Οι νέες Mercedes-AMG GLC συγκλονίζουν με την ισχύ τους (photos)


Η Mercedes-AMG παρουσιάζει τις GLC 43 και GLC 63 S E Performance που βάζουν... φωτιά στον δρόμο με τον turbo τετρακύλινδρο κινητήρα των 2.0 lt.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: MERCEDES
  • 18/7/2023

Λίγο μετά την παρουσίαση των νέων Mercedes GLC και GLC Coupe, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία παρουσιάζει τις εκδόσεις AMG των δύο δημοφιλών SUV. Πρόκειται για την 2024 Mercedes-AMG GLC 43 και την 2025 Mercedes-AMG GLC 63 S E Performance, οι οποίες αποτελούν δύο από τις πιο ισχυρές εκδόσεις της σειράς GLC μέχρι και σήμερα.

Στη βάση της γκάμας βρίσκεται η GLC 43 που φέρει έναν turbocharged κινητήρα χωρητικότητας 2,0 L, ο οποίος, με τη βοήθεια ενός integrated starter generator παράγει συνολικά 421 PS και 500 Nm ροπής. Το εν λόγω σύστημα προσφέρει επιπλέον ισχύ έως και 14 PS, «ανάλογα με τις συνθήκες,» όπως αναφέρει η ίδια η εταιρεία.

Συνοδεύεται από ένα υγρού τύπου σύστημα μετάδοσης με εννιά σχέσεις, ενώ η κίνηση διοχετεύεται σε όλους τους τροχούς με το σύστημα 4Matic. Τα 0-100 km/h είναι εφικτά σε 4,8 sec, ενώ η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 km/h.

Περνώντας στην GLC 63 S E Performance, κάτω από το κάλυμμα κρύβεται ένα υβριδικό σύνολο που αποτελείται από τον ίδιο turbocharged κινητήρα χωρητικότητας 2,0 L που βρίσκει κανείς στην GLC 43, κι έναν ηλεκτροκινητήρα που έχει τοποθετηθεί στον πίσω άξονα. Η συνδυαστική ισχύς ανέρχεται στα 680 PS και τα 1.020 Nm ροπής.

Ο ηλεκτροκινητήρας προσφέρει 204 PS ισχύος κι επιτρέπει στην GLC 63 να κάνει τα 0-100 km/h σε μόλις 3,5 sec, ενώ η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 275 km/h. Όπως ακριβώς και στην «μικρή αδερφή» της, η GLC 63 χρησιμοποιεί το ίδιο, υγρού τύπου κιβώτιο ταχυτήτων με εννιά σχέσεις, ενώ το σύστημα 4Matic plus είναι πλήρως ρυθμιζόμενο, επομένως η ισχύς μπορεί να διοχετευτεί αποκλειστικά στους πίσω τροχούς, αντί για όλους.

Φυσικά, οι οπτικές αναβαθμίσεις σε σχέση με τις «συμβατικές» εκδόσεις των μοντέλων δεν είναι λίγες, αφού άλλωστε πρόκειται για δύο δημιουργήματα του τμήματος AMG. Η γρίλια στο μπροστινό μέρος είναι η πιο χαρακτηριστική αλλαγή, ενώ αμφότερα τα οχήματα έχουν λάβει μεγαλύτερες εισαγωγές αέρα και περισσότερες λεπτομέρειες χρωμίου. Στο πίσω μέρος της GLC 43 έχουν τοποθετηθεί στρογγυλές εξατμίσεις, ενώ αντίστοιχα, για την GLC 63 προτιμήθηκαν εξαγωγές σε τραπεζοειδές σχήμα.

Στο εσωτερικό, τα υφάσματα που κυριαρχούν είναι το MB-tex και οι μικροΐνες, ενώ προσφέρεται κι η επιλογή του δέρματος Nappa, αλλά και πιο σπορ καθισμάτων Performance. Η καμπίνα είναι εξοπλισμένη με το ίδιο σύστημα MBUX που βρίσκει κανείς και στις βασικές εκδόσεις GLC, φέροντας όμως ειδικές τροποποιήσεις για τα δύο μοντέλα AMG.

Ο πίνακας οργάνων, η κεντρική κονσόλα και το προεραιτικό σύστημα Head-Up Display έχουν λάβει ειδικά γραφικά AMG, ενω προσφέρεται και το σύστημα AMG Track Pace για τη χρονομέτρηση κάθε γύρου στην πίστα και την καταγραφή όλων των σχετικών στοιχείων τηλεμετρίας.

Η Mercedes δεν έχει επιβεβαιώσει το σημείο έναρξης της τιμής για κανένα από τα δύο μοντέλα, όμως αυτό που έχει γίνει γνωστό είναι ότι η AMG GLC 43 θα γίνει διαθέσιμη πρώτη, πριν ακολουθήσει η AMG GLC 63 S E Performance το 2025.