτρικό, διθέσιο μοντέλο που φέρει σήματα και «υπογραφή» της Gazoo Racing και αναζωπυρώνει τις ελπίδες για την αναβίωση του MR2, και το FT-3e, ένα αιχμηρό, επίσης ηλεκτρικό crossover που φέρει 7 οθόνες στο εσωτερικό και το εξωτερικό του.

Φυσικά, πριν λίγες μέρες έκανε το ντεμπούτο του και το Land Cruiser Se Concept, δηλαδή το πρώτο μοντέλο που ανήκει στην οικογένεια Land Cruiser που «ασπάζεται» τον ηλεκτρισμό.

Εκτός αυτού, την εμφάνισή του θα κάνει το IMV 0, ένα όχημα που μετατρέπεται και προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη, από καντίνα μέχρι ασθενοφόρο και το Kayoibako EV Minivan, ένα μικρό βαν με τετραγωνισμένη εμφάνιση που βοηθά στις μετακινήσεις προϊόντων και εξοπλισμού.