Όλα όσα γνωρίζουμε για τη νέα γενιά του Suzuki Swift


Η επόμενη γενιά του ιαπωνικού hatchback αναμένεται να παρουσιαστεί την άνοιξη του 2023, με το λανσάρισμά του στην αγορά το 2024. Δείτε τι ισχύει για την έκδοση Sport.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: BESTCARWEB.JP
  • 4/10/2022

Πριν από περίπου 2 μήνες, το νέο Suzuki Swift «συνελήφθη» να κυκλοφορεί πλήρως καμουφλαρισμένο για πρώτη φορά, δείχνοντας ότι οι Ιάπωνες είναι σε προχωρημένο στάδιο αναφορικά με την εξέλιξή του.

Οι τελευταίες πληροφορίες από την Ιαπωνία, σύμφωνα με δημοσίευμα του bestcarweb.jp αναφέρουν ότι προγραμματίζεται να παρουσιαστεί την άνοιξη του 2023, με την κυκλοφορία του στην αγορά να αναμένεται από το 2024. Μέχρι τώρα, στις δοκιμές που έχουν γίνει στη Νότια Ευρώπη, είχε φωτογραφηθεί, καμουφλαρισμένη, ασφαλώς, μόνο η «βασική» έκδοση. Δεν υπήρχε πληροφορία για λανσάρισμα και της έκδοσης Sport.

Αυτό το δεδομένο, δημιούργησε προσωρινά την αμφιβολία για το αν θα υπάρξει και Swift Sport στην επόμενη γενιά του μοντέλου. Τελικά η αμφιβολία διαλύθηκε και είναι δεδομένο ότι και αυτό θα ενταχθεί στην «επόμενη» μέρα της γκάμας.

Το νέο Swift θα βασιστεί σε ελαφρώς τροποποιημένη έκδοση της πλατφόρμας Heartect, ώστε αφενός να πληροί τις νέες προδιαγραφές ασφαλείας και αφετέρου να έχει μια πιο δυναμική εικόνα. Το ιαπωνικό site αναφέρει ότι θα έχει μεγαλύτερο μεταξόνιο, προς όφελος της άνεσης των πίσω επιβατών. Στο κομμάτι των κινητήρων, δεν αναμένεται πλήρως ηλεκτρική έκδοση, ενώ η υβριδική έκδοση θα είναι σε ήπια μορφή.

Η απόδοση του 1,2 L βενζινοκινητήρα αναμένεται να φτάνει τους 91 PS και να συνοδεύεται από αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, τουλάχιστον στην έκδοση που θα κυκλοφορήσει στην Ιαπωνία. Από την πλευρά του, το Swift Sport θα εφοδιάζεται με κινητήριο σύνολο με βενζινοκινητήρα turbo 1,4 L ήπιας υβριδικής έκδοσης (MHEV) που δεν αποκλείεται να αποδίδει περισσότερους από τους 130 PS της τρέχουσας έκδοσης και θα συνοδεύεται από 6τάχυτο κιβώτιο ταχυτήτων, μηχανικό και αυτόματο. Ολες οι εκδόσεις θα μεταδίδουν την κίνηση στους εμπρός τροχούς.

Η σπορ έκδοση θα διαφοροποιείται οπτικά από την απλή. Στο εμπρός μέρος, οι προβολείς θα βρίσκονται κάτω από το καπό και θα έχουν μοναδικό, ελλειπτικό, σχήμα. Τόσο οι προφυλακτήρες, όσο και τα φινιρίσματα στο πλάι, θα είναι εξειδικευμένα.

Η αεροτομή θα είναι επανασχεδιασμένη, οι ζάντες αλουμινίου καινούριες, ενώ και ο συνδυασμός του χρώματος του αμαξώματος με τις μαύρες «λεπτομέρειες», θα δημιουργήσει την απαραίτητη αντίθεση που θα την κάνει διακριτή. Όσο για το βάρος, οι Ιάπωνες στοχεύουν να είναι οριακά κάτω από τα 1.000 kg.

To Suzuki Swift Sport αναμένεται να παρουσιαστεί μερικούς μήνες αργότερα από τη βασική έκδοση, το φθινόπωρο του 2023.

Πηγή: www.bestcarweb.jp