Lada Niva Sport: Νέος κινητήρας και αναβάθμιση για το ρωσικό SUV


Το Lada Niva Legend σύντομα θα εφοδιαστεί με νέο κινητήρα και θα ξεπεράσει -όχι πολύ είναι η αλήθεια- τη δύναμη των 83 PS που αποδίδει το τρέχον σύνολο.

  • 19/9/2022

H διοίκηση της AvtoVAZ άκουσε την επιθυμία των Ρώσων οδηγών για μια πιο δυναμική έκδοση του Lada Niva και ετοιμάζεται να ικανοποιήσει το αίτημά τους εξοπλίζοντας το μοντέλο με έναν πιο δυνατό κινητήρα.

Η επιβεβαίωση ήρθε δια στόματος Maxim Sokolov, του επικεφαλής της AvtoVAZ, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά σε εκδήλωση στο Tolyatti ότι η νέα έκδοση δεν θα δώσει απλά πνοή ανανέωσης στο μοντέλο, αλλά θα το αναγεννήσει ενόψει της συμπλήρωσης των 50 ετών από την έναρξη της παραγωγής του (1977-2027).

Το ποιος θα είναι ο κινητήρας που θα εφοδιάσει το νέο, “αγριεμένο” Lada Niva, προς το παρόν παραμένει άγνωστο. Οι πληροφορίες που εμφανίζονται σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το επικρατέστερο σενάριο θέλει το SUV να εφοδιάζεται με το σύνολο VAZ-11182 των 1,6 lt. Πρόκειται για έναν κινητήρα 4 κυλίνδρων που αποδίδει 90 PS και 143 Nm ροπής, κλάσης EURO 5.

Αν τελικά επαληθευτεί το σενάριο τότε το Niva θα δει την ισχύ του να αυξάνεται κατά 7 PS και τη ροπή του κατά 14 Nm, σε σχέση με τον κινητήρα του 1,7 lt που είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμος και συνδυάζεται με μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων 5 σχέσεων. Σημειώνεται πως η τρέχουσα εκδοχή του Lada Niva θα συνεχίσει να βρίσκεται στη γκάμα και απλά η νέα πρόταση θα έρθει για να προστεθεί ως νέα επιλογή.

Τέλος, θυμίζουμε ότι τον περασμένο Ιούνιο το αγωνιστικό τμήμα της ρωσικής φίρμας, η Lada Sport Rosneft, είχε αποκαλύψει το Rally Lada Niva (κεντρική φωτό) που βασίστηκε πάνω στο Niva Brontoκαι κάτω από το καπό του είχε ένα σύνολο 1,8 lt με δύναμη 120 PS.