Κλιματικός νόμος- Κατάργηση των ΜΕΚ το 2030 και ταξί μηδενικών εκπομπών το 2026 για την Ελλάδα


Ο νέος κλιματικός νόμος κατατέθηκε προς διαβούλευση και παρουσιάζει το σχέδιο πάνω στο οποίο θα "πατήσει" η Ελλάδα για την πράσινη μετάβαση.

  • 19/5/2022

Κατατέθηκε στη Βουλή προς διαβούλευση ο νέος κλιματικός νόμος ο οποίος περιλαμβάνει μια «ομπρέλα» μέτρων που αποσκοπούν στη «πράσινη μετάβαση» της χώρας μας και φυσικά υπάρχουν ρυθμίσεις και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα που αφορούν τα μέσα μεταφοράς που εκπέμπουν CO2.

Η πρώτη σημαντική ημερομηνία αναφορικά με τα οχήματα έρχεται το 2026 όταν τα ταξί που κυκλοφορούν στην Περιφέρεια Αττικής και στη Θεσσαλονίκη (εκτός από τα νησιά) θα πρέπει να είναι οχήματα μηδενικών ρύπων

Η συγκεκριμένη ημερομηνία αφορά και το 1/3 των νέων ενοικιαζόμενων οχημάτων. Την ίδια στιγμή από την 1η Ιανουαρίου του 2024 τα νέα εταιρικά οχήματα ιδιωτικής χρήσης, η απόκτηση των οποίων γίνεται με αγορά ή leasing, θα πρέπει να είναι EVs ή υβριδικά ηλεκτρικά εξωτερικής φόρτισης με ρύπους έως 50 gr CO2/km.

Η αμέσως επόμενη σημαντική ημερομηνία έρχεται την 1η Ιανουαρίου του 2030 όταν και θα απαγορευτεί η ταξινόμηση νέων οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Η παραπάνω ημερομηνία μπορεί να μετακινηθεί από την ημερομηνία που θα τεθεί από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Θυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εισηγηθεί το μέτρο να εφαρμοστεί το 2035.

Από εκεί και πέρα ο νέος κλιματικός νόμος προβλέπει μια σειρά από επιπρόσθετα μέτρα που έχουν ως στόχο τη σταδιακή μείωση των εκπομπών ρύπων ώστε να φτάσουμε στην πολυπόθητη κλιματική ουδετερότητα ως το 2050.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η διακοπή της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων έως τις 31/12/2028 καθώς και η απαγόρευση πώλησης και εγκατάστασης καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης από το 2025.