Πωλείται η μοναδική Chevrolet Corvette Super Sport (Video)


Ο οίκος δημοπρασιών «Mecum Auctions» θα διαθέσει πως πώληση αυτή τη μοναδική Chevrolet Corvette Super Sport η οποία έχει μια ξεχωριστή ιστορία και συνέβαλε ουσιαστικά στον μύθο του μοντέλου στις δεκαετίες που ακολούθησαν.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: LUCAS BELL (ROAD AND TRACK), ΑΠΟΔΟΣΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΡΧΕΙΟ.
  • 8/1/2022

Κατασκευάστηκε ως ένα πρωτότυπο το οποίο θα επιδεικνυόταν το 1957 σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ και ήταν το πρώτο όχημα στην ως τότε ιστορία τής Chevrolet το οποίο είχε την ονομασία Super Sport. Η αμερικανική εταιρεία είχε ήδη παρουσιάσει την Corvette το 1953 και αναζητούσε τρόπο να κάνει το μοντέλο της πιο ενδιαφέρον και πιο σπορτίφ.

Η ιστορία της πρωτότυπης Corvette Super Sport αρχίζει το 1956. Ξεκίνησε την ύπαρξή της ως μία κανονική Corvette Cabriolet. Το αμάξωμά της ήταν κόκκινου χρώματος («Venetian red», όπως ονομαζόταν), κάτω από το καπό της είχε τον V8 κινητήρα χωρητικότητας 4.343 cc, χειροκίνητο κιβώτιο τριών σχέσεων και αριθμό πλαισίου «E56S001589».

Σύμφωνα με την ιστορία, δεν πουλήθηκε αμέσως αλλά επιλέχθηκε να είναι ένα όχημα επίδειξης στις πρώην εγκαταστάσεις της General Motors στο Detroit. Το αυτοκίνητο παραγωγής παρέμενε ως εκθεσιακό δείγμα μέχρις ότου τον Μάρτιο του 1956 ένα εσωτερικό εταιρικό έγγραφο με αριθμό «SO-90181» έφτασε εκεί. Σε αυτό αναγραφόταν ότι έπρεπε να κατασκευαστεί ένα πρωτότυπο στο οποίο να τοποθετηθεί ο V8 κινητήρας που διέθετε το καινούργιο (μηχανικό) σύστημα ψεκασμού «Ramjet» το οποίο είχαν δημιουργήσει οι άνθρωποι του τμήματος «Rochester Products Division» της General Motors.

Βάσει των οδηγιών, το πρωτότυπο έπρεπε να ξεχωρίζει απ’ ό,τι είχε δημιουργήσει ως τότε η Chevrolet, να ταυτίζεται με την καινούργια (τότε) τεχνολογία τροφοδοσίας καυσίμου και να συμβάλλει στη διάδοσή της (τεχνολογία) στο ευρύ κοινό. «Ο κύβος ερρίφθη» και μια νέα, μοναδική τύχη προδιαγράφηκε για τη συγκεκριμένη, εκθεσιακή Corvette. Σωστά καταλάβατε. Αντί να δημιουργήσουν ένα πρωτότυπο όχημα εξαρχής, τα στελέχη της εταιρείας θα χρησιμοποιούσαν ως βάση το συγκεκριμένο αυτοκίνητο, γλυτώνοντας χρόνο και χρήμα.

Η νέα ταυτότητα

Αποφασίστηκε ότι το πρωτότυπο θα έπρεπε να διαθέτει και να δείξει στο κοινό τις αλλαγές που θα είχαν οι Corvette παραγωγής για το 1957. Για τον λόγο αυτό επιλέχθηκε να δoθεί ένας καινούργιος αριθμός πλαισίου ώστε να μην αποσυρθεί «από την αγορά» ο αρχικός που διέθετε. Το κόκκινο χρώμα του αμαξώματος αντικαταστάθηκε από μια λευκή περλέ απόχρωση και προστέθηκε μια διαμήκης μπλε λωρίδα σε όλο το όχημα, όπως ακριβώς στις αγωνιστικές Corvette SR-2.που έλαβαν μέρος στην πίστα του Sebring εκείνη τη χρονιά.

Πέραν αυτού, το πρωτότυπο όχημα είχε και άλλες ομοιότητες με τα αγωνιστικά. Για παράδειγμα, τα αεροπορικού τύπου δύο μικρά παρμπρίζ και την κοίλη διαμόρφωση στο πλάι τα οποία παρέπεμπαν σε αυτές. Η Corvette Super Sport, όπως ονομάστηκε το πρωτότυπο όχημα, είχε τα μεγαλύτερα σε διάσταση πλαϊνά καλύμματα από οποιαδήποτε άλλη έκδοση της Corvette πρώτης γενιάς. Αυτά ήταν επιχρωμιωμένος ορείχαλκος, ενώ στα οχήματα παραγωγής ήταν από χάλυβα.

 

Οι μεγάλοι πλαϊνοί αεραγωγοί αποσκοπούσαν σκοπό να κάνουν την Corvette Super Sport να δείχνει σαν αγωνιστικό, αν και η ύπαρξή τους είναι καθαρά για αισθητικούς λόγους και όχι για χρηστικούς, καθώς δεν κατευθύνουν τον αέρα. Στο πίσω μέρος, τα φώτα επανασχεδιάστηκαν και διατρέχονται διαμήκως από μια χρωμιωμένη μικρή λωρίδα, κάτι που δεν εμφανίστηκε ξανά στην Corvette.

