Πού θα γίνει το νέο εργοστάσιο μπαταριών της Volkswagen;


Τα στελέχη της Volkswagen αναμένεται να αποφασίσουν εντός της επόμενης χρονιάς για τη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης στην οποία θα κατασκευαστεί το καινούργιο εργοστάσιο κατασκευής μπαταριών για τα ηλεκτρικά και εξηλεκτρισμένα μοντέλα της.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 13/10/2021

Τον περασμένο Μάρτιο οι άνθρωποι της Volkswagen ανακοίνωσαν ένα επιχειρηματικό σχέδιο βάσει του οποίου ως το 2030 πρόκειται να δημιουργηθούν έξι καινούργια εργοστάσια παραγωγής μπαταριών για τα νέα μοντέλα της, με την ετήσια συνολική παραγωγή τους να είναι 240 γιγαβατώρες.

Πρόσφατα, ανακοινώθηκε ότι εντός του πρώτου εξαμήνου της επόμενης χρονιάς θα αποφασιστεί σε ποιο κράτος της Ανατολικής Ευρώπης θα δημιουργηθεί ένα από αυτά. Υποψήφιες χώρες είναι η Πολωνία, η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι τις περισσότερες πιθανότητες για τη δημιουργία του πρώτου εργοστασίου σε αυτό το μέρος της Γηραιάς Ηπείρου συγκεντρώνει η Τσεχία. Μάλιστα, ο κ. Karel Havlícek, Αντιπρόεδρος της τσεχικής κυβέρνησης και Υπουργός Βιομηχανίας, Εμπορίου και Μεταφορών, δήλωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι ανέμενε την απόφαση των στελεχών της γερμανικής εταιρείας νωρίτερα, στο τέλος του 2021.

Όμως, εκπρόσωπος της Volkswagen τόνισε ότι δεν υπάρχει αναβολή στη λήψη της απόφασης, απλά εξετάζονται με επιμέλεια οι παράμετροι οι οποίες πρέπει να πληρούνται για την επιλογή του μέρους ανέγερσης των εργοστασίων. Συγκεκριμένα, είπε: «Όπως γνωρίζετε, για αν συμβεί αυτό πρέπει να συνυπολογιστούν οι όροι που θα θέτει η κάθε χώρα, το οικονομικό περιβάλλον της, η στρατηγική την οποία πρόκειται να ακολουθήσει αναφορικά με την κινητικότητα των ηλεκτρικών οχημάτων και το πλαίσιο επιδοτήσεων».

Στις αρχές της εβδομάδας, ο κ. Herbert Diess (Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου VAG και Διευθύνων Σύμβουλος της Volkswagen στο τμήμα επιβατικών αυτοκινήτων) και ο κ. Thomas Schmall (Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας στο τμήμα Τεχνολογίας) επισκέφτηκαν την Τσεχία, για να συζητήσουν με στελέχη της Skoda αλλά και να ενημερωθούν για το πρόγραμμα εξηλεκτρισμού της χώρας.

Μετά την επίσκεψη στα γραφεία της Skoda, o κ. Thomas Schaefer, Διευθύνων Σύμβουλος αυτής, δήλωσε ότι χώρα «είναι η ιδανική τοποθεσία για τη δημιουργία τουλάχιστον ενός εργοστασίου». Ως τώρα, στη Volkswagen έχουν αποφασίσει ήδη ότι εργοστάσια παραγωγής μπαταριών θα δημιουργηθούν στη Γερμανία και τη Σουηδία.

Μένει να αποφασιστεί, επίσης, εάν το τρίτο εξ αυτών θα κατασκευαστεί στη Γαλλία ή την Πορτογαλία, ενώ εκκρεμεί και η απόφαση για το εάν θα υπάρξει ένα και στην Ισπανία, κοντά στις εγκαταστάσεις της SEAT στο Martorell. Τα νέα εργοστάσια αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους το 2026.