KIA K4: Αποκάλυψη για το νέο sedan με τη «διαφορετική» φιλοσοφία σχεδίασης (photos)


Η νέα sedan πρόταση της KIA συνδυάζει δύο διαφορετικές σχεδιαστικές λογικές και «διαχωρίζει» τη φιλοσοφία του εσωτερικού.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: KIA GLOBAL MEDIA CENTER
  • 22/3/2024

Έχοντας δημοσιεύσει πριν από λίγες μέρες τις teaser φωτογραφίες, η KIA προχώρησε στην πλήρη φωτογραφική αποκάλυψη της νέας πρότασής της στην κατηγορία των sedan, εν όψει της παγκόσμιας πρεμιέρας της στις 27 Μαρτίου, στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Νέας Υόρκης.

Ο λόγος για το K4, το «επόμενης γενιάς συμπαγές sedan, που ενσωματώνει την τολμηρή πολιτική της μάρκας για εξέλιξη και φέρνει νέους τρόπους σκέψης, καινοτόμα στοιχεία και ανώτερες σχεδιαστικές αξίες στην κατηγορία», όπως η ίδια το χαρακτηρίζει.

Οι Κορεάτες αναδεικνύουν την εφαρμογή της σχεδιαστικής φιλοσοφίας «Opposites United» και συγκεκριμένα τον πυλώνα «Power to Progress» στο εξωτερικό του K4. Με μια πρώτη ματιά συνδυάζει τις σχεδιαστικές γραμμές ενός sedan (με fastback «τελείωμα»), με ιδιαίτερη πίσω κολόνα και αρκετά χαρακτηριστικά των νέων ηλεκτρικών SUV της.

«Κάθε περίγραμμα, κάθε καμπύλη και λεπτομέρεια του K4 είναι προσεκτικά μελετημένη και δημιουργήθηκε για να υιοθετήσει τη σχεδιαστική μας φιλοσοφία, Opposites United, συνδυάζοντας καθαρές επιφάνειες και τεχνολογικές λεπτομέρειες με έναν τολμηρό τρόπο. Έτσι, δημιουργήσαμε ένα προϊόν που σχετίζεται με αυτές τις αξίες και τις κάνει προσιτές στον κόσμο, ώστε να εμπνεύσει τον τρόπο που σκέφτεται, κινείται και ζει», τόνισε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και επικεφαλής του τμήματος παγκόσμιου σχεδιασμού της KIA, Karim Habib.

Το αμάξωμα «παντρεύει» αρκετά τετραγωνισμένα στοιχεία με τη fastback σιλουέτα και την κεκλιμένη οροφή. Οι κάθετοι προβολείς, τοποθετημένοι στις άκρες της μάσκας, ενισχύουν το πλάτος του K4, ενώ τα φώτα ημέρας συνοδεύονται από οριζόντιες χρωμιωμένες λωρίδες. Στο πίσω μέρος η σχεδίαση των φωτιστικών σωμάτων είναι ανάλογη, καταλήγοντας σε ένα φαρδύ προφυλακτήρα με ενσωματωμένο διαχύτη.

Η KIA αναδεικνύει και τη σχεδίαση του εσωτερικού, η οποία, σύμφωνα με την ίδια, διαφοροποιείται από την επικρατούσα φιλοσοφία στην κατηγορία των sedan. Σύμφωνα με τους Κορεάτες, σε αντίθεση με το προσανατολισμένο στον οδηγό cockpit, με οθόνες και χειριστήρια στραμμένα προς το μέρος του, το K4 «διαχωρίζει» τον οδηγό από τον συνεπιβάτη.

Έτσι, προκύπτει μια σαφής διάκριση των δύο χώρων, με αυτόν του οδηγού να είναι πιο «τεχνικό» με έμφαση στα στοιχεία της οδήγησης, την ώρα που το τμήμα του συνοδηγού επικεντρώνεται στην άνεση. Στο ταμπλό κυριαρχεί η μεγάλη κεντρική οθόνη, ενώ τα φυσικά κουμπιά και τα χειριστήρια είναι ελάχιστα και «συνδυάζονται» με ένα περιστροφικό επιλογέα. Ωστόσο ο χειρισμός του συστήματος κλιματισμού γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο. Τέλος, οι επιβάτες μπορούν να επιλέξουν διάφορες αποχρώσεις φωτισμού, ενώ για τα καθίσματα θα υπάρχει μια σειρά από υλικά, επενδύσεις και χρώματα.

Το νέο KIA K4 sedan αναμένεται να διατεθεί σε αρκετές αγορές της Αμερικής, αντικαθιστώντας το υπάρχον Forte, ενώ δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα αν θα το δούμε στην Ευρώπη. Με την παγκόσμια πρεμιέρα του στη Νέα Υόρκη θα γίνουν γνωστά και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προσφέρεται με αμιγώς θερμικά και υβριδικά κινητήρια σύνολα, ανάλογα με την αγορά και δε θα έχει ηλεκτρική έκδοση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έτσι θα μοιάζει το νέο KIA Sportage (photos)

Πρώτη εμφάνιση για την «καυτή» GT έκδοση του επιβλητικού KIA EV9 (photos)

Το πρώτο pickup της KIA έρχεται να τα βάλει με Ford Ranger και Toyota Hilux (photos)