Mercedes GLS: Ακόμα πιο επιβλητικό και πολυτελές το νέο 7θέσιο SUV (photos)


Η γερμανική φίρμα αναβάθμισε τη βασική έκδοση, την «άγρια» AMG, αλλά και την πολυτελέστατη Maybach.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 4/4/2023

Το 2023 είναι… η χρονιά των SUV για τη Mercedes. Αρχικά ήρθε η ανανέωση των GLE και GLE Coupe στην αρχή του έτους, για να ακολουθήσουν, τον προηγούμενο μήνα, η νέα γενιά της GLC Coupe και οι facelift εκδόσεις των GLA και GLB. Πλέον, ήρθε η σειρά της GLS.

Νωρίς το πρωί της Τρίτης (4/4) η γερμανική φίρμα προχώρησε σε ανανέωση ολόκληρης της γκάμας της GLS. Με άλλα λόγια, εκτός από τη «βασική» εκδοχή της ναυαρχίδας των θερμικών SUV (εξαίρεση, ασφαλώς, η G-Klass που είναι… μια κατηγορία μόνη της), «φρεσκαρίστηκαν» και η ακόμα πιο πολυτελής Maybach GLS και φυσικά η έκδοση AMG.

Τι νέο υπάρχει; Καινούρια φινιρίσματα βαφής, χρώματα εσωτερικού και διακόσμηση της καμπίνας των επιβατών, με αναβαθμισμένο βασικό εξοπλισμό και νέες επιλογές στις εκδόσεις. Από την άλλη πλευρά, κάτω από το καπό, τα κινητήρια σύνολα βενζίνης και diesel απέκτησαν ήπια υβριδική τεχνολογία 48 V.

Οι σχεδιαστές της Mercedes επισημαίνουν ότι άντλησαν έμπνευση από τις facelift εκδόσεις των GLE και GLE Coupe. Η πιο προφανής εξωτερική αλλαγή αφορά τη νέα μάσκα. Οι τέσσερις περσίδες είναι γαλβανισμένες, ενώ και ο προφυλακτήρας είναι ανασχεδιασμένος, με ενσωματωμένες γρίλιες εισαγωγής αέρα.

Περνώντας στο πίσω μέρος, οι αλλαγές είναι πολύ μικρότερες και ουσιαστικά επικεντρώνεται στα νέα γραφικά των φωτιστικών σωμάτων, με τα τρία οριζόντια μπλοκ. Από την άλλη πλευρά, μια νέα ζάντα ελαφρού κράματος 20 ιντσών, πολλαπλών ακτίνων, σε χρώμα γκρι προστέθηκε στη λίστα των διαθέσιμων επιλογών.

Η Mercedes GLS παραμένει, ασφαλώς, επταθέσια, προσφέροντας άνετους χώρους στο εσωτερικό, το οποίο έχει και νέα χρώματα για το δέρμα (μπεζ Catalana και καφέ Bahia). Αναβαθμισμένα είναι και τα φινιρίσματα, που περιλαμβάνουν και καφέ lime ξύλο. Μάλιστα, στη βασική έκδοση «μεταφέρθηκαν» και στοιχεία της Maybach GLS 600, όπως το διακοσμητικό στοιχείο MANUFAKTUR (γυαλιστερή μαύρη λάκα), αλλά και οι γαλβανισμένες περσίδες των αεραγωγών.

Η ανανεωμένη γενιά του συστήματος infotainment MBUX φέρνει μαζί της μια νέα εμφάνιση για τις οθόνες, οι οποίες μπορούν να εξατομικευτούν με τη βοήθεια τριών διαφορετικών στυλ. Επιπλέον, με το «Off-Road Mode», η απόσταση από το έδαφος μεγαλώνει κατά 30 mm.

Τα ήπια υβριδικά κινητήρια σύνολα 48 V περιλαμβάνουν δύο εκδόσεις βενζίνης και δύο diesel. Οι βενζινοκινητήρες είναι 3,0 L και 4,0 L, για την 450 4MATIC και 580 4MATIC, αντίστοιχα, ενώ ο πετρελαιοκινητήρας έχει χωρητικότητα 3,0 L.

