Οι αρχές στις ΗΠΑ βάζουν στο στόχαστρο το Autopilot της Tesla για 10 θανάτους


Το σύστημα αυτόνομης οδήγησης της Tesla φέρεται υπεύθυνο για την πρόκληση 30 τροχαίων ατυχημάτων που συνέβησαν το 2016 και από τα οποία έχασαν τη ζωή τους 10 άνθρωποι.

  • 19/6/2021

Οι ρυθμιστικές αρχές ασφαλείας στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι έχουν ξεκινήσει έρευνες για 30 περιπτώσεις ατυχημάτων που εμπλέκονται αυτοκίνητα της Tesla και τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα 10 θανάτους.

Τα τροχαία συνέβησαν το 2016 και υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες πώς «υπεύθυνο» ήταν το σύστημα αυτόνομη οδήγησης Autopilot που έκανε την εμφάνισή του εκείνη την εποχή στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Tesla.

Η αμερικάνικη NHTSA (Εθνική Υπηρεσία για την Ασφάλειας των Αυτοκινητόδρομων) έδωσε τη δημοσιότητα μια λίστα που παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με τα υπό εξέταση ατυχήματα από τα προγράμματα ερευνών που έχουν γίνει.

Αν και στο παρελθόν έχει επιβεβαιώσει τα αποτελέσματα ερευνών από ορισμένα ατυχήματα που εμπλέκονται αυτοκίνητα της Tesla, ωστόσο δεν έχει δώσει την πλήρη λίστα των ελέγχων όπου υπάρχει η υποψία πώς ευθύνεται το σύστημα Autopilot στο Reuters .

Από τα 30 ατυχήματα των Tesla, η NHTSA δεν έχει επιρρίψει ευθύνη στο Autopilot μόνο σε τρία και έχει πάρει επίσημη θέση μόνο σε δύο από αυτά.

Από την πλευρά της η Tesla απέφυγε να σχολιάσει τα αποτελέσματα των ερευνών, αν και της ζητήθηκε.

Η NHTSA έχει δηλώσει πώς έχει σε εξέλιξη 28 έρευνες για τα ατυχήματα που προκλήθηκαν από αυτοκίνητα της Tesla, με τα αποτελέσματα για τις 24 από αυτές να βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Στη σχετική λίστα της αναφοράς εμφανίζεται ένα ατύχημα τον Φεβρουάριο του 2019, όπου δεν προσδιορίζεται εάν ο "αυτόματος πιλότος" ήταν ενεργοποιημένος ή όχι.

Το Autopilot, ένα πρόγραμμα που προσφέρει δυνατότητα αυτόνομης πλοήγησης του αυτοκινήτου, είχε τεθεί σε λειτουργία (θέση On) σε τουλάχιστον τρία Tesla που ενεπλάκησαν σε θανατηφόρα ατυχήματα στις ΗΠΑ από το 2016, σύμφωνα με τις έρευνες.

Η αμερικάνικη υπηρεσία ερευνά ακόμη οκτώ αντίστοιχες περιπτώσεις ατυχημάτων που ευθύνονται αυτοκίνητα της Tesla που έγιναν από τον Μάρτιο του 2021...