Ο Gordon Murray σχεδιάζει ηλεκτρικά crossovers!


Σε συνέντευξή του που έδωσε στο βρετανικό περιοδικό «Autocar», ο κ. Gordon Murray δήλωσε ότι θέλει να σχεδιάσει και να κατασκευάσει ένα ηλεκτρικό οικογενειακό όχημα το οποίο να είναι ελαφρύτερο από ό,τι ισχύει τώρα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 7/6/2022

Ο κ. Gordon Murray είναι γνωστός για την ικανότητά του να δημιουργεί μοναδικά οχήματα τα οποία χαρακτηρίζονται από τις επιδόσεις τους, την αεροδυναμική απόδοσή τους και τον ξεχωριστό χαρακτήρα τους.

Αν και ως τώρα έχει εμπλακεί κυρίως με οχήματα που έχουν κινητήρα εσωτερικής καύσης, με τo T.50 να είναι το πιο πρόσφατο, δεν έχει αποκλείσει την πιθανότητα να εμπλακεί και στα αμιγώς ηλεκτροκίνητα μοντέλα. 

Σε συνέντευξή που έδωσε στο βρετανικό περιοδικό «Autocar» δήλωσε σχετικά: «Δεν είναι σωστό να έχουμε οικογενειακά ηλεκτρικά αυτοκίνητα τα οποία να ζυγίζουν 2,5 τόνους και όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες να δημιουργούν τέτοια. Πρέπει να υπάρχει ένας καλύτερος τρόπος».

Όπως δήλωσε, η Gordon Murray Automotive, η εταιρεία που έχει ιδρύσει, εξελίσσει μια νέα πλατφόρμα για αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα η οποία θα χρησιμοποιηθεί για δύο crossovers αυτής της τεχνολογίας. Το ένα θα είναι τετραθέσιο με την κίνηση να μεταδίδεται στον εμπρός άξονα και το δεύτερο ένα πενταθέσιο τετρακίνητο. 

Βάσει όσων είπε ο κ. Murray, η νέα πλατφόρμα θα κατασκευάζεται με την τεχνική «iStream» την οποία έχει αναπτύξει ο ίδιος, η οποία χρησιμοποιεί τεχνογνωσία από τη Formula 1 για να μειωθεί το βάρος και να αυξηθεί η αντοχή, ταυτόχρονα. Έτσι, οι μπαταρίες θα είναι ενσωματωμένες στο σασί και θα αποτελούν δομικό στοιχείο του.

Σε άλλη συνέντευξή του στο αμερικανικό περιοδικό «Road & Track» ο κ. Murray τόνισε ότι η ενασχόλησή του με τα αμιγώς ηλεκτρικά΄ οχήματα δεν σημαίνει ότι θα πάψει να ασχολείται με τα supercars, τουναντίον. Όπως δήλωσε το επόμενο μοντέλο της Gordon Murray Automotive θα διαθέτει τον V12 χωρητικότητας 3,9 λίτρων που δημιούργησε η Cosworth και υπάρχει στα T.33 και Τ.50 σε συνδυασμό με υβριδικό σύστημα. Επίσης, ανακοίνωσε ότι έχει εκπονήσει ένα στρατηγικό επιχειρηματικό σχέδιο που εκτείνεται ως το 2033.