Mild Hybrid Εκδόσεις

Βενζίνης

GLS 4500 4MATIC:  381 (boost 20) PS, 500 (boost 200) Nm, 0-100 km/h σε 6,1 sec, τελ. ταχύτητα 250 km/h

GLS 580 4MATIC: 517 (boost 22) PS, 730 (boost 250) Nm, 0-100 km/h σε 4,9 sec, τελ. ταχύτητα 250 km/h

Diesel

GLS 350 d 4MATIC: 269 (boost 20) PS, 650 (plus 200) Nm, 0-100 km/h σε 6,7 sec, τελ. ταχύτητα 238 km/h

GLC 450 d 4MATIC: 367 (boost 20) PS, 750 (plus 200) Nm, 0-100 km/h σε 6,1 sec, τελ. ταχύτητα 250 km/h

Η αναβαθμισμένη Mercedes-Benz GLS θα βρίσκεται στις ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες από τα τέλη Οκτωβρίου 2023.

Mercedes-Maybach GLS: Ασύγκριτη πολυτέλεια

Η πολυτελής εκδοχή ξεχωρίζει από τις κάθετες ράβδους χρωμίου και τα γράμματα Maybach στη μάσκα, ενώ και οι εισαγωγές αέρα έχουν χρωμιωμένο περίβλημα και χαρακτηριστική σχεδίαση. Επιπλέον, προστίθενται στις επιλογές σφυρήλατες ζάντες 23 ιντσών, με «τυπικό σχέδιο» Maybach.

Ο φωτισμός εξωτερικού με κινούμενη προβολή του μοτίβου Mercedes-Maybach, η νέα σχεδίαση για τα καλύμματα των καθισμάτων, οι ειδικοί χρωματισμοί και το τελευταίας γενιάς τιμόνι με διακόπτες αφής «σφραγίζουν» τη μοναδική φυσιογνωμία της πολυτελέστατης Maybach έκδοσης.

Από την άλλη πλευρά, για να μη δηλώνουν παραπονεμένοι οι επιβάτες των πίσω καθισμάτων, υπάρχει και η δυνατότητα «επέκτασης» του συστήματος MBUX προς τις πίσω σειρές, ώστε να απολαμβάνουν τις ίδιες λειτουργίες του συστήματος infotainment με αυτές που απολαμβάνουν οδηγός και συνοδηγός.

Η Mercedes-Maybach GLS είναι διαθέσιμη στην έκδοση 600 4MATIC, με κινητήρα 4,0 L που αποδίδει 557 PS και 730 Nm, έχοντας boost 22 PS από τον ηλεκτροκινητήρα του mild-hybrid συστήματος, ο οποίος προσφέρει και 250 Nm. Τα 0-100 km/h έρχονται σε 4,2 sec. ενώ η τελική ταχύτητα είναι 250 km/h.

Mercedes-AMG GLS: Ανανεωμένη και ενημερωμένη

Η Mercedes-AMG αναβαθμίζει αναβαθμίζει την GLS 63 4MATICplus, προσθέτοντας στοιχεία στο βασικό εξοπλισμό (όπως πανοραμική οροφή και θερμαινόμενα καθίσματα), για ακόμα πιο βελτιωμένη δυναμική οδήγηση, νέα χρώματα και ξεχωριστές επιλογές μοτίβων φωτισμού.

Εξωτερικά, το καινούριο στοιχείο έρχεται από τη νέα σχεδίαση των πίσω LED φωτιστικών σωμάτων, ενώ μπροστά το σήμα της AMG αντικαθιστά το αστέρι της Mercedes. Οι κόκκινες δαγκάνες φρένων τονίζουν στον σπορ χαρακτήρα, ενώ οι ζάντες ελαφρού κράματος ξεκινούν από 21 ίντσες και φτάνουν μέχρι σφυρήλατες 23 ιντσών.

Στο εσωτερικό, τα καθίσματα AMG, το τελευταίας γενιάς AMG Performance τιμόνι και διάφορα άλλα στοιχεία είναι επενδεδυμένα με αποκλειστικό δέρμα nappa. Τέλος η τελευταία γενιά του συστήματος infotainment διαθέτει λειτουργίες οθόνης ειδικά σχεδιασμένες για την AMG έκδοση. Στο πλαίσιο της ανανέωσης, η αναβάθμιση λογισμικού ωφελεί και την αερανάρτηση, η οποία διαθέτει νέο setup.

Κάτω από το καπό, ο V8 twin-turbo κινητήρας 4,0 L αποδίδει 612 PS και 850 Nm, ενώ ο ηλεκτροκινητήρας του υβριδικού συστήματος 48 V προσφέρει επιπλέον 22 PS και 250 Nm. Η κίνηση μεταδίδεται σε όλους τους τροχούς μέσω αυτόματου κιβωτίου, με 4,2 sec. να χρειάζονται για τα 0-100 km/h, ενώ η τελική ταχύτητα είναι 280 km/h.