Land Rover Defender Hydrogen: Μηδενικές εκπομπές με υδρογόνο! (Video)


Το πρωτότυπο προς το παρόν, υδρογονοκίνητο Land Rover Defender περνά στην τελική φάση δοκιμών και υπόσχεται τις ίδιες ικανότητες εκτός δρόμου, αλλά με μηδενικές εκπομπές.

  • 15/6/2021

Η Jaguar Land Rover είναι μία από τις πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες που έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους για σταδιακή διακοπή της εξέλιξης του κινητήρα εσωτερικής καύσης τα επόμενα χρόνια.

Η βρετανική μάρκα, όπως ανακοίνωσε θα αφήσει πίσω της τον  κινητήρα εσωτερικής καύσης το 2025, όταν και θα παράγει μόνο ηλεκτρικά οχήματα.  Μακροπρόθεσμα, η βρετανική εταιρεία που ιδιοκτησιακά ανήκει στην ινδική Tata Motors θα υιοθετήσει οχήματα μηδενικών εκπομπών έως το 2036, με απώτερο στόχο να γίνει ενεργειακά ουδέτερη ως προς τις εκπομπές CO2 σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού της, τις λειτουργίες και τα προϊόντα έως το 2039.

Παράλληλα, πέρα από τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, η Jaguar Land Rover επενδύει επίσης χρόνο και χρήμα στην ανάπτυξη της τεχνολογίας κυψελών καυσίμου. Αυτή τη στιγμή οι μηχανικοί της Land Rover εργάζονται σε ένα πρωτότυπο ακόμα Defender με χρήση υδρογόνου που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τις τελικές δοκιμές του στα τέλη του τρέχοντος έτους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι τεχνικές προδιαγραφές δεν έχουν ακόμα γίνει γνωστές, αλλά η εταιρεία δημοσιοποίησε σήμερα το παρακάτω βίντεο να δείχνει ένα Defender με δύο δεξαμενές υδρογόνου υψηλής πίεσης να πλαισιώνουν μια μπαταρία που υποστηρίζει την κυψέλη καυσίμου και να αποθηκεύει την ενέργεια που παράγεται κατά το φρενάρισμα. Η κυψέλη καυσίμου είναι τοποθετημένη εκεί όπου κανονικά θα βρίσκαμε τον κινητήρα εσωτερικής καύσης, μαζί με μία εισαγωγή για τον αέρα που απαιτείται για την ανάμειξη με το υδρογόνο μέσα στην κυψέλη καυσίμου.

Όπως συμβαίνει με άλλα υδρογονοκίνητα οχήματα, όπως το Toyota Mirai, το μόνο που εξέρχεται από την εξάτμιση είναι το καθαρό νερό που προκύπτει από την χημική αντίδραση στην κυψέλη καυσίμου. Η Land Rover υποστηρίζει ότι ένα όχημα με υδρογόνο έχει πολλά οφέλη, όπως ταχύ ανεφοδιασμό και ελάχιστη απώλεια εμβέλειας σε ψυχρότερα κλίματα. Οι υποδομές ανεφοδιασμού με υδρογόνο είναι κάτι που εξακολουθεί να προκαλεί προβληματισμό, αλλά ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) εκτιμά ότι θα υπάρχουν περίπου 10.000 σταθμοί ανεφοδιασμού υδρογόνου έως το τέλος της δεκαετίας.

Υπενθυμίζουμε τέλος, ότι η Land Rover έχει ήδη ηλεκτροδοτήσει το Defender με περισσότερους από έναν τρόπους, δείχνοντας ότι οι αυξημένες εκτός δρόμου ικανότητες και η ηλεκτροκίνηση μπορούν να συνυπάρξουν. Απόδειξη το plug-in υβριδικό Defender P400e που λειτουργεί με το συνδυασμό ενός 2λιτρου turbo κινητήρα βενζίνης και ενός ηλεκτροκινητήρα, συνδυαστικής ισχύος 404 ίππων.

Η ενέργεια παρέχεται από μια μπαταρία ιόντων λιθίου χωρητικότητας 19,2 kWh που τοποθετείται κάτω από το χώρο αποσκευών και προσφέρει αμιγώς ηλεκτρική κίνηση για αποστάσεις έως και 43 χιλιόμετρα. Οι επιδόσεις είναι κορυφαίες για το είδος του οχήματος με το 0-100 χλμ/ώρα να απαιτεί μόλις 5,6 δευτερόλεπτα και την τελική ταχύτητα να αγγίζει τα 209 χλμ/ώρα.