Ποια αυτοκίνητα οδηγούσε ο Enzo Ferrari; (Video)


O Enzo Ferrari κατάφερε να δώσει τα σημαντικότερα οχήματα στην ιστορία. Ωστόσο, με ποια αυτοκίνητα μετακινούνταν καθημερινά; Η απάντηση ίσως εκπλήξει.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 10/1/2021

Enzo Ferrari. Ένα όνομα και ένας άνθρωπος που έχει ταυτιστεί όσο κανένας με την Αυτοκίνηση και σαφώς άφησε εντονότερη τη σφραγίδα του στην ιστορία αυτής, ακόμη και από τους ίδιους τους εφευρέτες του αυτοκινήτου. Τα δημιουργήματά του, τόσο όσο ήταν εν ζωή όσο και ως παρακαταθήκη του, θα αποτελούν πάντα το υπέρτατο όνειρο όσων ενδιαφέρονται για τις επιδόσεις, πλαισιωμένες από τα ομορφότερα σχήματα. 

Ο Ferrari πρόσφερε αυτοκίνητα για τους άλλους, όμως ποια ήταν αυτά που ο επέλεξε ο ίδιος για να μετακινείται καθημερινά; Η πρώτη σκέψη, απολύτως φυσική, είναι να χρησιμοποιούσε τα δικά του. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβαινε. Ο «Commentatore», επέλεγε πιο συμβατικά μοντέλα τα οποία τα έβρισκε όμορφα, πρακτικά και μηχανολογικά προηγμένα.

Διαχρονικά, είχε μια ιδιαίτερη προτίμηση στα γαλλικά μοντέλα, ιδίως της Peugeot. Έτσι, μεταξύ του 1966 και του 1968 οδηγούσε ένα 404 Sedan. Το αυτοκίνητο ήταν βαμμένο σε γκρι μεταλλικό χρώμα, ενώ είχε μπεζ επένδυση στο εσωτερικό του. Το τιμόνι του ήταν της Nardi –ειδική παραγγελία– και διέθετε προβολείς ομίχλης από Lancia Flamina.

Ο Ferrari, το οδηγούσε για δύο χρόνια μέχρι που το πρόβλημα στο γόνατό του επιδεινώθηκε και τον πονούσε περισσότερο. Με αυτή την εξέλιξη, αναγκάστηκε να χρησιμοποιεί σωφέρ στο Peugeot 404 Sedan.

Το 1969, ο Ferrari θα αποκτήσει ένα (Peugeot) 504 Sedan στο οποίο δεν έκανε καμία μετατροπή και το κράτησε μόλις έναν χρόνο. Το 1970 θα επιλέξει για τις μετακινήσεις του ένα 504 Coupé το οποίο χρησιμοποίησε ως το 1973.

Ο Enzo Ferrari οδηγούσε και ένα Mini καθώς έτρεφε μεγάλη εκτίμηση για τον Αλέξανδρο Ισηγόνη. Τον θεωρούσε ιδιοφυή και αναγνώριζε σε αυτόν την ικανότητά του να εφαρμόζει καινοτόμες και ευφυείς λύσεις στα αυτοκίνητα.

Οι δύο άντρες είχαν αναπτύξει αμοιβαία συμπάθεια και ο Ισηγόνης χάρισε στον Ferrari ένα Mini στο οποίο είχαν τοποθετηθεί ισχυρότερα φώτα. Ο Enzo το χρησιμοποιούσε συχνά τον χειμώνα λόγω της καλής πρόσφυσης και οδικής συμπεριφοράς που είχε το μικρών διαστάσεων όχημα. 

Και οι Ferrari;

Ο Enzo απέφευγε να οδηγεί στον δρόμο τα αυτοκίνητά του εξαιτίας της πεποίθησής του ότι αυτά ήταν «αναγκαίο κακό» που έπρεπε να υπάρχουν μόνο για να αποφέρουν έσοδα με τα οποία θα εξακολουθούσε να ασχολείται με το πάθος του: τους αγώνες.

Ωστόσο, κάποτε οι λογιστές της εταιρείας κατάφεραν το ως τότε ακατόρθωτο. Τον έπεισαν να οδηγεί μία 330 GT 2 2 και να φαίνεται εντός αυτής, με σκοπό να προσελκύσουν νέους επενδυτές. Τελικά, από μια ειρωνική συγκυρία, ο άνθρωπος που μπορούσε να οδηγήσει όποια Ferrari επιθυμούσε, εμφανιζόταν σε ένα μοντέλο της εταιρείας του που δεν ήταν από τα πιο όμορφα ή τα πιο ξεχωριστά σε επιδόσεις.

Πέραν αυτών, υπάρχει και ένα αυτοκίνητο για το οποίο δεν είναι ξεκάθαρο εάν ο Enzo Ferrari το χρησιμοποίησε ή όχι. Πρόκειται για το FIAT 128 το οποίο παρουσιάστηκε το 1969. Τότε, η FIAT κατείχε το 50% των μετοχών της εταιρείας του Maranello και δεν υπήρχε καλύτερος τρόπος να γίνει γνωστό στο ευρύ κοινό.

Στο παρακάτω διαφημιστικό βίντεο μπορούμε να δούμε τον Ferrari να πρωταγωνιστεί, όμως δεν είναι επιβεβαιωμένο ότι το οδηγούσε για την καθημερινή μετακίνησή του. Λόγω του προχωρημένου της ηλικίας του, από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 έως τον θάνατό του, στις 14 Αυγούστου 1988, ο Enzo Ferrari είχε οδηγό για τις μετακινήσεις του.