H Corvette Super Sport δεν ξεχώριζε απλώς για τη σχεδίασή της ή για το στυλ της αλλά και για τον κινητήρα της. Ο V8 είχε μεγαλύτερη χωρητικότητα από αυτόν στο μοντέλο παραγωγής, η οποία έφτανε τα 4.637 cc (283 κυβικές ίντσες) και απέδιδε 283 HP (287 PS). Με αυτόν, η Chevrolet έγινε η πρώτη αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία η οποία πραγματοποίησε τον στόχο που είχε τεθεί ανταγωνιστικά μεταξύ αυτής και των υπολοίπων και ο οποίος περιγραφόταν με τη φράση «ένας ίππος για κάθε μία κυβική ίντσα».

Ο κινητήρας, όπως και η Corvette Super Sport, έχουν διανύσει 4.372 μίλια (7.034 km) από το 1957 έως σήμερα, κάτι που σημαίνει πολλά για την αξία του αυτοκινήτου. Είχε πιο «άγριους» εκκεντροφόρους, χρωμιωμένο κάλυμμα βαλβίδων και φίλτρου εισαγωγής αέρα, ενώ η εξάτμισή του ήταν τοποθετημένη ψηλά στο πίσω μέρος.

Το σημαντικό για τους συλλέκτες και τον καινούργιο ιδιοκτήτη είναι το γεγονός ότι η Corvette Super Sport διαθέτει το αρχικό, αυθεντικό, σύστημα ψεκασμού καυσίμου και τον αυθεντικό διανομέα, όπως μαρτυρούν οι σχετικές ενδείξεις σε αυτά. Στον χώρο του κινητήρα, η κολώνα του τιμονιού και τα καλύμματα του πολλαπλασιαστή και του μοτέρ των υαλοκαθαριστήρων είναι βαμμένα σε μπλε χρώμα. 

Στο εσωτερικό τού πρωτότυπου οχήματος βρίσκουμε διαμορφωμένη κεντρική κονσόλα, κάτι που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά σε Corvette και η οποία υιοθετήθηκε έκτοτε στα οχήματα παραγωγής. Στο μέρος της κονσόλας μεταξύ οδηγού και συνοδηγού υπάρχει μαγνητική επιφάνεια για να παραμένουν σταθερά τα (μεταλλικά) ποτήρια-θήκες, ενώ το τιμόνι παραπέμπει σε αυτό ενός αγωνιστικού οχήματος εκείνης της εποχής.

Τα καθίσματα και το εσωτερικό είναι επενδεδυμένα με μπλε μαλακό δέρμα, και δένει αισθητικά με το αμάξωμα. Ο σκοπός των δημιουργών τού οχήματος ήταν να κάνουν το αυτοκίνητο να δίνει την αίσθηση ότι κινείται ακόμα και σταθμευμένο και τα χρώματα και η σχεδίαση του εσωτερικού συμβάλλουν σε αυτό. 

Σχεδόν αυθεντική

Η Corvette Super Sport παρουσιάστηκε επίσημα τον Ιανουάριο του 1957 στο συνεδριακό κέντρο «Coliseum», στη Νέα Υόρκη. Στη συνέχεια επιδείχτηκε και σε άλλες εκθέσεις και κατόπιν πουλήθηκε στον πρώτο ιδιοκτήτη της. Στη δεκαετία του 1960, κατά τη διάρκεια ενός αυτοσχέδιου αγώνα στον δρόμο, ο οδηγός της έχασε τον έλεγχο και το αυτοκίνητο κατέληξε σε κάποιον παρακείμενο στύλο. Από την σύγκρουση καταστράφηκε το αμάξωμα στο εμπρός μέρος του και το αυτοκίνητο αποσύρθηκε σε αποθήκη.

Παρέμεινε εκεί ως το 1997 οπότε το απέκτησε ο τωρινός ιδιοκτήτης του ο οποίος ξεκίνησε μια μακρόχρονη διαδικασία να αποκαταστήσει τις ζημιές και να το επαναφέρει στην αρχική κατάστασή του και όσο πιο κοντά στην αυθεντική μορφή του. Όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα τα κατάφερε κάτι επιβεβαιώνεται και από το βραβείο «Presentation of Significant Cars» που πήρε το 2017 κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Concours d’Elegance» που έγινε στο Amelia Island, στην πολιτεία της Φλόριδας.

Η Chevrolet Corvette Super Sport είναι ένα από τα εκθέματα που θα δημοπρατηθούν από τον οίκο Mecum, σε μια διαδικασία που θα διαρκέσει ως τις 16 Ιανουαρίου τρέχοντος έτους. Οι υπεύθυνοι θεωρούν θα η τιμή για την απόκτησή της μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 2.000.000 δολάρια (περίπου 1.765.000 ευρώ). Παρακάτω μπορούμε να δούμε ένα βίντεο με την ιστορία του αυτοκινήτου.